Recept: Nudlové těsto z domácí pekárny

Lenka Rutteová
Publikováno 28. října 2017

Není nad domácí těstoviny, o tom nelze pochybovat. Jenže vyrobit je, to je velmi pracné. O tom taky nelze pochybovat. Velmi nám může práci usnadnit domácí pekárna, která dokáže nudlové těsto poměrně obstojně zpracovat. Ale musíte mít bytelnější pekárnu, jejíž hnětací háky si s tak tuhým těstem poradí.

Ingredience na nudlové těsto z domácí pekárny

  • 550 g hrubé mouky
  • 5 vajec (středně velkých, do kupy cca 300 g)
  • 50 ml vody
  • 1 lžička soli
  • další mouka na podsypání při vyvalování

Jak na nudlové těsto z domácí pekárny

Postup je technicky velmi jednoduchý, ale bez hnětení v pekárně by byl velmi pracný. Do nádoby z pekárny dejte vodu, vejce, sůl a mouku. Vložte do pekárny a zvolte program, který hněte. Buď máte rovnou program na nudlové těsto, který hněte asi 15 minut, nebo vyberte program na rychlý chléb, ten také hned z počátku intenzivně hněte (program těsto může nejdříve 20 minut předehřívat).

Jakmile je uhněteno, vyjměte těsto a nechte přikryté, nejlépe mísou, asi deset minut odpočívat. Těsto nesmí oschnout. Poté jej rozdělte na bochánky podle toho, jak jej budete vyvalovat. Čím menší bochánek, tím lépe se válí.

Z vyváleného plátu budete krájet nudle požadovaného tvaru a velikosti, ale až po té, co pláty trochu oschnou. Jde o to, aby se pláty už nelepily k sobě, když si naskládáte třeba pět vrstev na jedno krájení. Až máte nakrájeno, tak rozložte na utěrky či jiné bavlněné nebo lněné textilie a nechejte dokonale vysušit. Teprve po dokonalém vysušení je možné skladovat nudle delší dobu (i několik měsíců), aniž by se zkazily.

3 tipy pro snadnější přípravu nudlí

Pokud chcete dělat těstoviny častěji, vyplatí se koupit strojek na vyvalování (lisování) nudlového těsta a jeho následné krájení, zejména na vlasové polévkové nudle. Ušetříte tím mnoho času i námahy.

Při sušení hotových nudlí si dejte na dosušení opravdu záležet. I po přesypání nudlí do sklenic nebo plastových nádob je postavte otevřené na radiátor nebo jiný zdroj tepla a nechte dobře doschnout. Když budete sklenici zavírat, udělejte to v době, kdy je radiátor pod ní nejrozpálenější. Pak ji hned postavte do chladna. Mírně se díky tomu zavaří a trvanlivost máte zajištěnu. Předpokladem úspěchu je ale dokonalé usušení, nic jiného.

Pokud budete chtít s výrobou nudlí začít v létě, počítejte s těžkostmi. V létě rychle oschnou okraje těsta a střed bude ještě lepivý. Velmi špatně se pak pláty krájí do požadovaných tvarů. Na druhou stranu, schnutí na slunci je potom rychlé a opravdu dokonalé.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Skrblíkova kuchařka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás