Recepty pro domácí pekárnu: Těsto na rohlíky

Lenka Rutteová
Publikováno 21. října 2017

Kdo rád kvalitní rohlíky či housky, může si je poměrně jednoduše vyrobit doma. Stačí pekárna a pár šikovných rukou. Jestli nejste nároční na tvar výsledného pečiva, stačí z těsta udělat menší bochánky a mít housky právě ve tvaru bochánků, respektive bulek. Pokud si potrpíte na pletené housky nebo na rolované rohlíky, bude to trochu náročnější. Ale výsledek bude vždycky stát za to!

Ingredience na těsto na rohlíky

  • 250 ml mléka
  • špetka cukru
  • 1 lžička soli (jen zarovnaná)
  • 3 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • 500 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky nebo necelá 1/2 čerstvého droždí

Jak připravit těsto na rohlíky v domácí pekárně

Ingredience dejte do nádoby podle uvedeného pořadí, čerstvé droždí do mléka a sůl až nakonec, anebo sušené droždí až nakonec, sůl do mléka. Vložte do pekárny a zapněte program těsto. Za cca dvě hodiny si přijdete pro vykynuté těsto, které se nebude lepit. Zpracujte se na vále či podložce. Jak?

Stačí buď jen udělat bochánky. Anebo můžete vyválet elipsy, které postupně srolujete. Po srolování rohlík mírně zaválejte a položte na plech s pečícím papírem či silikonovou/teflonovou fólií koncem elipsy rohlíku dolů, aby se kynutím nerozmotal.

Potřete rozšlehaným vajíčkem anebo směsí mléka a oleje. Můžete posypat solí, kmínem, mákem či jinými drobnějšími semínky. Pak překryjte utěrkou a nechte kynout ještě cca 40 minut. Posléze vložte do rozpálené trouby na 220 stupňů, po deseti minutách stáhněte na 170 stupňů a dopečte do zlatavé barvy – podle velikosti rohlíků to bude ještě 5 – 10 minut. Hned po vyndání z trouby přesuňte rohlíky na mřížku, kde volně vychladnou.

Těsto na rohlíky bez mléka a vajec

Pokud nechce rohlíky péct z mléka a vajec (tehdy totiž mají trochu buchtovější strukturu), tak můžete zvolit „obyčejnější“ těsto, kde bude:

  • 250 ml vody
  • špetka cukru
  • 1 lžička soli (jen zarovnaná)
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce Solamylu
  • 500 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky sušeného nebo necelá 1/2 čerstvého droždí

Další postup bude zcela stejný. A pokud chcete rohlíky vymazlené, dejte do těsta místo jedné lžíce oleje trochu sádla. To se totiž používá i v pekárnách – dodá těstu lepší vlastnosti a profesionálnější strukturu.

Jak motat rohlíky rychleji

Jednoduchý způsob, jak vytvarovat rohlíky, aniž byste museli těsto válet, ale zase abyste neměli jen obyčejné bochánky, je vytvoření šneků. Vyválíte rukama “hady” a motáte je do spirály, přičemž začátek i konec spirály je lepší umístit pod šnekem, aby se nerozmotal.

Výhodným způsobem tvarování je i rozdělení těsta na cca 4 bochánky a z nich válení kruhu. Ten si pak rádýlkem rozdělíte na tolik částí (kruhových výsečí), kolik potřebujete. A začnete motat od okraje kruhu je středu, tedy ke špičce „trojúhelníku“. Než začnete motat, vnější špičky založíte dovnitř. Toto je dobrý postup v případě, že rohlíky čímkoliv plníte, náplň opravdu nevyteče.

Můžete také uplést copánky (housky) ze tří prutů. A to buď z krátkých, kdy pletete každou housku zvlášť, anebo z dlouhých, výsledek pak rozdělíte na několik částí a začistíte okraje (stlačíte k sobě a mírně podložíte pod housku).


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Skrblíkova kuchařka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás