Recepty pro domácí pekárnu: Žitný chléb z kvásku

Lenka Rutteová
Publikováno 8. října 2017

Pokud jste fajnšmekři a pěstujete si doma svůj kvásek, případně jste jeho příznivci a kupujete si ho, jistě máte rádi kváskový chléb. Ten je mírně nakyslý, lépe stravitelný a vláčnější než chleby s příměsí droždí. A také déle vydrží čerstvý, protože vyšší obsah kyselin brání cizím organismům v tom, aby se v chlebě rozvíjely tak rychle, jako je tomu u těsta z droždí.

I kváskový chléb lze zvládnout v domácí pekárně, jen je postup o trošinku složitější.

Recepty pro domácí pekárnu: Žitný chléb z kvásku

Ingredience na žitný chléb z kvásku z domácí pekárny

  • 410 g žitné mouky
  • 300 ml kvásku
  • 300 ml vlažné vody
  • 4 lžíce oleje
  • sůl (2 lžičky)
  • drcený kmín (3 lžičky)

Recepty pro domácí pekárnu: Žitný chléb z kvásku

Jak na žitný chléb z kvásku z domácí pekárny

V tomto případě sůl neovlivňuje chod kvasinek v kvásku, proto můžete do pekárny nasázet ingredience, jak vás napadne. Vždy ale začínejte tekutinami. Soli dejte dvě zarovnané lžičky, nikoliv na kopec. Přesolili byste.

Pekárnu naprogramujte na těsto. To se bude připravovat a kynout asi dvě hodiny. Pak nechte ještě cca půl hodinky dokynout (kvásek přece jen potřebuje více času) a nakonec spusťte jen samostatné pečení.

3 tipy, jak vylepšit domácí žitný chléb

Čistě žitný chléb asi nebude chutnat každému. Proto pokud jste příznivci světlejších chlebů, ale kvásku se vzdát nechcete, můžete místo části žitné mouky použít mouku pšeničnou. Určitě nesáhnete vedle, když to bude pšeničná chlebová.

Kvásek lze vypěstovat z jakékoliv mouky, tedy i z pšeničné. Proto pro čistě bílý chléb není potřeba sahat po kvasnicích. Jestliže vám vyhovuje chuť kvásku a k tomu bílá mouka, upečte si prostě bílou variantu.

Semínka či oříšky přidávejte až do posledního hnětení. V programu těsto vás na něj pekárna neupozorní. Ale v návodu najdete čas, kdy se poslední hnětení spouští. Tak stačí nastavit si minutky či jiné upozornění na tu správnou dobu pro semínka a oříšky.


B
Bohunka 09.09.2021 – 18:52

Dobrý den,mám už kvásek,jen nevím , má být ten kvásek nakynuty,nebo dokrmený kdož chci udělat těsto na žitný chleba.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Skrblíkova kuchařka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás