Skrbloprůvodce po Maltě: O létajících autobusech a kachním dvorku pod palmami

Petr Novák
Publikováno 1. července 2014

Malta je ostrov každým coulem. Do kontinentální Evropy to má s přimhouřením oka stejně daleko jako do Afriky, a tak prvním dojmem bude jakýsi mix klidu Středozemí a hojných sakrálních staveb šmrncnutý arabskou kulturou.

O co přátelštější jsou místní lidé a o co malebnější historická zákoutí hlavního města Valetty, o to dráze v zemi je. Však první věta, kterou jsem slyšel od svého hostitele hned po pozdravu, zněla, ať šetřím s vodou a elektřinou, neb tyto komodity mají na Maltě cenu zlata.

Bez lodi ani ránu - aby ne, Malta je ostrov

Letenky na Maltu – za 2 000 Kč i za 6 000 Kč

Malta je tak malá, že ji obsluhuje jen jedno jediné letiště. Malta International Airport leží v městečku Luqa na jihovýchodě ostrova, do hlavního města Valetty je to 10 – 15 minut jízdy taxíkem. Přímo z Prahy na Maltu létá Travel Service (primárně slouží cestovkám) a Air Malta (dvakrát týdně, letenky v značně neskrblíkovské ceně 5 000 Kč+).

Doporučuji pouvažovat spíše o letu s Ryanairem z Wroclawi či Krakova nebo s aerolinkami Niki z Vídně. Anebo koupit letenku v last minute výprodejích charterových dopravců. Budete-li mít jó štěstí, můžete letět již za 1 400 – 2 000 Kč.

Letiště samotné je malé, tak trochu mi připomínalo Brno Tuřany. K dispozici je bezplatná wifi a nonstop otevřený jídelní koutek.

Takový výhled z balkónu vás po ránu hezky naladí

Jak oskrblíkovat ubytování

Ubytování jsem si zařídil přes Airbnb, což vám vřele doporučuji. Dvojlůžkový pokoj v fajnové čtvrti Il-Mellieħa mne vyšel na 420 Kč za noc, včetně wifi a báječného výhledu na moře přímo z balkonu.

Il-Mellieħa leží na západě hlavního ostrova, k moři na pláž je to 10 – 15 minut chůze, do Valetty hodinka autobusem. Restaurací, barů a autobusových zastávek je v okolí požehnaně, takže je to dobrá volba pro všechny návštěvníky, kteří hledají kompromis mezi poznáváním různých zákoutí Malty a chytáním bronzu na pláži.

Sliema je plná restaurací a hotelů

Když v červnu jezdí autobusy na zimní jízdní řád

“Tady je normální, že autobus kolem zastávky jen projede a nezastaví. Teď v červnu tady dokonce platí zimní jízdní řád.”  Vyprávěl mi prodejce bižuterie kdesi z Makedonie v okamžiku, kdy nás po 30 minutách čekání autobus č. 222 jen minul. A to přesto, že několik cestujících na řidiče poctivě mávalo jízdenkou, což je zde na ostrově pravidlo. Další spoj měl jet opět za půl hodiny.

Kdo nadává na spolehlivost českých autobusů, měl by se vydat na exkurzi na Maltu. Síť dnes již moderních klimatizovaných busů provozovaných státní firmou Arriva sice protíná všechny kouty ostrova, nicméně zcela perfektně to vypadá jen na papíře.

V reálu slouží jízdní řád jen jako orientační přehled, že spoj by mohl jet zhruba dvakrát za hodinu. Když po několikáté předejdete ve vycházkovém tempu autobus šourající se do kopce a minete slušný dopravní kolaps, hned tušíte, proč tomu tak je.

Autobusy jsou plné (po zkušenostech z pekingského metra úmyslně nepíši přeplněné) a jejich řidiči preferují mně velmi blízký styl řízení brzda – plyn. Čas od času se tedy v autobusu někdo proletí, pevný úchop madel je nutnost.

Jak ušetřit: Kupte si týdenní autobusovou jízdenku. Stojí 6,50 euro a platí na všechny denní spoje (čili ne ty začínající na N) na hlavním ostrově (čili v Gozo neplatí). Týdenní jízdenku můžete stejně jako všechny ostatní zakoupit u řidiče, v automatu na letišti nebo ve stánku na centrálním autobusovém terminálu ve Valettě. Poznáte ho podle kruhového objezdu s masivní kašnou uprostřed. Týdenní jízdenka se doopravdy vyplatí, neboť obyčejná 2hodinová stojí 1,30 € a celodenní 1,50 €.

Na cestu z letiště můžete kromě autobusů začínajících na X použít taxík. Funguje tu jeden skvělý a jednoduchý systém, jak zamezit ojebávání turistů ze strany taxikářů. Cesta se platí předem ve stánku v budově letiště, ceny jsou fixní a taxikáři se předává jen a pouze účtenka. Stačí si jen hlídat, aby vás drožkář nevysadil na půli cesty.

Zvonice v hlavním městě Valettě je památkou na 2. světovou válku

Ušák na všechny způsoby

Ceny potravin i jídel v restauracích jsou na Maltě dosti vysoké. Je to v první řadě důsledek toho, že jde o ostrovní zemi, na kterou se dováží většina potravin od některých značek pitné vody až po zmražené pečivo.

Pro představu pár příkladů, na kolik vás v běžném obchodě vyjde kus žvance:

  • 1 ks pečiva o velikosti větší housky = 0,50 eura
  • 0,5 litru obyčejné vody = 0,50 eura
  • 1,5 litru sladké limonády = 1 euro
  • 0,25 l lahvového piva místní provenience v restauraci = 1,50 eura
  • 0,5 l piva místního točeného piva v hospodě = 2,50 – 3,30 eura
  • pizza v restauraci = 7,50 – 9 euro
  • menu s nápojem v restauraci Subway = 7,50 – 10 euro
  • polední menu v restauraci = 10 – 15 euro
  • hlavní jídlo a nápoj v restauraci = 15 – 25 euro

Nutno podotknout, že kvalita jídla v průměrné maltské restauraci jaksi převyšuje kvalitu pokrmu v té průměrné české. Chcete-li vyzkoušet něco typicky místního, zkuste králíka, kterého si Malťané dávají snad i do kafe. V nabídce ho má každá restaurace.

Supermarketů na ostrovech naleznete jen poskrovnu, převažují malé obchůdky a samoobsluhy. Pořídíte v nich základní potraviny i tolik důležitý opalovací krém. Důležité upozornění – na Maltě je o nedělích většina obchodů zavřená.

Jak ušetřit: Pro cenově optimalizované stravování můžete využít síť obchodů Lidl, na Maltě samotné je jich hned šest, jeden další je na Gozo. Nabídka je z velké části podobná té naší, přičemž můžete vyzkoušet leckteré lokální speciality. Za zmínku stojí třeba celý filet z tuňáka naložený v olivovém oleji.

Z hlavního ostrova je to na Gozo touto lodí jen 20 minut

Gozo a Comino – ostrovy, kde se natáčí seriál Game of Thrones

Na celodenní výlet se doporučuji vydat na ostrovy Comino a Gozo. Na mapě to jsou takoví dva prcci ležící západně od hlavního ostrova.

Na druhý největší ostrov Gozo vyplouvají několikrát do hodiny trajekty z přístavu Cirkewwa ležícím na západním pobřeží na konečné zastávce autobusových linek 41, 42, 101, 102, 221, 222, X1 a N11. Za cestu tam a zpět dáte dohromady 4,50 eura, plavba trvá bratru dobrých 25 minut.

Ostrov Gozo na mne působil mnohem klidněji, vzhledem k rozdílnému geologickému podloží je údajně výrazně agronomicky založený. Jen si dejte pozor, ať nezašlápnete některou z přemnožených ještěrek a nenazvete místního obyvatele Malťanem. Vůči tomu jsou averzní – jde přeci o obyvatele Goza.

Disponujete-li alespoň základní fyzickou zdatností, doporučuji vystoupat na vrchol pevnosti Iċ-Ċittadella v hlavním města ostrova Victorii (někteří místní mu říkají Ir-Rabat Għawdex). Odměnou vám bude vskutku parádní výhled na celé Gozo.

Podle jedné ze zaručených legend jde o bájný ostrov, kde Odysseus prožil hezkých pár let s nymfou Kalypso. Na ostrově se také natáčí dnes bůh ví proč populární seriál Game of Thrones.

Prezidentský palác ve Valettě

Pár tipů co ještě vidět a kam zajít

Já jsem nikdy nebyl člověk, co by trávil hodiny v muzeu Řádu karmelitánů nebo obdivováním šerosvitných maleb v převážně barokních a románských katedrálách. Takže se omlouvám, ale tyto tipy ode mne nečekejte, ačkoliv si jistojistě zaslouží obdiv.

I přesto ale doporučuji projít si hlavní město Valetta plné kostelů a historicky působících budov. Od pobřeží s památníkem Druhé světové války v podobě zvonice dojdete během 15 minut až k prezidentskému paláci s krásným náměstím.

Stejným způsobem doporučuji projít další maltská města, obzvláště krásné je pobřeží Sliemy s palmami, restauracemi a jednou krapet bizarní atrakci. V místech, kde se vjíždí na nenápadný ostrov Manoel Island, leží Duck Village. Vzhledem i zápachem se vymykající výběh s kačenami, kačery a dalšími opeřenci.

To nejlepší jsem si samo sebou nechal na konec. Pokud vás také láká představa toho, že visíte uvázáni na sotva centimetr tlustém špagátu kdesi na převisu a těch 55 metrů dolů buď sami slezete, nebo spadnete, musíte vyzkoušet abseiling.

Já jsem útesy Wied ix-Xaqqa slaňoval s instruktorem Andrewem z MC Adventure a ačkoliv mě podezřele mnoho přátel nezávisle na sobě přezdívá kritik, celému zážitku nemám co vytknout. Za 40 euro si v partě s dalšími odvážlivci slaníte hned tři skály, přičemž v ceně je zahrnut odvoz z/do hotelu, pitivo a patřičná fotodokumentace.

Kachní výběh pod palmami

Pár vzájemně nesouvisejících tipů na závěr

Co je na Maltě mimořádně milé, je dostupnost bezplatného wifi připojení. Maltské ministerstvo telekomunikací provozuje bezplatnou síť spolehlivých a celkem rychlých wifi hotspotů. Naleznete je primárně v okolí náměstí napříč všemi ostrovy, stačí se připojit k MCAfreeWiFi. Můžete si stáhnout také androidí aplikaci, se kterou můžete v režimu offline snadno hledat tyto hotspoty.

Na Maltě se hovoří maltsky a anglicky. Maltština je takový hybrid arabštiny psané latinkou, italštiny a dalších jazyků, nicméně naprosto bez problémů se domluvíte anglicky.

Nezapomeňte si přibalit adaptér na zásuvky. Na Maltě používají výhradně ty britské se třemi kolíky ve tvaru obdélníku.

Troufnuli byste si na slezení takovéto skály?


P
Panty 05.09.2015 – 15:47

Díky moc za perfektní článek se spoustou užitečných informací! Ještě jeden drobný typ jak ušetřit na Maltě - není třeba kupovat adaptatér pro zásuvku! Stejné zásuvky mají v Irsku a tak jsem se naučila způsob, jak ně! Návod zde: https://nacestekolemsveta.wordpress.com/2015/09/05/zasuvky-v-evrope-to-je-fakt-na-budku/ Jen tak dál, Skrblíku! :)

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás