Redaktor Skrblíka obětí loupeže v Argentině: Zkušenosti s cestovním pojištěním ČSOB

Petr Novák
Publikováno 9. dubna 2019

Předloni jsem od Air France získal 15 367 Kč a ukázal vám, jak vymáhat odškodnění za zpožděný let. Loni jsem na Islandu platil 36 800 Kč za prasklé sklo auta, abych demonstroval, jak důležité je pojištění půjčovaného auta.

Abych mohl letos apelovat na kvalitní cestovní pojištění, stal jsem se v Argentině obětí loupeže.

Jak postupovat při vzniku škody z cestovního pojištění

Text popisuje moji osobní zkušenost s cestovním pojištěním k platební kartě od ČSOB ve variantě Extra. V důsledku loupeže mi byl odcizen telefon v pořizovací ceně 22 089 Kč.

  1. Zkušenosti s cestovním pojištěním ČSOB

    Minimalizujte škody a předcházejte jim

    Nejcennější na mobilním telefonu není přístroj samotný, ale data v něm uložená. Fotky, zprávy, kontakty a další dokumenty. Doporučuji si veškerý obsah v reálném čase zálohovat na cloud.

    Já používám Onedrive, na který se mi fotky a videa zálohují ihned po pořízení. Kontakty a kalendáře mám uložené na Google účtu, kompletní nastavení telefonu, zprávy nebo data klávesnice se zálohují na Samsung účet.

    Nebudete-li na cloud nahrávat gigabyty fotografií a videí, vystačíte si základním prostorem zdarma. K nově pořízeným telefonům Samsung získáte zdarma 100 GB prostoru.

    Jestliže to váš telefon umožňuje, zapněte si šifrování dat. Před každým spuštěním telefonu bude nutné zadat heslo, ale v případě krádeže tak výrazně klesne riziko zneužití vašich dat.

    V nastavení telefonu si rovněž aktivujte sdílení polohy, abyste ho mohli vysledovat přes svůj účet a případně i zablokovat. Tak jsem učinil i já. Z wi-fi na policejní stanici jsem se pokusil vysledovat svůj telefon (byl již vypnutý) a na dálku ho zablokoval. Přes asistenční linku operátora jsem zablokoval i SIM kartu.

    Podrobnější návod najdete v našem článku jak si zabezpečit telefon.

  2. Zkušenosti s cestovním pojištěním ČSOB

    Zajistěte si dokumentaci od policie a zdravotníků

    Pokud jste byli při pojistné události zraněni a charakter újmy vyžaduje lékařské ošetření, absolvujte ho. Vyžádejte si lékařskou zprávu.

    Následně vyhledejte nejbližší policejní stanici a zajistěte si dokumentaci. V případě přepadení či odcizení je policejní protokol důležitým důkazním materiálem. Do protokolu přesně popište místo a průběh událostí, povahu zranění a vzniklou škodu.

    Vyplatí se mít co nejlepší povědomí o pojistných podmínkách a zejména o výlukách. Pakliže vám někdo ukradne mobil, zatímco budete spát zmoženi alkoholem na lavičce v parku, policie vám protokol vystaví, ale z pojišťovny asi dorazí smutná zpráva.

    V některých zemích můžete narazit na jazykovou bariéru. Na stanici v Buenos Aires anglicky rozuměl jediný člověk, na kterého čekali čtyři poškození. Pokud se nedomluvíte, nebo bude-li hrozit nedorozumění ve spisu, kontaktujte asistenční linku pojišťovny a požádejte o tlumočníka. Ve vážných případech se obraťte na českou ambasádu.

    Můžete buď požádat o hovor ze služebny, nebo zavolat z počítače přes aplikaci Skype. I když dobijete kredit, zaplatíte méně než za drahé roamingové volání.

    Protokol od policie i lékařskou zprávu si vyfoťte (dejte si záležet, ať je čitelná a ve vysokém rozlišení) a pošlete na e-mail.

  3. Pojistnou událost nahlaste pojišťovně

    Pojistnou událost neprodleně nahlaste pojišťovně, ve většině případů můžete využít internetový formulář. Nebudete-li si s něčím jistí, opět zavolejte na asistenční linku.

    Vyplnění formuláře ČSOB mi zabralo zhruba 10 minut. K hladkému vyřízení pojistné události přispěje, přiložíte-li maximum důkazů stvrzujících nešťastnou událost: policejní protokol, lékařskou zprávu, fotografie poškozené věci atd.

    Důležité je přiložit doklad od pořízené věci k prokázání její ceny. Uveďte kontakty na svědky události, při popisu vzniku škody buďte věcní.

  4. Moje zkušenosti s cestovním pojištěním Extra k platební kartě ČSOB

    Událost jsem pojišťovně nahlásil v pátek, následující čtvrtek jsem obdržel vyjádření o jejím ukončení. ČSOB uznala nárok na pojistné plnění, peníze na bankovní účet dorazily hned následující den.

    Věci do stáří jednoho roku ČSOB Pojišťovna neamortizuje, škodu tedy hradí v plné výši.

    Cestovní pojištění od ČSOB si můžete sjednat online.

  5. Jak vybrat cestovní pojištění

    Cestovní pojištění nikdy nevybírejte pouze podle ceny. Nízká cena pojištění má svůj důvod, obvykle v hodnotě pojistného limitu nebo v zahrnutých rizikách.

    Nejlevnější cestovní pojištění často zavazadla vůbec nezahrnují, případně je limit nedostatečný. Deset tisíc, což je základní limit u pojištění ke kartě České spořitelny, vám nepokryje škodu na telefonu za dvacet tisíc ani z poloviny. Spořitelna si navíc i při uznání škody nechá zaplatit spoluúčast 500 Kč.

    Jako minimum u lečebných výloh při cestě po Evropě doporučujeme 1,5 milionu Kč, u cest mimo Evropu 3 miliony Kč. Pojištění odpovědnosti za škody na zdraví a majetku mějte sjednáno alespoň na 1 000 000 Kč.

    Při výběru cestovního pojištění hleďte nejprve na pojistné limity, zahrnutá rizika a výluky. Sporty (a tím spíš adrenalinové) bývá nutné připojistit zvlášť. Na cenu berte ohled až v okamžiku, kdy budete mít seznam pojištění splňujících uvedené parametry.

    Na cestovní pojištění k platební kartě nekoukejte hned skrz prsty. Porovnejte si jeho pojistné limity a cenu vztaženou k běžným komerčním pojištěním a počtu dnů, které ročně strávíte na cestách. Studentům doporučujeme cestovní pojištění ISIC, při velmi častých výjezdech se může vyplatit celoroční cestovní pojištění.

    Vždy však porovnávejte nabídky více pojišťoven.


P
Petr 10.04.2019 – 12:52

Vzít si tak drahý mobil do Jižní Ameriky není úplně dobrý nápad. Copak nevěděl kam jede...??!!

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 10.04.2019 – 14:01

Děkuji za názor. Byl jsem v skoro 50 zemích světa, takže si stojím za tím, že to byl dobrý nápad a ještě lepší nápad byl pořídit si kvalitní pojištění. ;)

Odpovědět

P
Petr 10.04.2019 – 17:11

Výsledek byl přece, že jste byl bez mobilu, ne? Za sebe si myslím, že je zodpovědnější se rozhodovat podle toho, do jaké člověk země jede. To, že jste pojištěný je jiná věc a samozřejmě dobrá.

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 10.04.2019 – 22:02

Všude je nějaké riziko - na některých místech je vyšší, jinde nižší. Pohyboval jsem se v noci ve městě Callao v Peru, které je označováno za jedno z nejnebezpečnějších měst v zemi. Stejně tak jsem se v noci pohyboval v jedné ze čtvrtí Los Angeles s nejvyšší kriminalitou - pokaždé bez problémů. V Argentině jsem měl smůlu, ale od toho je pojištění. :-) Zodpovědný jsem byl - měl jsem pojištění, zálohovaná data a minimalizoval jsem škody. Nicméně podobně "obezřetně" můžete přistupovat i k cestě autem po Praze (je vyšší riziko, že vám ho někdo nabourá, tak je lepší koupit starou ojetinu) nebo ke sportu (než se u něj zranit, tak raději nesportovat). :-)

Odpovědět

P
Petr 11.04.2019 – 13:13

Takže jste obdržel od pojišťovny 22 089 Kč. Je to tak?

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 11.04.2019 – 13:38

Ano, je to tak.

Odpovědět

D
Dagmar 22.05.2019 – 08:13

Dobrý den, zdravím Petra Nováka. Jen nevím, jestli je totožný s Petrem Novákem, kterého znám :)). V opačném případě se omlouvám. D.D. Praha

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás