Průvodce po Edinburghu: 9 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 20. července 2018

Oxford, Cambridge, to jsou školy, které jsou u nás v Česku považovány za ty nejprestižnější, ale chcete-li například studovat hudbu, pak je před nimi v britských žebříčcích Reid School of Music v Edinburghu.

Pro skrblíky je výhodou, že ve Skotsku se platí školné ve stejné výši jako v zemi původu. Takže například Češi by neplatili nic. Pokud by byli na školu přijati. Tento článek je však určen především turistům, kteří se do Edinburghu vypraví na pár dnů. Ale už tento úvod naznačuje, co vás v tomto skotském městě čeká: velké množství studentů a také až neuvěřitelný kulturní život.

  1. Průvodce po Edinburghu | © Dreamstime

    Letenky do Edinburghu

    V době, kdy bylo létání výsadou vyšších příjmových skupin, jsme cestovali do Edinburghu poměrně složitě. Autobusem z Prahy do Amsterodamu, trajektem do Newcastlu a pak zase dál autobusem až do Edinburghu.

    Jde to samozřejmě i v současnosti. Například autobus společnosti National Express mezi Newcastlem a Edinburghem jede necelé tři hodiny a jízdenky se dají sehnat i pod čtyři české stovky. Ale toho času. To už pak chce větší trip, udělat si jeden den v nizozemském hlavním městě, naplánovat si noční jízdu trajektem (samozřejmě s nejlevnější kabinou pod hladinou ponoru a hned vedle motorů), ráno si přivstat a z přední paluby pozorovat kytovce. Konec snění, máme na Edinburgh prodloužený víkend.

    Pokud chceme do Edinburghu levně letět, bez přestupů, pak je nejvíce skrblickou volbou odlet z polské Vratislavi. Přívětivé jsou v současnosti i časy odletů – v 11:10 a 16:10. Zpět se létá v půl osmé ráno a v šest večer. Nejlevnější letenky jsou v nabídce do konce roku 2018 lehce nad tisícovku.

    Samozřejmě, pokud chceme přesné datum, budeme si muset připlatit, většinou kolem tisícovky. Když nehledíme na každou stovku, lze letět bez přestupu i z Prahy, například na říjnové termíny jsou zpáteční letenky za necelých šestnáct set.

    Z Vratislavi léta Ryanair, z Prahy kromě něj ještě EasyJet.

    Občas se objevují i letenky s cenou pod tisíc korun, zejména z Berlína. Přičteme-li však cenu dopravy do Berlína, stále se vyplatí letět spíše z Prahy.

  2. Letiště v Edinburghu

    Letiště v Edinburghu je největším v celém Skotsku a budete si na něm připadat asi jako na tom pražském. Od centra města je vzdálené přes deset kilometrů. Tentokrát k dopravě nepoužijeme ani rychlodráhu, ani metro nebo autobus, ale typický edinburghský dopravní prostředek – tramvaj.

    Bohužel už opět zdražili jízdné, v současnosti je šest liber. Tramvaje z letiště jezdí každých sedm minut. První ráno chvíli po šesté hodině, poslední jede ve 22:48. Cesta trvá 35 minut. Na zastávkách jsou lístkomaty, které kromě různých mincí berou i běžné platební karty.

    Skrblíci mohou jít od nádraží něco přes kilometr pěšky, až se dostanou do tzv. City Zone, kde už je jízdné jen 1,70 £. První zastávka v této zóně se jmenuje Ingliston Park & Ride.

    Ušetřit se dá také tím, že si zakoupíte rovnou zpáteční jízdenku. Ta stojí 8,50 libry a je otevřená, to znamená, že na ni můžete jet kdykoliv zpět. Lístky z automatů však musí být použity do půl hodiny od zakoupení.

  3. Jízdné v Edinburghu

    Při vícenásobném cestování v City Zone se vám vyplatí koupit si denní nebo vícedenní jízdenku. Denní stojí dospělého čtyři libry, dítě ve věku 5-15 let dvě libry, mladší jezdí zdarma. Pokud chcete denní jízdenku, která zahrnuje i cestu na letiště, pak zaplatíte devět liber. Cestovat pak můžete i denními autobusy označenými Lothian Buses. Jízdenky se dají koupit v automatech.

    Zajímavostí je rodinná denní jízdenka za 8,50 (jen City Zone), na kterou mohou jezdit dva dospělí a až tři děti.

    Pokud však máte zdravé nohy, dobře si spočítejte, jestli má vůbec cenu si denní jízdenku kupovat. Edinburgh se chlubí tím, že má největší koncentraci historických budov na světě, takže se dá od jedné ke druhé chodit snadno pěšky.

  4. Průvodce po Edinburghu | © Pixabay.com

    Hrad v Edinburghu

    Památkou, na které byste v Edinburghu neměli šetřit, je zdejší hrad.

    Je ikonou celou Skotska, je z něj úžasný výhled, vystavují se v něm skotské korunovační klenoty, kaple svaté Margarety je nejstarší budovou v Edinburghu, ve velkém sále se odehrávaly a stále odehrávají nejvýznamnější státotvorné události, v polovině 16. století se v něm Marii Stuartovně narodil král Jakub a ještě o čtyři sta let dříve v něm poprvé zasedl skotský parlament.

    Podle toho, bohužel vypadá návštěvnost. Nepomůže ani brzké vstávání, Skoti otevírají během celého roku až v půl desáté. A zájem je tak obrovský, že jistotu vstupu máte jen v případě, že si dopředu zakoupíte vstupenky po internetu. Týká se to zejména dopoledne, kdy je potřeba si vstupenky koupit aspoň s denním předstihem.

    Určitým řešením jsou různé pasy, jejichž držitelé mají přednost. My si například předloni koupili sedmidenní Explorer Pass za 42 liber. Platí ve skutečnosti 14 dnů, ale použít ho můžete jen v sedmi různých dnech. Zdarma jsme na něj mohli do několika desítek památek, včetně hradu v Edinburghu. Ve skutečnosti však řada námi navštívených památek bylo soukromých a platilo se na nich vstupné normální.

    Doporučujeme si dopředu udělat seznam, co skutečně navštívit chceme a jestli je to na seznamu některého z pasů – alternativním je například Scottish Heritage Pass za padesát liber. Pokud jste ale přiletěli jen do Edinburghu, pas si nekupujte a vzpomínejte jako vždy v našich článcích na Šimka s Grossmannem (“nechci slevu zadarmo”).

    A kolik teda vstupné na hrad je? Pro dospělého na místě 18,50, s předstihem 17 liber. Děti 11,50/10,20. Hradem si procházíte samostatně a v klidu se dá na něm vydržet několik hodin. V sezóně se zavírá v pět, mimo sezónu ve čtyři. Poslední lístek vám vydají hodinu před uzavřením. Vy si ho však jistě koupíte v rezervačním systému.

  5. Akce na hradě v Edinburghu

    Celé léto je nádvoří hradu trochu nevkusně zaplněné sedačkami kazícími atmosféru běžným turistům. O to větší zážitek však čeká na ty, kteří přijdou na večerní koncert. Otázkou je, jestli půjde o skrblíky. Například ceny lístků na nadcházející koncert Noela Gallaghera začínají na 62 librách.

    Když už však chcete podívanou, kterou v současném globalizovaném světě jinde neuvidíte, kupte si lístky na klasickou srpnovou akci s názvem The Royal Edinburgh Military Tattoo. Jde o několikatýdenní přehlídku vojenských kapel nejen Commonwealthu.

    Představení se koná po celý srpen za každého počasí minimálně jednou za den. Součástí jsou i různé projekce či ohňostroje. Počítejte s tím, že jen kvůli této akci navštíví Edinburgh v srpnu něco přes dvě stě tisíc lidí. Tomu odpovídají třeba možnosti ubytování apod. Vstupenka na české koruny pak stojí většinou něco přes tři tisíce.

  6. Další památky Edinburghu

    Stačí vyjít bránou z hradu a máte pocit, že jste se ocitli ve filmech o Harry Potterovi. Zatímco Nové město je plné pravidelných a honosných domů dvě stě let starých a připomínajících spíše pyšnou Anglii, město Staré je typicky skotské.

    Základem je Královská míle začínající u hradu a končící před palácem Holyrood – zde sídlili britští panovníci. Na trase je například kostel sv. Jiljí. S S Royal Mile jsou spjaty životy některých skotských spisovatelů – Artura Conana Doyla nebo Roberta Louise Stevensona. Největší sochu spisovatele však nalezneme v Novém městě, v Princess Street Gardens. Vysoká je šedesát metrů a představuje básníka a národního hrdinu Waltera Scotta.

    Velice oblíbená je i socha malého psíka jménem Greyfriars Bobby. Ten vydržel sedět na hrobě svého pána – konstábla Johna Graye celých 14 let, než také zemřel. Sochu najdete na Georgie IV. Bridge.

    Edinburgh má ZOO i botanickou zahradu. Na okraji města je rovněž známá přímořská pláž Portobello Beach.

    Nejen hrad je centrem kultury. O prázdninách se ve městě koná filmový festival, jazzový a bluesový festival, festival umění, knih atd.

  7. Ubytování v Edinburghu

    I v exponovaném srpnu není problém sehnat například přes službu Airbnb sdílený pokoj pro dva v ceně kolem tisícovky. Ale většinou je to na úkor soukromí, jde o pokoje studentů na prázdninách. Chcete-li bydlet v nemovitosti, kde budete mít vše jen pro sebe, pak počítejte spíše s cenou kolem dvou a půl tisíce anebo ještě více. Podobný problém se soukromím budete mít i v hostelech. Například cena za noc 238 korun by byla příznivá i ve východní Evropě. Problém je, že je to cena za horní patro palandy ve dvanáctilůžkovém pokoji.

    Standardní tříhvězdičkový hotel vychází pro dva na dva a půl tisíce korun za noc.

    Nedaleko Edinburgu je několik kempů, některé nesou přímo přívlastek festivalový. Pronajmout se dají celé stany různých velikostí. Cena za noc pro dva vychází v srpnu kolem čtyřiceti liber. Do kempů jezdí autobusy i tramvaje. Problémem je samozřejmě skotské počasí. Snad nepamatujeme den, kdy by aspoň na chvíli nezapršelo.

    Ať už jste více či méně nároční, je Edinburgh na turisty nachystaný. Vybrat si srpen znamená, že se chcete zúčastnit festivalových aktivit, jinak doporučujeme jiný měsíc.

  8. Ceny jídla v Edinburghu

    Velká Británie není skrblíkům cenově nakloněný stát.

    I ve fastfoodech většinou za jídlo dáte kolem deseti liber, v lepší restauraci spíše dvacet. Vynikající skotská piva začínají na třech a půl librách. V obchodech jsou ceny dražší asi o dvacet procent oproti Česku. Kuřákům doporučujeme si dovézt zásoby kuřiva, krabička i těch nejlevnějších značek stojí devět liber.

  9. Průvodce po Edinburghu | © Pixabay.com

    Pár tipů na závěr

    Pokud nechcete bydlet přímo v Edinburghu, zkuste třeba historické město Stirling. Ceny jsou v něm přijatelnější. Soukromé pokoje přes Airbnb často nabízejí vdovy nebo rozvedené ženy. V ceně může být i jakási mikrovlnková polopenze. Bacha – všechny mají kočky. Pokud máte alergii, zjistěte si tuto informaci dopředu.

    Dominantou Stirlingu je hrad a hlavně pomník Williama Walace, bojovníka za skotskou svobodu.

    Falkirk Wheel – unikátní lodní výtah. Stačí zvenčí, neplaťte za šaškárnu v podobě krátké projížďky lodí. Areál je volně přístupný.

    Asi nejbližší solidní palírna whisky se jmenuje Glenngoyne. Základní prohlídka stojí 10,50 liber. S ochutnávkou 13,50. A bez ochutnávky je to zbytečně trávený čas.

    Procházku si dopřejte na Conic Hill u jezera Lomond, abyste aspoň trochu načichli pravého Skotska.

    Pokud nabídnuté cíle v okolí plánujete stihnout všechny, pak už to chce si půjčit auto. Cena půjčovného a pojistky vyšla předloni asi na 1 400 korun. Ve dvou to nebylo až tak moc skrblický, ale ve čtyřech už by bylo.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás