3 tipy, jak uvařit brambory jako šéfkuchař (+ typy brambor)

Lenka Rutteová
Publikováno 26. listopadu 2017

Brambory jsou pokrmem, který vaříme velmi často. Ať už jako hlavní pokrm nebo jako velmi oblíbenou přílohu. Brambory můžete vařit jak v hrnci běžném, tak v hrnci tlakovém. Vynikající je i vaření brambor nad parou, pokud k tomu máte buď speciální elektrický hrnec, nebo jen soupravu nádob s perforovanými dny, které se postaví na hrnec s vodou).

Jak uvařit brambory, aby vždy chutnaly výborně? Nejdříve je potřeba si o bramborách něco říct.

Co musíte vědět, než začnete vařit brambory?

Brambory nejsou všechny stejné. Existuje několik varných typů brambor. Typy se od sebe liší složením, zejména obsahem škrobů.

Na množství škrobů závisí jednak nutná délka vaření brambor, jednak jejich chuť, ale také použití. Brambory s nízkým obsahem škrobu jsou vhodné do bramborových salátů a jako jemné přílohové brambory, naopak brambory s vyšším obsahem škrobů jsou vynikající pro přípravu bramborové kaše, těsta či třeba hranolek.

Typ brambor A

Mají nejnižší obsah škrobů – jsou vhodné především do salátů, pro vaření ve slupce a jako příloha – mají hlízy po varu pevné, tuhé, lojovaté – nemoučnatí a nerozváří se.

Typ brambor B

Jsou vhodné jako univerzální přílohové. Hodí se do salátů, polévek a také pro restování – po vaření se částečně rozsypávají a mírně moučnatí.

Typ brambor C

Jsou vhodné zejména na bramborové kaše a těsta, používají se také na výrobu hranolků, bramboráků nebo i sladkých bramborových placek – hlízy totiž po varu moučnatí a rozsypávají se, velmi lehce se rozvaří.

Typ brambor D

Není pro naši konzumaci významný – jde o odrůdy pro průmyslové zpracování.

Často se v obchodech můžete setkat s označením tzv. přechodných typů: A-B nebo B-C, protože hranice není striktně vymezena. Záleží tedy na tom, k čemu chcete brambory použít.

  1. Jak uvařit brambory v hrnci

    Pokud budete brambory vařit v běžném hrnci na sporáku, přichystejte si hrnec, vodu, sůl a nejlépe ještě kmín, bylinky. Vynikající jsou v bramborách listy libečku anebo celeru.

    Jak uvařit bramboryBrambory můžete vařit jak oloupané, tak ve slupce. Pokud je budete nechávat ve slupce, je nutné je důkladně omýt a pak propíchat vidličkou. Brambory ve slupce vařte buď v celku (malé brambory) anebo nakrájené na čtvrtiny.

    Do hrnce dejte nejdříve vodu, aby se brambory nepřichytily ke dnu. Pak dejte brambory, sůl, kmín a bylinky. Jestliže budete vařit brambory na kaši, použijte pouze sůl a celé listy libečku nebo celeru. Kmín není v kaši vhodný.

    Větší brambory nakrájejte na menší kousky, nejlépe podélně. Ale s krájením to nepřehánějte, čím menší kousky brambor, tím více látek se z brambor vyvaří do vody. A vy o ně přijdete (tedy pokud vodu z brambor pak nevypijete).

    Vody by mělo být v hrnci tolik, aby byla tak centimetr pod bramborami. A nezapomeňte na poklici, ta je při vaření brambor velmi důležitá. Jednak vám šetří energii a jednak udržuje více páry nad hladinou vody, takže brambory umístěné nahoře budou uvařené stejně dobře jako ty vespod.

    Délka vaření brambor se liší podle odrůdy a také podle stáří brambor. Brambory nové, tedy čerstvě sklizené, se vaří mnohem kratší dobu, než brambory skladované třeba již tři měsíce. Čím vyšší obsah škrobu v bramborách je – podle varného typu – tím kratší dobu budete brambory vařit.

    Doba, po kterou je potřeba brambory vařit, se pohybuje od 8 do 20 minut.

    Brambory s vyšším obsahem škrobu jsou také náchylné na tzv. rozvaření, to znamená, že po uvaření mají tendenci se rozpadat a na talíři to nevypadá zrovna dobře. Proto varný typ C vždy alespoň nahrubo rozmačkejte mačkačem na brambory, přidejte nasekanou pažitku či petrželku, trochu másla a udělejte šťouchané brambory, ve kterých je vynikající také osmahnutá cibulka.

  2. Jak uvařit brambory v tlakovém hrnci

    Uvařit brambory můžete také v tlakovém hrnci.

    Je to rychlovka, kdy do hrnce dáte přibližně na centimetr vysoko vody, brambory, sůl, kmín a vybranou bylinu. Hrnec zavřete a nastavte nižší úroveň tlaku. Ano, brambory se budou vařit v tak malém množství vody, vlastně víceméně v páře.

    Dobu, po kterou brambory vařit, počítejte od momentu, kdy hrnec poprvé upustí páru do okolí. V tlakovém hrnci se brambory vaří od 3 do 8 minut.

  3. Jak uvařit brambory v páře

    Jak uvařit bramboryMožnost uvařit brambory máte také v páře. Ony se víceméně v páře vaří i v tom tlakovém hrnci. Ale můžete využít i stohovatelného hrnce, kdy do spodní nádoby dáte vodu a do horní perforované nádoby umístíte brambory. Do ní potom putuje pára.

    Tady je poklice také základním předpokladem úspěchu. Brambory vařené v páře však nenatáhnou sůl  z vody, proto je potřeba je prosypat solí na sucho – již před vložením do parní nádoby. Takže je například v misce prosolte a dobře promíchejte. Prosolené brambory pak dejte do parního hrnce.

    Vaření je pouze jeden ze způsobů úpravy brambor. Ty se dají také smažit, péct, zapékat či grilovat. Vynikající jsou i z hrnce určeného k pomalému vaření.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Skrblíkova kuchařka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás