Přehled: Příspěvky zdravotních pojišťoven na těhotenství a porod 2023

Hana Volencová
Publikováno 20. března 2023

Očekávání miminka a jeho narození patří k nejšťastnějším chvílím v životě. Těhotenství a zodpovědná péče o novorozené děťátko však může znamenat také výrazný zásah do rozpočtu rodiny.

Proto mají všechny zdravotní pojišťovny, které v České republice působí, v roce 2023 připraveny poměrně velkorysé příspěvky, které pomáhají s platbami za nadstandardní ošetření, vyšetření či výbavu nejen těhotným ženám, ale následně pokryjí i některé výdaje spojené s prvním rokem života dítěte.

Přehled o tom, jaké příspěvky můžete konkrétně čerpat právě u své zdravotní pojišťovny, pokud jste v roce 2023 těhotná nebo jste v něm porodila, přinášíme v následujícím výčtu. Počítejte s tím, že peníze se vždy vyplácejí zpětně.

Kromě specializovaných příspěvků, které uvádíme v přehledu níže, je také možné u každé z pojišťoven čerpat minimálně 1 000 Kč na některé očkování nehrazené z veřejného zdravotního pojištění. Můžete zvážit, zda tento příspěvek u svého miminka využijete na očkování proti rotavirovým infekcím, které je vhodné absolvovat do 1 roku věku.

  1. Přehled: Příspěvky zdravotních pojišťoven na těhotenství a porod 2023

    Všeobecná zdravotní pojišťovna (111)

    VZP nabízí v roce 2023 těhotným ženám, novopečeným maminkám i novorozencům několik příspěvků.

    Pro těhotné ženy a maminky do 12 měsíců od porodu je připraven příspěvek až 3 500 Kč, který lze využít na:

    Screeningová vyšetření

    • prvotrimestrální screening,
    • podrobné hodnocení morfologie plodu ve II. trimestru těhotenství,
    • ultrazvukový screening růstové restrikce plodu ve III. trimestru těhotenství,
    • neinvazivní prenatální test (např. TRISOMY test).

    Aktivity

    • pohybová aktivita vhodná pro ženy těhotné nebo po porodu či zdravotní cvičení, nelze využít na online kurzy,
    • rehabilitační aktivity lázeňského typu, např. masáže, plavání, solná jeskyně,
    • kurz přípravy k porodu pořádaný porodnicí nebo partnerem porodnice, může jít i o online kurz.

    Potřeby pro maminku či miminko

    • vitaminy nebo čaje pro těhotné nebo kojící ženy z lékárny,
    • hojivé krémy a oleje na bradavky, krémy proti striím apod. z lékárny,
    • mateřské vložky či jednorázové kalhotky z lékárny,
    • zakoupení nebo pronájem monitoru dechu,
    • zakoupení monitoru spánku nebo inteligentního náramku,
    • dentální hygiena nebo balíček dentální hygieny z lékárny, ordinace lékaře, dentálního hygienisty, ze specializovaných prodejen nebo z drogerie.

    Kojení

    • služby laktačních poradkyň ze seznamu,
    • pomůcky ke kojení.

    Kromě neinvazivního prenatálního testu můžete na screeningová vyšetření čerpat příspěvek jen do výše 1 500 Kč. Nevyčerpanou částku do celkové výše 3 500 Kč pak lze čerpat na další aktivity a pomůcky.

    O příspěvek je možné požádat během  těhotenství nebo až do 12 měsíců po porodu. Pokud jste navíc v roce 2022 čerpala příspěvek do tehdejší maximální výše 3 000 Kč, můžete v roce 2023 dočerpat ještě 500 Kč do letošní poskytované částky 3 500 Kč.

    Kromě toho VZP v roce 2023 poskytuje příspěvek až 1 000 Kč na nákup potřeb nebo pomůcek pro miminka, které zakoupíte v lékárně či v online lékárně na území ČR.

    Speciální příspěvek je ještě připravený pro nedonošené děti. Miminkům, která se narodí předčasně a mají porodní váhu nižší než 1 500 g, VZP poskytne až 3 000 Kč na nákup umělé výživy pro novorozence, nákup mateřského mléka z banky a na rehabilitační péči.

    O oba tyto příspěvky lze požádat až do 12 měsíců od porodu.

    Pro děti do 1 roku věku je k dispozici také příspěvek 500 Kč na plavání kojenců a vaničkování organizované v kroužcích, spolcích, klubech apod. Žádost je nutné podat nejpozději do 15. prosince 2023.

    Žádat o příspěvky můžete přes aplikaci Moje VZP, poštou, datovou schránkou nebo osobně.

  2. Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR (211)

    Přehled: Příspěvky zdravotních pojišťoven na těhotenství a porod 2023ZP MV ČR v roce 2023 přispívá svým klientkám, které jsou v roce 2023 těhotné nebo v něm porodily, až 3 000 Kč na následující položky:

    • předporodní kurz,
    • cvičení pro těhotné nebo ženy po porodu včetně online kurzů,
    • vitaminy a doplňky stravy pro těhotné nebo ženy po porodu,
    • vyšetření v těhotenství nehrazená z veřejného zdravotního pojištění, např. genetika, štítná žláza, 3D nebo 4D ultrazvuk,
    • odběr pupečníkové krve z důvodu dalšího medicínského využití,
    • pomůcky pro kojení a laktační poradenství,
    • masáž pro těhotné,
    • nácvik dentální hygieny pro těhotné,
    • stimulace pánevního dna na magnetickém křesle v případě jeho dysfunkce,
    • nákup mateřského mléka z banky,
    • analýza mateřského mléka.

    Podat žádost o příspěvek je možné do 31. prosince 2023. Ženy, které zahájí těhotenství nebo porodí v listopadu či v prosinci 2023, mohou žádost o příspěvek podat až do 31. ledna 2024. Zároveň u nich pojišťovna akceptuje i platební doklady vystavené do 31. ledna 2024.

    ZP MV ČR dále poskytuje také novorozencům a kojencům do 1 roku věku příspěvek až 1 500 Kč, který lze využít několika způsoby:

    • na pomůcky pro zajištění bezpečí dítěte a zdravého prostředí i pro sledování jeho zdravého vývoje: na teploměr, odsávačku hlenů, polohovací polštář pro kojení, chůvičku, kojeneckou váhu, odsávačku mateřského mléka, monitor dechu, senzorovou podložku k monitoru dechu, zvlhčovač nebo na čističku či inhalátor vzduchu, kde je možné příspěvek využít i na pronájem či zapůjčení,
    • na masáž pro novorozence a kojence: pomáhá proti bolestem bříška a přispívá celkovému zklidnění a zlepšení spánku,
    • na organizované cvičení nebo plavání s kojencem, včetně vaničkování,
    • na kurz první pomoci pro dítě organizovaný zdravotníkem: lze využít i online formu.

    V případě vícerčat lze navíc získat na každého z novorozenců ještě 500 Kč navíc na pomůcky pro kojení, nákup mateřského mléka nebo nákup monitoru dechu. Nákup pomůcek pro novorozence a kojence může být proveden v roce 2023 i před narozením dítěte, datem realizace je pak datum narození dítěte v roce 2023. Pro děti narozené v listopadu a v prosinci 2023 lze žádost o příspěvek podat až do 31. ledna 2024, budou zároveň akceptovány i platební doklady vystavené až do 31. ledna 2024.

    V rámci prevence možných následků předčasně ukončeného nitroděložního vývoje přispívá ZP MV ČR předčasně narozeným dětem s porodní váhou pod 1 500 g  až 4 000 Kč na nákup umělého mléka pro nedonošené děti, které zakoupíte v lékárně nebo internetové lékárně. Příspěvek lze čerpat až do 1 roku věku dítěte.

    Žádat o příspěvky můžete prostřednictvím E-komunikace, datovou schránkou, poštou nebo osobně.

  3. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (205)

    Přehled: Příspěvky zdravotních pojišťoven na těhotenství a porod 2023ČPZP poskytuje v roce 2023 několik příspěvků pro těhotné ženy, pro ženy po porodu a jejich miminka. Celkem tak můžete využít až 4 500 Kč.

    Pro těhotné ženy je připraven příspěvek až 2 500 Kč v rámci programu Manažerka mateřství. Tento příspěvek je možné využít na nadstandardní vyšetření nebo péči, např. na prvotrimestrální screening či epidurální analgezii, nebo na kurzy pro těhotné, např. předporodní kurz, cvičení pro těhotné, plavání pro těhotné, těhotenské masáže. Příspěvek lze v případě kurzů využít i na online aktivity.

    Příspěvek je navíc možné dočerpat v následujícím roce. Klientka, která začala čerpat program v roce 2022, může dočerpat program v roce 2023. Pokud začne čerpat program v roce 2023, bude moci program dočerpat v roce 2024.

    Až 1 000 Kč je dále určeno ženám po porodu a do dosažení 1 roku dítěte. Tento příspěvek lze využít na:

    • vyjmenované pomůcky na kojení a krmení dětí: formovače a chrániče bradavek, masti nebo gely na bradavky, kojicí kloboučky, absorpční prsní vložky, odsávačka mateřského mléka včetně příslušenství a náhradních dílů, ohřívačka, nádoby na uchovávání tekutin (mateřského mléka, umělé výživy, čaje), láhve na kojení/krmení (vč. saviček), nádoby/nádobí ke krmení dětí do 1 roku věku, sterilizátory kojeneckých lahví a pomůcek ke kojení, polštáře na kojení,
    • cvičení pro ženy včetně online aktivit,
    • dětské inhalátory.

    Přípravky a pomůcky musejí být zakoupeny v lékárně, prodejně zdravotnických potřeb nebo ve specializovaných obchodech pro matku a dítě, může jít i o e-shop těchto obchodů.

    ČPZP dále v roce 2023 poskytuje zákonným zástupcům dětí do 2 let příspěvek až 500 Kč na monitor dechu nebo chůvičku. Lze ho poskytnout i na zakoupení náhradní podložky k monitoru dechu, případně na seřízení přístrojů. Produkty musí být zakoupeny buď v lékárně, nebo ve specializované prodejně, akceptovat lze i e-shop těchto obchodů.

    Zákonným zástupcům dětí do 2 let je poskytován také příspěvek až 500 Kč na produkty pro zdravý rozvoj dítěte a cvičení pro děti. Tento příspěvek lze využít na:

    • kosmetické přípravky pro děti, např. masti, krémy, oleje, pudry (pouze z lékáren),
    • odsávačky nosních hlenů,
    • cvičení dětí nebo rodičů s dětmi,
    • edukační kurzy pro matky s dětmi, např. kurz první pomoci dítěti, kurz masáží miminek, edukační kurz znakování s batolaty, kurz správného nošení dítěte v šátku.

    Doklady nesmí být staší než 3 měsíce a žádat lze do 31. prosince 2023. Žádost můžete podat poštou, datovou schránkou, osobně nebo prostřednictvím Elektronické přepážky či aplikace Zdraví v mobilu.

  4. Přehled: Příspěvky zdravotních pojišťoven na těhotenství a porod 2023

    Oborová zdravotní pojišťovna (207)

    Nastávající maminky a jejich miminka mohou u OZP v roce 2023 využít dohromady až 3 000 Kč.

    Pro těhotné ženy je určen příspěvek až 1 500 Kč, který je možné využít na vitaminy a doplňky stravy pro období těhotenství, na nadstandardní vyšetření, např. screening plodu, genetické vyšetření apod., nebo na předporodní kurzy.

    Dalších 1 500 Kč je pak připraveno pro novorozence, příspěvek lze čerpat na náklady spojené s porodem, na očkování proti rotavirům, na kurzy plavání nebo cvičení dětí do 15 měsíců nebo na přístroje a pomůcky pro péči o miminka, jako jsou odsávačky na mléko, monitory dechu apod.

    Zdarma můžete získat roční úrazové pojištění novorozenců.

    Účtenky nesmí být v době podání žádosti starší než 12 měsíců. Požádat o příspěvky je možné do 30. listopadu 2023 poštou, datovou schránkou, osobně nebo přes aplikaci Vitakarta.

  5. Přehled: Příspěvky zdravotních pojišťoven na těhotenství a porod 2023

    Vojenská zdravotní pojišťovna (201)

    Ženy si mohou v těhotenství nebo po porodu u VoZP v roce 2023 vybrat jednu z položek z následujícího seznamu, na kterou využijí příspěvek 1 500 Kč:

    • prvotrimestrální screening,
    • pohybové aktivity pro těhotné (i online),
    • předporodní kurz (i online),
    • dentální hygiena,
    • služby laktační poradkyně do 6 měsíců po porodu.

    Dále mohou těhotné ženy vyžít příspěvek až 500 Kč na vitaminy a doplňky stravy vhodné k užívání v těhotenství. Jde např. o multivitaminové přípravky, kyselinu listovou, železo, vlákninu, probiotika apod. Tyto doplňky je nutné zakoupit v lékárně nebo v e-shopu lékárny.

    Novorozenci do 6 měsíců po porodu mají nárok na příspěvek až 1 500 Kč, který lze uplatnit buď na pomůcky ke kojení a krmení dětí, nebo na monitor dechu, který je možné i zapůjčit, případně na pomůcky k péči o novorozence a kojence, např. teploměr, odsávačku hlenů, elektronickou chůvičku apod. Doklady mohou být datovány i 4 měsíce před porodem a nejpozději do 6 měsíců po něm.

    Pokud dítě přihlásíte k VoZP, můžete si také na kontaktních místech pojišťovny vyzvednout novorozenecký balíček, který obsahuje kojenecké body, tepláčky a další drobnosti.

    O příspěvky lze žádat do 31. prosince 2023 osobně, poštou nebo prostřednictvím Klientského portálu VoZP či aplikace Zdraví na klik. Pokud není uvedeno jinak, nesmějí být doklady starší než 90 dnů.

  6. Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna (213)

    Přehled: Příspěvky zdravotních pojišťoven na těhotenství a porod 2023RBP v roce 2023 připravila pro těhotné ženy příspěvek 1 000 Kč, který je možné využít na předporodní kurz, na některé z doporučených vitaminů, na porodnický gel, prvotrimestrální screening nebo epidurální analgezii při porodu. V případě diagnózy těhotenské cukrovky je možné využít tento příspěvek na nákup glukometru a diagnostických proužků do glukometru.

    Pokud těhotenství teprve plánujete a je vám méně než 49 let, můžete využít příspěvek až 4 000 Kč na vyšetření nejčastějších mutací v 5 genech (cystická fibróza, spinální muskulární atrofie, vrozená hluchota, fenylketonurie, syndrom lomivého-fragilního X chromozomu). Test lze objednat na webu EUC lékáren. Příspěvek lze navýšit až na částku 7 000 Kč převodem vlastního zůstatku limitu preventivního programu a darem od maximálně 2 členů rodiny nebo přátel.

    Do 1 roku po porodu se poskytuje příspěvek 1 000 Kč na pomůcky ke kojení, které zakoupíte v lékárně nebo ve specializované prodejně. Příspěvek se vztahuje na absorpční prsní vložky a speciální podprsenky včetně vložek do nich, chrániče a formovače bradavek, kojicí kloboučky a polštářky, odsávačky mateřského mléka, nádoby na uchování mateřského mléka, ohřívačky a sterilizátory. Využít ho lze také na nákup hygienických vložek s obsahem nanostříbra nebo na cvičení pro ženy do 6 měsíců po porodu.

    Pro miminka do 1 roku věku můžete využít příspěvek 500 Kč na kojenecká mléka z lékáren a na kojenecké potřeby, jako je např. sterilizátor lahví nebo odsávačka hlenů, případně na chůvičku. Pro děti do 6 měsíců lze příspěvek využít i na monitor dechu nebo na jeho pronájem.

    Pro miminka je také připraven novorozenecký balíček. Drobnosti pro maminku a dítě obdrží rodič jako pozornost při doložení dokladu novorozence na pobočce.

    V případě, že se stanete maminkou vícerčat, můžete pro každé dítě čerpat až 1 213 Kč na kterýkoli z preventivních programů určených pro děti a mládež do 18 let. Bonus získáte kdykoli od narození vícerčat do jejich 18 roku věku.

    Žádat o příspěvky je možné do 15. prosince 2023 přes aplikaci my213, poštou nebo osobně. Doklady k proplacení nesmí být starší než 3 měsíce.

  7. Přehled: Příspěvky zdravotních pojišťoven na těhotenství a porod 2023

    Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (209)

    ZPŠ v roce 2023 podporuje nastávající maminky několika způsoby. Až 1 200 Kč se přispívá na prvotrimestrální screening, který je proveden na akreditovaném pracovišti a předtím ho schválí revizní lékař ZPŠ. Další 4 000 Kč přispěje pojišťovna v indikovaných případech na NIPT (neinvazivní prenatální testování). Žena může dále během těhotenství bezplatně absolvovat vyšetření štítné žlázy.

    Příspěvek 500 Kč je pak možné využít na pohybové aktivity, vitamínové prostředky, doplňky stravy, prostředky proti striím, masáže, prostředky dentální hygieny či ošetření provedené dentální hygienistkou, na sluneční brýle s UV filtrem, ortopedickou obuv a vložky zakoupené v lékárně nebo prodejně zdravotnických potřeb, opalovací krémy s UV filtrem, případně na předporodní kurzy.

    Po porodu, přesněji v momentě, kdy se dítěti přidělí rodné číslo, je možné požádat o příspěvek 1 600 Kč na pobyt v nadstandardním pokoji porodnice a přítomnost blízké osoby u porodu, na autosedačku, laktační poradenství a pomůcky, pleny, vlhčené ubrousky, kojenecké plavání či monitor dechu. Pokud se dítě narodí v listopadu a prosinci roku 2023, prodlužuje se proplacení tohoto příspěvku do 19. ledna 2024.

    Miminko také získá dárek v hodnotě 2 500 Kč. Jedná se o batůžek naplněný produkty od firmy SKIP HOP (lahvička se silikonovým brčkem, kalíšek na sušenky) a k tomu digitální teploměr Thermoval Baby.

    Možné je také získat roční úrazové pojištění pro novorozence zdarma.

    O příspěvky lze žádat do 30. listopadu 2023. U prvotrimestrálního screeningu, vyšetření NIPT a u dětí narozených v listopadu a prosinci 2023 se prodlužuje termín pro podání žádosti do 19. ledna 2024. Žádat je možné osobně, poštou, datovou schránkou nebo e-mailem.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Příspěvky pojišťoven


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás