Průvodce po Budapešti: 8 věcí, které musíte vědět před odjezdem

Michal Pavelka
Publikováno 12. října 2018

Není v Evropské unii moc států, ve kterých by bylo pro Čechy levněji než v Česku. Maďarsko mezi ně patří a jeho hlavní město je pro nás jedno z nejdostupnějších.

  1. Průvodce po Budapešti: 8 věcí, které musíte vědět před odjezdem | © Xin Hua | Dreamstime

    Do Budapešti vlakem

    Osobně preferujeme pro návštěvu Budapešti tento způsob dopravy. Z Hlavního pražského nádraží jezdí až devět spojů denně, většina přímo. Cesta trvá necelých sedm hodin a stojí bez slev 760 korun (jednosměrná).

    Ušetříte, když jedete ve skupině, kupujete jízdenku zpět nebo využíváte některou ze slevových karet. I druhá třída je poměrně komfortní. Součástí souprav jsou oddíly určené jen ženám nebo cestujícím s dětmi. I ve druhé třídě je většinou zásuvka s 230 volty.

    A nejraději máme jídelní vůz.

    Jedete-li ranním vlakem, v pohodě a za překvapivě rozumnou cenu se v něm nasnídáte. Případně naobědváte či navečeříte. Milujeme sledovat ubíhající českou či moravskou krajinu a cpát se přitom vajíčky či popíjet kávu.

    Pojedete-li večer, ušetříte za první nocleh. Například zastávkový Metropolitan vyjíždí chvíli po deváté večer a na nádraží Keleti je v půl deváté ráno. Nejrychlejší vlaky končí u staré budovy západního nádraží Nyugati.

    Vlaky samozřejmě staví na několika dalších místech v Česku.

  2. Do Budapešti autobusem

    Levněji, ale ne tak komfortně se dá cestovat autobusem. Čas je při přímých spojích prakticky stejný. Momentálně nejlevněji to vyjde s Regiojetem.

    Zpáteční jízdenka na noční spoje nás vyšla na 845 korun. Přímý spoj Flexibusu vycházel o čtyři koruny levněji, ale jel přes den. Noční jízdy Flexibusem vycházely už přes tisícovku.

    Trasu provozuje i Leo Express, zpáteční jízdenky na podzimní termíny stojí od 1 058 po 1 206 korun, a Eurolines (od 852 do 1 030 korun).

  3. Do Budapešti letadlem

    Paradoxně nejlevněji a zdánlivě nejrychleji se dá cestovat letadlem. Zpáteční letenky Ryanairu začínají pro podzimní termíny na 576 korunách.

    Když jsme však sháněli lety na pevné datum, dostali jsme se v nejbližších termínech přes čtyři tisíce korun (s Českými aerolinkami) a to se už rozhodně nevyplatí. K času samozřejmě musíte připočítat cestu na letiště a z letiště, čekaní na odbavení atd. Na šest hodin byste se dostat nemuseli, samotný let trvá obvykle hodinu a dvacet pět minut.

    Letiště v Budapešti je poměrně vzdálené od centra. Dá se jet kus přecpaným autobusem a příměstským vlakem za běžný tarif, ale nejrychleji to vychází expresní bezzastávkovou linkou označenou 100E, v níž se platí speciální jízdné ve výši cca 80 českých korun. Na náměstí Deák Ferenc tér jede klem čtyřiceti minut. Linkou 200E se dostanete například na zastávku metra Kőbánya-Kispest a pak do centra už pokračujete po kolejích. Když se vám sejdou spoje, stihnete to do hodiny. Cena je bez mála poloviční.

    Určitě vám pomůže trip planner.

    I Budapešť už má své typické shuttle busy. Provozuje je společnost flibco a na pět míst v centru vás rozveze za devět eur.

  4. Průvodce po Budapešti: 8 věcí, které musíte vědět před odjezdem | © Dreamstime

    Ubytování v Budapešti

    Noclehy pro dva na úrovni tříhvězdičkového hotelu začínají pod sedmi stovkami, pokud se bavíme o okrajích města.

    Chcete-li být přímo v centru, pak stejná úroveň ubytování už vychází na více než tisícovku, spíše kolem patnácti stovek korun. Přímo v centru je několik hostelů, v nichž seženete lůžko ve společném pokoji od zhruba třech stovek.

    Dobrým kompromisem je využití služby Airbnb. Pronájem rekonstruovaného a trochu futuristicky laděného bytu nedaleko Maďarského národního muzea nás vyšel ve dvou na 875 korun za jednu noc. K dispozici byla veškerým vybavením nabouchaná kuchyně, ložnice a obývací pokoj. Majitel mluvil velmi dobře anglicky a reagoval na dotazy do pěti minut.

    Podruhé jsme u něj bydleli v pěti a využili jsme k přespání ložnici i obývák. Cenu navýšil o čtyři stovky, takže nocleh za jednoho vyšel asi na dvě stě padesát korun. Daleko větší soukromí než v hostelu a přitom velmi dobrá cena. Nemluvě o tom, že hostitel přichystal pro ženy po růži a mužům láhev maďarského vína.

  5. Cestování po Budapešti

    Síť městské dopravy je v Budapešti velmi hustá a pestrá, nicméně pro správného skrblíka není problém nejvýznamnější památky obejít pěšky.

    V úvahu tak připadá například již zmíněná doprava na letiště a z něj, případně doprava do centra z místa ubytování. Pokud jste nevzali zavděk nějakým pěkným bytem v centru. Co však doporučujeme, to je projížďka budapešťským metrem, konkrétně linkou označenou jako M1.

    Ta je totiž nejstarším metrem v Evropě (když do Evropy už nebudeme počítat Británii) a zařazená je na seznam světového dědictví UNESCO a vede pod Andrássyho ulicí.

    Celá síť metra má čtyři trasy s třemi přestupními stanicemi. Pokud už teda chcete bydlet dále od centra, ověřte si dostupnost metrem. V hlavním maďarském městě však jezdí i autobusy, tramvaje i trolejbusy.

    Základní jízdenka stojí 350 forintů (necelých 28 korun), přestupní 530 HUF. Celodenní jízdenka vyjde na 1650 forintů, skupinová pro až pět osob 3300.

    Nově jsou po Budapešti instalovány výdejní automaty, což je velká výhoda oproti minulosti. Jen se v nich vyznat dá trochu zabrat. Naštěstí jedním z komunikujících jazyků je slovenština. Platit se dá hotově i kartou, včetně bezkontaktně. Automaty někdo musí zaplatit, takže za jezdění načerno jsou tučné pokuty. Při zaplacení na místě 8 000 HUF. Při placení později se ceny pohybují od dvojnásobku po čtyřnásobek.

    Cestovat můžete i lodí po Dunaji (krásný zážitek), nepřestupní jízdenka však stojí 750 HUF.

  6. Průvodce po Budapešti: 8 věcí, které musíte vědět před odjezdem | © Dreamstime

    Památky Budapešti

    Symbolem Budapešti je budova Parlamentu. Vypadá starší, než je (začátek stavby v roce 1885). Sedm stovek místností, 242 soch, plocha 18 tisíc metrů čtverečných. Nejlepší pohled je ze západního břehu Dunaje či z mostu, obzvlášť v noci. V sezóně je kromě neděle otevřeno denně od osmi ráno do šesti odpoledne. V Maďarsku ještě mají na mnoha místech dvojí ceny. Naštěstí kromě Maďarů už platí i pro ostatní občany Evropské unie. Vstupné pro dospělé Evropany tedy je 2 400 HUF. Američané, Afričané a další nonEU platí 6000 forintů.

    Přímo naproti Parlamentu přes Dunaj je Rybářská bašta. I ona vypadá starší, než je. Je z ní asi nejhezčí výhled na celé město. Vedle ní stojí daleko významnější památka – Matyášův chrám. S výstavbou se začalo snad již na konci desátého století. Ale původní románská stavba dostala nejprve zabrat od Tatarů, poté od Turků, kteří z ní udělali mešitu. Ve výsledku nakonec výsledek je opět novogotický. Uvnitř jsou mimo jiné uloženy repliky maďarských korunovačních klenotů.

    V centru města je ještě významnější kostel – Bazilika svatého Štěpána. Štěpán je zakladatel Uher a v bazilice je kromě jiného relikvie v podobě jeho ruky. Zaujmout vás mohou také varhany s více než šesti tisíci píšťalami či zvon Štěpán, největší v Maďarsku.

    Na vrchu Gellért nad Dunajem je habsburská pevnost nebo ne zcela oblíbené Sousoší svobody. Zkrátka nepřijdou ani milovníci antických památek. V budínské části jsou pozůstatky římského ležení s názvem Aquincum. Archeologický park je otevřený od dubna do října, základní vstupné je 1 000 HUFů. Aktuální informace získáte ze stránek muzea, na nichž je i virtuální prohlídka.

    Budapešť je připravená i na ty, kteří cestují po světě s cílem dozvědět se více o Židech. Maďarské hlavní město je sídlem největší evropské synagogy. Pojmout může 1492 mužů a 1472 žen. Její replikou je centrální synagoga v New Yorku. Zajímavé je i nedaleké muzeum, které je věnováno Theodoru Herzlovi, autorovi nápadu znovuobnovit stát Izrael.

    Nás zaujal také Memento park, do něhož byly v devadesátých letech svezeny sochy oslavující socialismus. Marx, Engels… Beatles, teda Lenin, neznámí vojíni i dělníci. Některé sochy vypadají, jako když se na realizaci podílelo studio Marvel. Když se rezervujete dopředu, ušetříte dvacet procent z ceny lístku.

    Bohužel už v Budapešti nenajdete slavný Vidám park s nejstarší horskou dráhou. Zanikl při rozšíření zoologické zahrady.

  7. Budapest Card

    Ani Budapešť si nenechala ujít svou šanci vytvořit si svou Budapest Card.

    Jednodenní vyjde na 22 euro, dvoudenní na 33 a třídenní na 44. Jejími benefity jsou volné cestování, vstupy do některých muzeí (včetně Aquincia i Mementa parku, v židovském muzeu je jen desetiprocentní sleva), procházka s výkladem, mobilní aplikace, slevy ve vybraných obchodech či restauracích a koupačka v Lukácsiho lázních (v ostatních dvacet procent sleva). Pořídit se dá přímo z netu a vyzvednout třeba na letišti či ve stanicích metra či informačních centrech.

    Pokud chcete aspoň do dvou muzeí a odpoledne se vykoupat, vyplatí se i jednodenní karta. Stránky karty vám mohou posloužit i jako navigátor na top památky města.

  8. Ceny v Budapešti

    Jak jsme již psali v úvodu, náklady v Maďarsku jsou příznivější než u nás.

    V hospodě jsme se byli schopní najíst za ceny lehce přesahující stovku (na jednoho) a i když jsme se ve dvou rozjeli, nedostali jsme se v hotelové hospodě nad sedm stovek. Pivo je sice dražší než v Česku, ale i tak na Evropu levné.

    Občas nevychází ani na celé euro. Na úrovni našich cen jsou i ceny v obchodech. Dívali jsme na životní náklady v Budapešti, v celosvětovém žebříčku je až tři místa za Brnem. Dráž je i v iráckém Bagdádu nebo v Košicích.


RP
Robert Polloczek 15.10.2018 – 13:26

Nyugdíjas vagyok - jsem důchodce. Nejdůježitější věta pro návštěvníky Budapešti nad 65 let. Od tohoto okamžiku je totiž pro občany EU MHD v Budapešti zdarma. Stačí OP nebo Cestovní pas. A to i včetně linek metra. Existuje jen nemnoho soukromých linek, kde to neplatí, ale já narazil zatím pouze na jednu - lanovka na vrch Gellért. Samozřejmě je zdarma i jízda jakýmkoliv osobním vlakem po celém Maďarsku. Tak chutě do toho! Stojí to za to!

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás