Recepty pro domácí pekárnu: Bílý toustový chléb

Lenka Rutteová
Publikováno 7. října 2017

Toustový chléb je pečivo s neskutečnou škálou možného využití. Můžete jej jen tak namazat na slano i na sladko, opéct na pánvi, případně z něj udělat zapečené sendviče, k čemuž se hodí asi nejvíc. Neurazí ale ani sladké smaženky anebo toustový chléb ve vajíčku. Když trošku zestárne, nakrájíte jej na kostičky, opečete a budete mít po ruce vynikající doplněk každé polévky.

Ale tím výčet možností zdaleka nekončí. Na spoustu dalších přijdete sami, až si ho doma začnete péct.

Ingredince na bílý toustový chléb z domácí pekárny

  • 320 ml mléka
  • 40 g rostlinného oleje nebo rostlinného másla
  • 30 g Solamylu
  • 1 lžička soli
  • 500 g pšeničné polohrubé mouky
  • 1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí

Postup na bílý toustový chléb z domácí pekárny

Recepty pro domácí pekárnu: Bílý toustový chléb

Ingredience dejte do pekárny tak, jak jsou napsány pod sebou – pokud tedy budete dávat suché droždí. Jestliže chcete použít droždí čerstvé, dejte jej již do mléka. A sůl nasypte jako poslední.

Na pekárně zvolte program bílý chléb nebo toustový chléb, velikost střední a kůrka také střední. Případně jinou volbu, podle toho, co vám vyhovuje.

Tipy na bílý toastový chléb

Pečení toustového chleba je opravdu nenáročné – stačí jen nasypat, dát nádobu do pekárny, zapnout a za nějakou dobu si přijít pro výsledek. Tím že jde o bílé pečivo, se rozhodně nemusíte bát nějakého nedopečení. A pokud se přece jen bojíte, nastavte si pekárnu na vyšší hmotnost a tmavší barvu kůrky. Určitě budete spokojení.

Jestliže vyžadujete jiný tvar toustového chleba, než vám může nabídnout vaše pekárna, pořiďte si odpovídající nádobu na pečení (určená většinou na sekanou nebo třeba na srnčí hřbet). V pekárně navolte pouze těsto a po vykynutí jej lehce zpracujte na vále, dejte do pečící nádoby ještě na chvilku vykynout a pak upečte v troubě na 180 stupňů, přibližně 25 minut. Ale nutno pohlídat a ozkoušet.

Můžete i experimentovat s moukami. Výborná je špaldová, hodí se ale i pohanková či jáhlová. Jen mají poněkud jinou nasákavost a jinak lepek, takže budete muset vyzkoušet, o kolik mléka méně bude těsto potřebovat.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Skrblíkova kuchařka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás