Pozor na podvod: Slevový kupón do Kauflandu vás vyjde velmi draho

Redakce
Publikováno 30. července 2018

Na internetu v posledních dnech můžete narazit na možnost získat snadno slevový kupón Kaufland v hodnotě 1 500 Kč. Kaufland má rozdávat bezplatné poukázky při příležitosti výročí působení v naší republice.

Bohužel, slevové kupóny do Kauflandu zdarma jsou podvod. Za pochybnou internetovou stránkou stojí podvodníci, kteří se snaží z neznalých uživatelů vymámit peníze prostřednictvím platební karty nebo předplatného mobilních služeb.

Pozor na podvod: Slevový kupón do Kauflandu vás vyjde velmi draho

Slevový kupón do Kauflandu nezískáte, naopak přijdete o peníze z účtu

Kaufland na podvodné slevové poukázky upozornil na Facebooku, nemá s nimi totiž nic společného. Ve skutečnosti je také obětí podvodu. Neznámý pachatel zneužil jméno a logo Kauflandu, aby získal u obětí důvěru.

Falešné slevové kupóny Kauflandu se objevují na stránkách kaufland-cz.win, podvodníci však mohou využívat více internetových adres. Krycím manévrem pro získání slevového kupónu do Kauflandu v hodnotě 1 500 Kč je povinnost zodpovědět několik banálních otázek. Ty mají jednoduché opodstatnění – vzbudit dojem, že se jedná o marketingový průzkum.

Podvodníci ve skutečnosti chtějí oběť buď přihlásit k placenému předplatnému prostřednictvím SMS zprávy, nebo z ní vymámit číslo platební karty. Tak získají přístup k penězům na bankovním účtu. Kromě toho hrozí, že si prohlížením stránky uživatel stáhne do počítače nebo telefonu nebezpečný vir.

V nedávné době se neexistující soutěž o slevové kupóny týkala také Lidlu, Tesca, Albertu nebo Penny Marketu. Cílem bylo opět přihlásit oběti drahé předplatné mobilních služeb. Se stejným záměrem podvodníci nabízeli iPhony zdarma nebo strašili neexistující virovou nákazou.

Soutěž o slevové poukazy do Kauflandu se naposledy objevila v červenci 2018. Odhalit podvod nebylo složité, pachatelé zapomněli na webu změnit název obchodu. Zodpovědět tehdy stačilo tři otázky:

“Congratulations! Byli jste vybráni k tomu, abyste se zúčastnili našeho krátkého průzkumu a získali Vám bezplatný kupón KAUFLAND 1500 Kč! Máme pouze 232 kupónů, tak si pospěš!
1/3: Nakupovali jste někdy v TESCO?
2/3: Nakupovali jste někdy v KAUFLAND s přítelem nebo členem rodiny?
3/3: Jste spokojeni se službami TESCO?”

Stránka následně vyzvala uživatele k šíření odkazu prostřednictvím Facebooku, v důsledku čehož bylo podvedených ještě více.

Co dělat, pokud jste naletěli na falešný slevový kupón Kaufland

Proklikali jste se dotazníkem, ale nic jste nevyplnili

Jestliže jste odpověděli na soutěžní otázky, ale na stránku nenapsali číslo platební karty ani číslo telefonu, pravděpodobně vám žádné nebezpečí nehrozí. Berte to jako poučení pro příště.

Zadali jste svoji e-mailovou adresu

Vyplněním e-mailu sice nehrozí zneužití platební karty nebo aktivace mobilního předplatného, čekejte však pravidelný přísun spamových zpráv.

Vyplnili jste telefonní číslo

Pokud jste na stránce vyplnili svůj telefon a poté odeslali potvrzovací SMS zprávu, mohli jste si tak přihlásit odběr placené služby. Ihned zatelefonujte na infolinku svého operátora, požádejte o zrušení předplatného a o vrácení peněz.

Poskytli jste číslo své platební karty

Pakliže jste na soutěžní stránce vyplnili údaje o své platební kartě, okamžitě zavolejte do své banky a nechte jí zablokovat. Je možné, že již došlo k zablokování nebo odečtení peněz z vašeho účtu.

Jakmile je platební karta zablokována, další peníze nelze z bankovního účtu čerpat. Je však nutné požádat banku o vystavení nové karty.

[title] class=

Podvodné soutěže na internetu – jak je poznat?

Přemýšlejte a ověřujte

Má Kaufland nějaký důvod bezplatně rozdávat tisícikorunové slevové poukázky stovkám lidí? Pokud jste toho názoru, že má, ověřte si informaci o soutěži na oficiálních stránkách obchodu.

Soutěžní stránka má divnou adresu

Oficiální web Kauflandu má adresu Kaufland.cz. Lidl používá Lidl.cz, Billa má Billa.cz a prezentaci Tesca najdete na iTesco.cz.

Podvodné soutěže často používají již na první pohled divné adresy, jako je kaufland-cz.win, kaufland.reward54.club nebo kaufland.ceskarepublika.traffictrax.online.

Na stránce musíte vyplnit svůj telefon nebo číslo karty

Máte vyplnit číslo své platební karty, datum její platnosti a bezpečnostní kód, aby vám mohla být zaslána poukázka? Nesmysl. Tak to nefunguje, peníze vám naopak budou strženy.

Odesláním odpovědi na SMS zprávu zase aktivujete předplatné drahé služby. Vaše peníze tak půjdou rovnou do rukou podvodníků.

Nenechte se zmást lacinými triky

Číslo kupónu: “D20M11Y16”, počet zbývajících kupónů: “222” a k tomu obrázek slevového kupónu Kaufland v realistickém provedení. Všechno to jsou lži, které vás mají dotlačit k rychlému vyplnění čísla karty nebo telefonu.
Omezený počet kupónů vytváří dojem, že se na vás nedostane. Smyšlené číslo kupónu zase budí dojem, že je poukaz skutečný.

Informaci o soutěži vám zaslal neznámý kontakt

Získali jste odkaz na soutěžní stránku z cizího telefonního čísla nebo z neznámého e-mailu? To, že se zpráva tváří jako vzkaz kamarádovi, je záměr podvodníků. Často jsou pro tyto účely používány falešné účty na Facebooku nebo česky znějící jména.

Text obsahuje gramatické chyby

Protože podvodníci patrně pochází ze zahraničí, neumí česky a překladatelé odvedli nepoctivou práci, v textech můžete narazit na chyby. Všímejte si nesprávného skloňování, špatného slovosledu nebo chybně zvolených slov.

Občas můžete narazit na hlášku, že slevový kupón Kaufland naposledy získal před 6 minutami “Joshua z Prague”. Kolik lidí s tímto jménem znáte?


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Chráníme spotřebitele


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás