Spaní na letišti: Tipy jak na to psané z pohodlí kovové lavičky

Redakce
Publikováno 15. června 2014

Dnešní noc spím na jednom z jihoevropských letišť. A zatímco na nádražích obvykle nocují jen fousatí pánové s krabičákem u pysků, noc strávená na lavičkách terminálu je u cestovatelů celkem běžná. Minimálně u těch, kteří chtějí ušetřit za hotel nebo se jim nevyplatí do toho hotelu jezdit. A že takových lidí je.

Abychom alespoň o kousek posunuli komfort z tvrdé lavičky směrem k pětihvězdičkovému hotelu, mám pro vás pár tipů.

Kam se natáhnout

Na rozjezd pár tipů primárně pro nováčky nocležníky.

Na letištích bývají k dispozici lavičky dvou tipů – s opěrkami na ruce, nebo bez nich. Účel oněch opěrek je naprosto zřejmý – mají zabránit tomu, aby si šlo na lavičky lehnout. Hack na tyto lavičky není složitý – pokud nejsou přišroubované, stačí je srazit k sobě.

Některá letiště naopak nabídnou komfort možná ještě vyšší než ta pětihvězda. Třeba mé oblíbené letiště Vantaa v Helsinkách nabízí několik vysoce pohodlných kožených křesel.

Pokud na letišti nejsou sedačky bez opěrátek a na zem se vám nechce, můžete se jít vyspat k pánu Bohu. Na většině letišť naleznete kapli, jež má dvě výhody – je tam klid a bývají tam lavice, kde je možné se natáhnout.

Jak zabezpečit zavazadla?

Nejjednodušší variantou je uložení příručních zavazadel do některé z uzamykatelných skříněk. Říká se jim lockery, na letištích jsou celkem běžné.

Chcete-li mít zavazadlo u sebe, dejte si ho pod hlavu jako polštář. Při sebemenším pokusu o jeho odcizení se probudíte. Nocležníkům s věru silným spánkem doporučuji použít svorky na kabely. Koupíte je v každém dobrém elektru, stojí nula nula nic a jejich spolehlivost je náramná. Zneškodnit svorku můžete nůžkami nebo třeba zapalovačem.

Odbavovaná zavazadla nejspíše u sebe mít nebudete, ale pokud ano, platí pro ně stejný trik se svorkami na kabely.

Sprcha, internet a žvanec

Některá letiště, a platí to v první řadě o těch větších, jsou vybavena sprchou. Přístupná je buď zdarma, nebo za nějaké drobné. Čistota se různí místo od místa.

Internet zdarma již bývá na letištích standardem. Stačí hledat wifi sítě s free v názvu. Pokud žádná taková není v dosahu, obejděte všechny ty McDonaldy, Starbucks a Burger Kingy, jenž wifi obvykle nabízí.

Dalším strategickým místem bývá prostor u zásuvky. Nepsané pravidlo zní, že jich je na letišti vždycky málo a všechny jsou obsazené. V takové situaci doporučuji zaměřit pozornost na nápojové automaty, houpací koně apod. – jsou na elektřinu a občas je tam volná zásuvka navíc. (Nebo můžete toho koně na chvíli odpojit.)

Základní problém u jídla je ten, že v noci je hlad a letištní jídlo bývá buď za ceny značně neskrblíkovské, nebo mají všechny obchody pro jistotu zcela zavřeno. Doporučuji si vzít z domova pár sušenek (řízky, prosím, neberte) a těsně před zavíračkou obejít letištní fastfoody. Občas se může stát, že vám dají žvanec levněji.

Lehko na cvičišti, těžko na bojišti

Na nocování na letišti se vyplatí připravit. Ta nejdůležitější část přípravy spočívá v návštěvě inter… skvělých internetových stránek SleepingInAirports.net. Užitečný průvodce formou uživatelských recenzí hodnotí snad všechna důležitá letiště světa.

V některých zemích lze také elegantně obejít zákaz převážení pití v příručním zavazadle. Nechcete-li třeba na Ruzyni vysolit za 1,5 litru perlivé Bonaquy obchodu Bohemia Deli 110 kaček, vezměte si do batohu jen prázdnou lahev. Vodu do ní si můžete natočit v té místnosti, jak mívá na dveřích panáčka nebo panenku.

Další báječné tipy najdete na již zmiňované stránce SleepingInAirports.net. Vyberu z nich ten možná nejdůležitější – jak si pojistit, abyste nezaspali a neuletělo vám letadlo. Ještě než usnete, napište na papír fixou čas, kdy chcete vzbudit a plácněte ho nedaleko od sebe. Funguje to.

Máte v rukávu některé své fígle? Napište nám je do diskuze, díky!


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Tipy a triky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás