Průvodce po Dublinu: 7 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 17. srpna 2018

Proč do Dublinu? Díky dvěma irským dopravcům je jednoduché se tam dostat. Je to příjemně malé hlavní město, jehož centrem se dá pěšky courat celý den. Irské pivnice mají nejlepší atmosféru na světě. Uspokojí nejen milovníky piva, ale i literatury, hudby, angličtiny, vousatých podsaditých týpků, ragby…

  1. Průvodce po Dublinu | © Atterhorn | Dreamstime.com

    Do Dublinu letecky

    Pokud vám nezáleží na přesném termínu, kdy byste do Dublinu chtěli letět, kupujte letenky hned. Třeba na podzim byste museli mít velkou smůlu, abyste za zpáteční letenku platili přes dva tisíce. Ale pokud chcete letět už za týden, budou ceny oscilovat kolem pěti tisíc.

    My například s tříměsíčním předstihem nakupovali za 2 192 korun. Ale s přestupem v Londýně. Přímý let by nás vyšel na tři a půl tisíce. Z Prahy přímo létají dvě společnosti – Ryanair a Aer Lingus. Obě v pohodlných denních časech.

    Vyzkoušeli jsme obě společnosti. Lingus je nevýznamně dražší, ale kupodivu jsme měli více místa na nohy.

    Přímo před letištěm v Dublinu stojí autobusy několika společností, které jezdí do centra. Vyzkoušenou máme třeba linku Airlink 747 nebo 757. Lístek se kupuje v automatu na zastávce.

    Jednosměrný stojí šest euro, zpáteční deset. Přes den jezdí každých patnáct minut. O jedno euro je dražší cesta se společností Terravision, jejichž lístek se dá koupit i na internetu.

    Obzvlášť pokud necháváte cestu na letiště na poslední chvíli, vyplatí se místo rezervovat. Nedávno jsme měli u této společnosti problém v Římě, přišli jsme na poslední chvíli na zastávku a obávali se, jestli se do autobusu vejdeme.

    Nejen kvůli cestě z letiště doporučujeme prostudovat si routeplanner.

  2. Ubytování v Dublinu

    Rathmines je čtvrť, kterou máme k ubytování v Dublinu nejraději. Nachází se zde hodně privátů například pro studenty, je to nedaleko hlavní třídy, na níž je řada restaurací a krámků. Pěšky je to do centra něco přes půl hodiny, autobusem deset minut. Navíc domy jsou typicky ostrovní – i když jen zvenčí.

    Za tři noci jsme obvykle platili kolem pěti tisíc korun. Naposledy jsme měli k dispozici 2 + 1, wifi, malou koupelnu a také dvorek pro kuřáky.

    Ale Dublin nabízí i řadu dalších možností. Pokud je vaším hlavním kritériem cena, seženete místa v hostelech asi za tři pětiny výše zmíněné ceny. Ale samozřejmě vás čeká oblíbené hostelové dobrodružství v podobě zajímavých spolunocležníků na sdíleném pokoji.

    Ani v levných hotelech se nedostanete pod dva tisíce za noc, v některých je však v ceně bohatá irská snídaně, která normálního člověka nasytí až do večera. Obsahuje uzeniny, vejce, fazole… my si ji někdy dávali se slevou až odpoledne. Nebývá úplně kompletní, ale nahradila odpolední svačinu i večeři.

    Airbnb má v nabídce asi tři sta možností v rozumné vzdálenosti od centra Dublinu. Ceny přímo v centru se blíží ke třem tisícům, ale třeba naše oblíbená čtvrť Rathmines už je skoro o tisícovku levnější. Myšleno za noc a celou nemovitost. Pokud vám stačí jen pokoj v cizím bytě, tak ve stejné čtvrti budete platit něco málo přes tisícovku.

  3. Průvodce po Dublinu | © Petr Novák

    Památky Dublinu

    Přiznáme se, že ze všeho nejraději se starým Dublinem jen touláme. Zahradami a mezi budovami Trinity College, podél řeky Liffey s malými panskými kadeřnictvími, v okolí sochy Molly Malone, uličkami mezi Dublinskou jehlou a destilérkou Jameson, kolem Dublinského hradu. Tu a tam narazíte na dům, ve kterém psal některý z velkých irských spisovatelů.

    Hlavním tahákem Dublinu je pro turisty The Temple Bar – taková irská Stodolní ulice. A stejně jako ona je už dnes o ničem. Předražené pivo a na něm Japonci, Němci, prostě všichni ti, co si potřebují odškrtnout pamětihodnost z průvodce. Lepší je najít si svou irskou hospodu mimo centrum. Pro nás je takovým “naším” pubem Blackbird v již několikrát chválené čtvrti Rathmines.

    Desítky piv na čepu, další stovky v lahvích, zní The Cure nebo U2, každé pivo jinak servírované, irští vousatí chlapci, narvána zahrádka, více se stojí než sedí, stále se s vámi někdo baví. Při naší první návštěvě Irska jasná jednička top ten.

    Samozřejmě v Dublinu jsou i další pamětihodnosti. Třeba hrad s radnicí a opodál stojící katedrálu sv. Patrika. Oboje je pár set metrů od Temple Baru. Na jižním břehu řeky. Prezidentský palác je na severu, v údajně největším parku Evropy – Phoenix Parku. V něm je i zoologická zahrada. Kolmo na řeku leží nákupní třída O´Connell Street.

    Zásadní muzea jsou spojena s alkoholem. Old Jameson Distillery vás za velké peníze seznámí s výrobou tradiční irské whiskey (z přístupného komína je jeden z nejhezčích výhledů na jinak placatý Dublin). Vstupné 20 eur je však pro Čechy poměrně dost. Za základní prohlídku. A nezachraňuje to ani skutečnost, že v ceně je drink na baru. Podobné je to v pivovaru irského piva Guiness. Zde mají také krásnou vyhlídku, prohlídka stojí 18,50 eur.

  4. Cestování po Dublinu

    Dublin je jedna větší vesnice. Pokud nebydlíte daleko od centra, dá se obcházet pěšky. V centru jezdí autobusy, ze vzdálenějších míst vlaky. Vše společnosti Luas. Jízdné je poměrně drahé – jednorázová jízdenka v první zóně stojí 2,10 eura. V autobusech se dá platit hotově u řidiče, na vlakových zastávkách jsou automaty. Pokud cestujete jen do centra a z centra, vyplatí se vám vzít zpáteční lístek – v první zóně za 3,70 eura. Pokud chcete jezdit více, kupte si celodenní jízdenku za sedm eur. Týdenní stojí 27,50 eura.

    Dublin je na jihu rovina, na severu mírně zvlněný. Nabízí se teda cestovat na kolech. Just Eat dublinbikes nabízejí samoobslužné stojany. K zakoupení je třídenní jízdenka za pět euro. První půlhodina jízdy je zdarma, další hodina za padesátník atp. Dobré je udělat si registraci už doma. Pak si stačí stáhnout aplikaci, z níž poznáte dostupnost kol na jednotlivých místech atd. Více informací je na stránkách společnosti.

    Cestování na kole po Dublinu má dvě nevýhody. Zaprvé Dublin je dost rušný a není až tak cyklisticky přívětivý jako třeba Dánsko. Za druhé: jezdí se vlevo, to řadě Čechů dělá problémy.

  5. Z Dublinu k moři

    Chcete-li při návštěvě Dublinu aspoň trochu přičichnout k irské krajině, zajeďte si vlakem na mys Howth.

    Soupravy jezdí každou půlhodinu z Connoly Station. Jízdenka stojí jednorázově 3,30 eura. Kromě golfového hřiště zde objevíte mola, podél kterých plavou ploutvonožci, či rybí restaurace. Pěšiny vás vyvedou do skal s mnoha výhledy na Dublinskou zátoku, ostrov Irské oko nebo na kopce pohoří Wiclow Mountains.

  6. Dublinský pas

    Jak už jsme naznačovali, to nejlepší z Dublinu se dá projít pěšky a vidět zvenčí. Ale jsou lidé, kteří nevěří, anebo ti, co touží po co nejvíce muzeích a galeriích. Pro ty je tu dublinská karta.

    Jde o pas, který umožňuje zdarma a přednostně nahlédnout do více než třiceti památek, v ceně je i veřejná doprava. Jednodenní stojí dospělého 59 euro, dvoudenní 77, třídenní 94. Když bychom všude jezdili autobusy a vlaky, ušetří nám dvacet euro za dopravu, dalších dvacet pět za návštěvu pivovaru i s ochutnávkou, dalších dvacet za destilérku, sedm za katedrálu, sedm za hrad… a už jsme hodně v plusu. Pokud jsme si přivstali, můžeme ještě 14 éček ušetřit za muzeum emigrace. Více se prostě stihnout nedá.

    Dublinský pas si můžete koupit na internetu. Mimochodem, v době psaní článku je sleva na jeho třídenní variantu. Stránku se vyplatí prostudovat, protože vás dopodrobna seznámí s nejvýznamnějšími památkami Dublinu a s jednotlivými cenami. Funguje minimálně jako dobrý plánovač.

  7. Ceny v Dublinu

    Ceny v Dublinu jsou poměrně výrazně vyšší než u nás. Jíst v běžných restauracích znamená zásah do rozpočtu. Oběd vyjde běžně na dvacet euro pro jednoho. I to je důvod, proč raději hledat ubytování s možností vlastního vaření.

    Ceny potravin jsou podle typu asi o dvacet a více procent vyšší než u nás. Ceny čepovaných piv začínají na pěti eurech, láhvová v obchodě jsou v cenách od jeden a půl eura. Ačkoliv se to nezdá, zažili jsme v Irsku i prohibici – konkrétně na Velký pátek. To vám nedají ani whiskey do irské kávy a sektory s alkoholem v obchodech jsou znepřístupněné.

    V centru i na periférii nabízejí hotely i fast foody pravou irskou snídani. Ceny se pohybují od pěti do cca osmi euro. Ta je vysoce energická a vystačí až do večera. Navíc je často nabízena po celý den.

    K vyhledávání restaurací, cen, různých slev využijte stránku menupages. Trochu důstojně a do deseti euro se dá najíst zejména ve fastfoodech přistěhovalců, tradiční je také třeba mastné a octem vylepšené fish and chips. Náš malý tip naproti Temple baru.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás