13 dotazů na celníky: Konec levných nákupů v Číně, DPH se bude platit i ze zboží do 22 eur

Michal Pavelka
Publikováno 12. března 2019

Možná jste i vy objevili pod stromečkem dárek, který si Ježíšek objednal až v daleké Číně u svého partnera Alibaby. Nákupy v asijských internetových e-shopech rostou v posledních letech o desítky procent. Nejen Čechy, ale i ostatní Evropany láká nízká cena, osvobození od platby DPH i nulové poštovné. Jediným problémem je dlouhá dodací doba. Ježíšek na vaše štěstí musí myslet s dostatečným předstihem, často už od konce léta či začátku podzimu. Brzy se však bude muset začít chovat jinak, Evropská rada schválila směrnici, která zruší osvobození od platby DPH.

Ale jak je to nyní? Nedopouštíme se objednáváním zboží z Číny nějakého porušení zákona? Je rozdíl mezi tím, když si zboží nakoupíme v Číně, USA anebo v některém státě Evropské unie? A co když si zboží přivezeme z cesty osobně? Můžeme se zbožím z Číny dále kšeftovat a prodávat ho třeba desetkrát dráž?

A co když si z Číny objednáme falešné LEGO a dánská společnost po nás bude chtít, abychom ho zlikvidovali? Na to všechno jsme se ptali kapitánky inženýrky Šárky Miškovské, zástupkyně vedoucího oddělení Celního úřadu Praha Ruzyně.

  1. Velkým hitem je nakupování zboží přes internet z čínských internetových obchodů. Dopouští se běžný zákazník, který si objedná například spotřební elektroniku, nějakého porušení zákona?

    Běžný zákazník, který si přes internet nakupuje bezproblémové zboží, se žádného porušení zákona nedopouští.

    Pokud bude nakupovat zboží, konkrétně elektroniku za účelem dalšího prodeje, tak se jej už porušení může týkat. Například pokud není schváleným distributorem nebo zboží nebude splňovat podmínky z hlediska obecné bezpečnosti výrobku.

  2. Od jaké ceny pro něj vzniká nějaká povinnost?

    U fyzické osoby, která nakupuje zboží přes internet příležitostně pro svou potřebu, nebo u právnické osoby, která zboží dováží za účelem dalšího prodeje, jsou dány limity, kdy je zboží osvobozeno od dovozních poplatků.

    Zboží do hodnoty 22 EUR je osvobozeno, toto platí do 31. 12. 2020.

    Od hodnoty 22 EUR je zboží osvobozeno od cla nikoliv od DPH, které je vyměřeno z ceny zboží a přepravních nákladů. Od hodnoty zboží 150 EUR se vyměřuje jak clo, tak DPH.

  3. Z čeho všeho se cena vypočítává?

    Pokud myslíme celní dluh, ten se vypočítává z hodnoty skutečně placené za zakoupené zboží, na základě předložených dokladů.

    Těmi jsou doklad o objednání zboží, faktura, doklad o zaplacení zboží např. výpis z paypalu nebo bankovního účtu.

  4. Jsou nějaké druhy zboží, které jsou ve zvláštním režimu? Ať už z pozitivního hlediska (například zdravotní potřeby), nebo negativního (alkohol, tabákové výrobky)?

    Pokud myslíme zvláštním režimem sníženou sazbu DPH, tak ano, některé druhy zboží jsou pod touto sníženou sazbou.

    Na vybrané výrobky, jako jsou alkoholické nápoje nebo tabákové výrobky, se vztahuje spotřební daň a zároveň se na ně nevztahuje osvobození od cla. Rovněž se osvobození od cla nevztahuje na parfémy a toaletní vody.

  5. Jaká další rizika takové nákupy představují?

    Na některé výrobky a zboží se vztahují zákazy nebo omezení.

    Zakázány jsou například veškeré omamné a psychotropní látky, rovněž tak látky s hormonálním účinkem. Dále veškeré léky a léčiva, zboží, které porušuje právo duševního vlastnictví, což jsou veškeré padělky a napodobeniny.

    Pokud se toto zboží v zásilce nalézá, je taková zásilka celníky zadržena a příjemce se v některých přídech může dopustit i trestného činu.

  6. Setkal jsem se na internetu s příběhem, že zákazník nakoupil zboží, které porušovalo autorská práva. Byl údajně vyzván ke svolení s likvidací, to odmítl a výrobce (myslím, že se jednalo o LEGO) ho údajně žaloval. Jde o klasický hoax anebo je na tom něco pravdy?

    Celní správa zadrží zboží v zásilce na základě podezření z porušení některého z práv průmyslového vlastnictví.

    Toto zadržení se oznámí adresátovi zásilky i majiteli práva, který dospěje k závěru, že se jedná o padělané zboží, jelikož jej nevyrobil, ani nebylo vyrobeno oprávněnou osobou.

    Majitel práva může ve stanovené lhůtě navrhnout zničení zboží, jestliže příjemce ve stanovené lhůtě vysloví souhlas se zničením, je tak učiněno. V případě nesouhlasu může majitel práva podat určovací žalobu, kterou mohl podat ihned, aniž by zničení původně navrhoval.

    V takovém případě je příběh z internetu pravdivý.

  7. Je namátkově nějak toto zboží kontrolováno ze strany celníků?

    Každé zboží, které je dováženo, vyváženo nebo tranzitováno prochází celní kontrolou.

  8. Na internetu jsou obchody, které nabízejí zboží zakoupené na e-shopech v Číně za několikanásobně vyšší ceny. Co všechno takový “obchodník” porušuje? Jaké další povinnosti pro něj z takového podnikání plynou?

    Pokud prodejce nabízí své zboží v souladu s platnou legislativou, je jen na něm, za jaké ceny je bude prodávat.

    Povinnosti, které musí obchodník splňovat z celního hlediska, je za zboží, které bylo propuštěno do volného oběhu, odvést řádně celní dluh. Prodejce musí splňovat veškeré náležitosti zákona o elektronické evidenci tržeb a dále např. nesmí porušovat práva duševního vlastnictví.

  9. Lepší elektroniku či oblečení si lidé nechávají posílat například z USA. Je tam postup z vaší strany stejný?

    Opět jde především o to, aby byl za zboží odveden řádně celní dluh, který vznikl jeho dovozem, a zboží neporušuje např. práva duševního vlastnictví ani obecnou bezpečnost výrobku.

  10. A co nákupy ve státech Evropské unie? U nich je to stejné jako u nás?

    Na zboží z jiných členských států se nevztahují celní poplatky, vzhledem k volnému pohybu zboží.

  11. Mohla byste mi prozradit ještě nějaké jiné fenomény současnosti, na které bychom měli naše čtenáře upozornit?

    Určitě je to připravovaná změna v platbě DPH za veškeré zboží v zásilkách zasílaných ze států mimo Evropskou unii a to od 1. ledna 2021. Osvobození od DPH do hodnoty zboží 22 EUR přestane v tento den platit.

    Před samotným nákupem doporučuji prověřit jak internetový obchod, tak i samotného prodejce. Tímto můžeme předejít případným problémům, které mohou nákupem nekvalitního nebo pochybného zboží nastat.

  12. Co když si zboží přivezu sám například z pracovní cesty mimo Evropskou unii? Jaké povinnosti a od jakých částek mám?

    Cestující přilétající ze zemí mimo Evropskou unii si může přivézt zboží, které je osvobozeno od dovozních poplatků, do hodnoty 430 EUR.

    Do 15 let je tento limit 200 EUR na osobu. Toto osvobození se nevztahuje na alkoholické a tabákové výrobky.

    Pokud zboží přesáhne tuto hranci, je cestující povinen vstoupit do červené zóny s nápisem “NĚCO K PROCLENÍ” a zboží předložit službu konajícím celníkům.

  13. Jak v praxi celní řízení probíhá? Musí se vše řešit osobně nebo je to dnes možné po internetu?

    Jsou možné oba způsoby, u fyzické osoby je častější osobní proclení zboží.

    Právnická osoba užívá ve většině případů elektronický systém odbavení tzv. e-dovoz. V obou případech je možno využít služeb deklarantských společností, které jsou znalé celních předpisů, se kterými může mít neznalá osoba značné problémy.


M
MP 13.03.2019 – 03:20

Pochopitelně ze se přidá DPH. To je jasný,jen nás co nejvíc odrbat. Kdyby nebylo v ČR vše tak masakrově předražené lidi by nehledali jinde. Je to vše tady super svinstvo.

Odpovědět

M
Mirek 13.03.2019 – 06:32

"...Zboží do hodnoty 22 EUR je osvobozeno, toto platí do 31. 12. 2020..." Tak doufam, ze ta prohnila EU do te doby prestane existovat...

Odpovědět

F
FD 13.03.2019 – 08:37

To, ze veci z Ciny kvuli DPH o neco zdrazi by nakonec nemuselo az tak moc vadit. Mnohem vetsi pruser je, ze kvuli tomu bude muset vse projit nejakym celnim rizenim, za ktere se uctuje nejaky fixni poplatek v minimalni vysi tusim cca 100-150Kc bez ohledu na hodnotu zasilky. Takze nakup jakychkoliv drobnosti, levnejsich veci takto ztraci naprosto smysl :-(

Odpovědět

J
Jooj 13.03.2019 – 09:31

neni co dodat, kdo bude mit zase prospech "capi, capi, capi..." :-(

Odpovědět

m
m. 13.03.2019 – 10:00

Nejdůležitější dotaz zde nepadl. Pokud si objednám blbost za $1 včetně poštovného a vyměří mi clo ve výši 1 CZK, budu muset zaplatit i celní řízení v hodnotě cca 100 CZK?

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 13.03.2019 – 10:03

Podle současných pravidel ano. Nicméně než vejde změna v platnost, může dojít ke změně.

Odpovědět

M
Milan 13.03.2019 – 20:03

Paní cosi Miškovská buď kecá, nebo neví, která bije. Objednal jsem si v Polsku na Allegro.pl náhradní zdroj k TV Roadstar v ceně 81 zl., což je asi €18. Protože mi to vyskladnili ze skladu ve Švýcarsku, chtěli na mě clo. Takže z Číny do €22 bez cla a z Evropy to neplatí? Nebyla s nima žádná řeč, chtěli to prostě vyclít. Takže jsem jim dal pokyn, aby to vrátili a z Allegrem jsem se domluvil, že mi to vyskladní z Holandska. Za dva dny to bylo doma.

Odpovědět

V
Vacátko 13.03.2019 – 20:18

Čínské zboží nad 22euro nakupuji ze skladů v EU (zboží ze skladu v EU je označeno nebo jde vybrat, odkud zboží chci, nejedná se o všechny druhy zboží)

Odpovědět

A
Adam 13.03.2019 – 23:41

Jasně, zbavíme se prohnilé EU a clo bude i na zboží ze sousedních států...

Odpovědět

P
Pavel 14.03.2019 – 06:29

Děkuji pueblatským indiánům za detailní informace. Jak je vidět, s clením je zas vše hróóózně složité, neznalá osoba může mít značné problémy. Demokracie je vůbec problematická pro slušné lidi, kteří to myslí dobře a tak dál podle jednoho chytrolína.

Odpovědět

H
Honza 15.03.2019 – 21:29

Už dávno jsem si říkal jestli ty čínské Lego stavebnice jsou srovnatelné s Legem a celník mi nyní potvrdil že ano :-)

Odpovědět

P
Pavel 20.03.2019 – 06:31

Na rovinu – podle mého zjištění je například čínský obchod AliExpress zlodějský a přes pozitivní sliby používá velmi nesolidní praktiky. Třeba když mi zašle úplně jiné zboží než jsem si objednal, požaduje zaplatit poštovné za vrácení do Číny, což se nemůže zákazníkovi vyplatit. Spor totiž účelově změní na: vrátit do Číny. Když to neudělám, tak mě okradou a zůstane mi neobjednaná nepotřebná věc. Takhle alespoň bude mít méně kšeftů.

Odpovědět

s
strelec 24.06.2020 – 14:32

Já mám naopak s Aliexpresem ty nejlepší zkušenosti. V drtivé převaze zboží vždy došlo a odpovídalo očekávání. pokud v několika vyjímečných případech nedorazilo, (skoro vždy vinou české pošty), Aliexpres vrátil zaplacenou částku, nebo prodejce poslal nové zboží. Dokonce se stalo, že Ali vrátil peníze a zboží nakonec dorazilo. Zkoušel jsem znovu zaplatit, ale nepodařilo se mi to.

Odpovědět

M
MO 13.01.2021 – 13:20

Jsem zvědavý na firmy ,kde vše je dováženo z Číny a pak se to jen kompletuje..? Hlavně automotive firmy. To bude znamenat 100 procentí zdražení automobilů a všeho???

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Dotazy na…


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás