Revolut karta: Recenze, zkušenosti, jak ji získat zdarma

Michal Pavelka
Publikováno 1. dubna 2019

Revolut je mobilní banka. Máte k ní fyzickou a virtuální kartu MasterCard, ale s nikým nic nepodepisujete, neobtěžuje vás, nechce po vás v základní verzi žádné poplatky. Navíc má kurzy, které vám žádná “normální” banka nenabídne. Přitom má od konce minulého roku bankovní licenci, takže své vklady máte pojištěné.

Já si tuto aplikaci stáhl v okamžiku, kdy jsem si pořídil nový mobil, který je zabezpečen snímáním obličeje a otisku prstu.

Vytvořte si účet a získejte Revolut kartu zdarma.

  1. Které situace k pořízení aplikace přivedly právě mě?

    Revolut karta: Recenze, zkušenosti, jak ji získat zdarmaObjednal jsem si z polského webu něco, co bych jinde nesehnal. Majitel chtěl zaplatit ve zlotých. Musel bych složitě otvírat internetové bankovnictví, vymáhat z prodejce čísla atd. Nakonec jsem se na to vykašlal, ale doposud tu věc tajně chci.

    Při pobytu v Maďarsku jsem věděl, že budu potřebovat vybrat malou částku hotovosti, jinak budu vše ostatní platit kartou. Při mé hlouposti mě nakonec poplatky banky stály více, než jsem si vybral.

    Při dovolené v Bulharsku jsem špatně odhadl své náklady, potřeboval hotovost větší a nakonec vybíral čtyřikrát. Má banka si postupně nastrhala skoro osm stovek na poplatcích. Navíc kurz, který počítala, rozhodně nebyl výhodný.

    Má banka je tak hodná, že mi umožňuje v některých bankomatech v Česku vybírat zadarmo. Ale nedej bože, když vyberu v konkurenčním bankomatu. To mi strhne čtyřicet korun.

    Do aplikace mě pozval můj syn, který ji využívá už několik měsíců. Jeho práce ho nutí cestovat i několikrát týdně do zahraničí. A díky tomu, že mě pozval, mám od revolutu MasterCard zdarma. Normálně se za ni platí 6 euro. Pro syna z jeho pozvánky samozřejmě taky plyne slušná výhoda. Když jeho pozvánku přijme aspoň pět lidí, bude mít vyšší verzi účtu.

  2. Co udělat, abyste Revolut měli v mobilu?

    Vše je jednoduché jako při stahování jakékoliv jiné aplikace. Stáhnete si ji z Google Play (pokud máte Android) nebo Applestoru (iOS).

    Po instalaci vám aplikace představí, co všechno umí. Vyplníte své osobní údaje, číslo telefonu (pozor na správné předčíslí) a email. Přijde vám potvrzovací SMS i email, aby se údaje validovaly. Následně budete vyzváni, abyste ofotili přední i zadní stranu své ID karty (občanka). Posledním krokem je zaslání minimálně tří českých stovek. Buď převodem z účtu, nebo zaplacením kartou. Ještě si vyberete, jak hodně spěcháte na doručení své platební karty. Já zatrhl, že nespěchám, takže mi přijde zdarma za 14 dnů.

    V jednom z kroků si také vymyslíte svůj PIN. Odemykat jde i otiskem prstu či obličejem.

    Pro zajímavost: když jsem si Revolut stahoval, byl ještě v angličtině, od 21. března se mi aktualizoval do češtiny.

  3. Jak je Revolut zabezpečen?

    Líbí se mi například zablokování karty. Jakmile máte pocit, že by mohla být zneužita, stačí si ji v aplikaci otevřít a jedním kliknutím ji zablokovat. Odblokování probíhá stejně. Nemusíte se teda protelefonovávat přes nějakou ústřednu anebo dokonce za blokování platit.

    Na kartě jdou z mobilní aplikace nastavit různé limity, zakázat některé druhy placení – například bezkontaktní.

    Už od počátku fungování služby je k dispozici zajímavé zabezpečení, se kterým jsem se ještě u žádné banky nesetkal – a to je vyhodnocení vaší polohy. Pokud máte v mobilu zapnutou GPS a systém vyhodnotí, že používání karty nekoresponduje s polohou vašeho mobilního telefonu, platbu rovněž neumožní.

  4. Jak na Revolut převádět peníze?

    Prakticky existují tři možnosti, jak Revolut účet dobít. Stejně, jako jste to provedli poprvé, to znamená převedením peněz z jiné platební karty. Klasickým bankovním převodem.

    Anebo, a to je nejhezčí funkce – zasláním peněz z aplikace jiného majitele Revolut účtu. To je skutečně bomba.

    Reálná situace: vycházejí mi texty v zahraničí, ale nebyl jsem majitelem euroúčtu, takže jsem si peníze nechal posílat k synovi. Přestože se jednalo o stovky eur, nějak se na to zapomnělo a maximálně jsem si od něj půjčoval kartu, když jsem jel do ciziny.

    Nyní stačilo poslat mu žádost o převedení peněz. Ještě jsem mu mohl zprávu doplnit o vtipný gif. Za deset sekund jsem měl peníze na účtu.

    Podobně jsem vyřešil i honoráře za jednu knížku, která mi vyšla v Polsku. Původně mi banka vždy strhla skoro tři stovky za převod honorářů do korun. Teď má peška, přichází mi zloté a já si je ve výhodném kurzu jedním kliknutím převádím na koruny, kryptoměny nebo klidně rumunské lei.

  5. Převody měn

    Jednou z největších výhod Revolutu je teda možnost vlastnit více než dvacet měn (včetně krypto) a směňovat je za tzv. mezibankovní kurzy, tedy ne kurzy, které si nastavují jednotlivé banky nebo směnárny. A že to jsou občas palby. U některých měn je rozdíl mezi nákupem a prodejem desítky procent.

    Stačí si vzpomenout, za jaké peníze se v Čechách vykupují od Ukrajinců hřivny a za jaké se pak prodávají českým turistům mířících do Zakarpatí. Vy si do Revolutu nahrajete koruny a na Ukrajině si je vyberete za skutečný kurz, který si jednoduše vygooglíte.

    Na kurzy můžete zkusit i spekulovat. Zdá se vám, že dolar stoupá, tak si převeďte obnos na dolary a doufejte, že jste vývoj odhadli správně. Když máte pocit, že dolar zase klesá, převeďte si peníze na švýcarský frank. Pro pokročilejší uživatele existují i nástroje, které vám hlídají pohyby hodnoty měn, včetně nastavení upozornění, že nějaká měna klesla pod vámi uvedenou hranici a je dobré se jí zbavit.

  6. Výběry a platby v zahraničí i v Česku

    Měny ale není nutné si převádět před každou cestou do zahraničí. Když zaplatíte v Maďarsku, obchodník si z vašeho účtu strhne forinty, přestože mezi vašimi měnami zrovna forint nefiguruje. Opět v mezibankovním kurzu. Vše se vám samozřejmě v reálném čase zobrazí. Neustále máte finance pod neskutečnou kontrolou, včetně grafů či historie.

    V základní verzi můžete vybírat z bankomatů v Čechách i cizině zdarma. Bez poplatku ekvivalent 200 euro měsíčně. Potom se přece jen poplatky účtují a to dvě procenta. Normálnímu člověku ale taková hotovost minimálně ve vyspělých zemích, v nichž jde většinu plateb uskutečnit kartou, stačí.

    Vlastníte sice desítky měn, ale platit můžete ve více než sto dvaceti.

  7. Sdílené placení

    Jste v restauraci a řešíte, kdo a kolik zaplatí? Zaplatíte vy a ostatním uživatelů sdělíte, jak se o danou částku rozdělit.

    Hezky v klidu, ať neděláte komedii před číšníkem. Rozdělit jde konkrétní platbu, anebo můžete ostatním uživatelům aplikace, jejichž číslo mobilního telefonu máte v adresáři, zaslat žádost o zaplacení konkrétní sumy.

  8. Revolut premium

    Revolut samozřejmě musí z něčeho žít. Ze skrblíků moc poplatků nezíská, takže vznikl Premium účet a také ještě Metal účet.

    Premium je za 174,99 Kč, Metal za 299,99 Kč. Můžete utrácet bez poplatků, bez omezení, z bankomatů vybírat dvojnásobek, mít více karet s vlastním designem, které vám doručí expresně, v ceně je cestovní pojištění, turbopřevody, zákaznická podpora nebo salónek na letišti.

    Pro někoho jistě zajímavé bonusy. Obzvlášť, když první měsíc si tyto služby můžete užívat zdarma. Na vyšší level se můžete dostat i tak, že pozvete do aplikace dostatečný počet zájemců.

    Pojištění je další z věcí, na které Revolut vydělává. Například se můžete pojistit na cestu do zahraničí a pojistka vám běží, když aplikace z polohy pozná, že už jste tam.

  9. Výdaje pod kontrolou

    Pokud skutečně Revolut a jeho kartu používáte aktivně, v záložce Analýzy se vám zobrazují všechny platby rozdělené do kapitol jako Potraviny, restaurace, doprava, cestování.

    Po měsíci, celkově atd. Samozřejmě zase s příslušnými grafy.

  10. Revolut i v hodinkách

    Chcete platit bezkontaktně nejen pomocí karty, mobilu, ale i pomocí hodinek. Revolut umožňuje platit i pomocí chytrých hodinek Garmin a Fitbit.

    To jde samozřejmě, i pokud jste u té správné banky. V nejbližší budoucnosti snad i ČSOB. S Revolutem nemusíte už čekat.

  11. Funkce trezor

    Chcete šetřit? Můžete si vytvořit cíl, třeba dovolená, a částku, kterou chcete ušetřit.

    Aplikace pak vaše platby podle vámi zvoleného vzorce zaokrouhluje a “dýška” posílá do sekce Trezor.

  12. Nevýhody Revolutu

    Je dobré si dávat pozor na převody měn o víkendech. Na rozdíl od všedních dnů si Revolut o víkendech přiráží za převod 0,5 procenta, aby se pojistil proti znehodnocení kurzů.

    V případě některých měn je přirážka ještě větší. Pro někoho může být limitující měsíční limit. Pro běžného uživatele může být problém, že když nemáte v dané měně dostatek financí, Revolut je vezme z jiného vašeho účtu.

    A platit v Čechách v Lidlu místo korunami třeba dolary nemusí být vždy výhodné. I když, aspoň podle syna, bere z toho účtu, z něhož je to nejvýhodnější.

    Na netu se také objevují zkušenosti, že některé bankomaty si strhávají poplatek za výběr kartou nevydanou v Česku. Osobně jsem se s tím ale nesetkal ani já, ani další dva uživatelé z mého okolí.

    Je ale logické, že klasické banky se budou nástupu podobných platforem bránit. Brzy je totiž mohou připravit o další ze zdrojů jejich příjmů.


D
David 03.04.2019 – 09:28

napíšu svoji vlastní zkušenost: Jenom hloupý člověk používá platební kartu v zahraničí, nebo tam telefonuje. Nechal se nachytat na prolhanou skrytou reklamou bank nebo operátorů, a potom se po návratu do Čech diví účtu z banky nebo za telefon. Člověk, který přemýšlí, si smění koruny na cizí peníze v Čechách, jede-li na Západ, nebo si s sebou bere eura, jede-li na Východ, která smění tam, a lepším kurzem, než by dostal v ČR. V Praze jsou směnárny bez poplatku, a tak velká konkurence, že směníte dobře. V bankách ne. Na telefonování si v cizině kupte nejlevnější tamější předplacenou kartu; nejlépe v nějakém velkém elektroobchodu.

Odpovědět

J
Josef 03.04.2019 – 17:49

Těch 6 euro za MasterCard je na jak dlouho? Při opakovaném vydání karty se platí zase? Děkuji.

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 03.04.2019 – 21:14

Děkujeme za názor a přejeme hezký den.

Odpovědět

P
Petr 04.04.2019 – 14:07

jako bych četl PR článek

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 04.04.2019 – 14:15

Není to PR článek, Revolut nemá o přípravě článku ani ponětí. Máte nějaké argumenty, proč by měl být? Nebo když napíšeme článek o levném mléku v Tescu, je to PR pro Tesco. Když napíšeme o levné vodě v Klatovech, je to PR místních vodáren a když zmíníme falešné slevy v obchodě XY, "je jasné", že si nás platí konkurence?

Odpovědět

P
Petr 04.04.2019 – 14:18

já se jejich psaním živil. je to učebnicový příklad PR článku

Odpovědět

Michal Pavelka
Michal Pavelka redaktor Skrblíka 05.04.2019 – 10:40

Odpověď na Petr: No, jsem autor, tak vím, že to není PR článek. Kromě toho, že jsem uživatel, tak nemám s revolutem nic společného. Jen jsem chtěl čtenářům nabídnout produkt, který mi šetří peníze. Odpověď na Josefa - většinou je nějaká akce, takže nevím o nikom, že by těch 6 euro platil.

Odpovědět

D
Daniel 05.04.2019 – 14:50

Dobrý den, mě by zajímalo jaký je poplatek při převodu z české banky na výše zmíněnou kartu?

Odpovědět

M
Martin 05.04.2019 – 23:21

Účet můžete dobít platební kartou zdarma.

Odpovědět

PZ
Petr Zenkl 06.04.2019 – 12:37

Chtěl jsem zaplatit kartou Revolut měsíční účet u Vodafonu přes Můj Vodafone. Zajímavé bylo, že virtuální karta Revolut (VISA) použít nešla, banka příjemce (ČSOB) ji odmítla, zatímco fyzickou kartou Revolut (MC) to šlo. Vodafone mi to vysvětloval tím, že banka nepřijímá platby kartami vydanými v zahraničí, což je jednak nesmysl, a jednak to i vyvrací ta přijatá Revolut MasterCard. To jen tak pro zajímavost. Jinak Revolut rád využívám už snad rok a doporučuji ho, kudy chodím. (A není to PR!)

Odpovědět

T
Tomson 09.04.2019 – 11:04

Jaky je mesicni poplatek?

Odpovědět

Michal Pavelka
Michal Pavelka redaktor Skrblíka 14.04.2019 – 12:33

Dobíjím kartou a nestojí mě to nic.

Odpovědět

O
Ondra 07.05.2019 – 12:34

V bodě 5 - jaké jsou ty pokročilé nástroje na hlídání měn?

Odpovědět

JR
Jiří Repáč 31.07.2019 – 16:19

Dobrý den prosím mám dotaz který se týká zablokování účtu exekutory jestli i u této banky exekutoři či advokáti mají přístup k blokaci děkuji předem za odpověd a naschledanou

Odpovědět

R
Radka 27.08.2019 – 20:01

Dobrý den, prosím, jak lze nastavit otvírání aplikace a placení přes otisk prstu. Nemůžu to najít. Děkuji předem za odpověď

Odpovědět

P
Petr 10.09.2019 – 09:53

Dobrý den, je uz možné bezplatně dobít revolut kartu českými korunami? Děkuji.

Odpovědět

Michal Pavelka
Michal Pavelka redaktor Skrblíka 11.09.2019 – 16:19

Ano, nikdy jsem za to neplatil.

Odpovědět

M
Michal 08.10.2019 – 13:13

Nevie mi niekto poradit, kde mam zadat variabilny symbol kde zadavam Bankovy prevod v Revolut? V appke sa zadava iba suma a potom je tam pole "Pridaj referenciu" - toto pole vsak potom v cielovej banke naplna Informaciu pre prijemcu a nie pole variabilny symbol.

Odpovědět

S
Stanislav 07.01.2021 – 11:52

Dobrý den, může se na účet u Revolutu dostat exekutor?

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás