Vánoční trhy 2022: Praha, Brno, Olomouc a další krajská města (PŘEHLED)

Hana Volencová
Publikováno 9. listopadu 2022

Vzduch prosycený vůní cukru a skořice, v ruce pohárek svařáku či punče, náhodné setkání s přáteli pod nazdobeným vánočním stromem v slavnostně nasvíceném centru města, v uších znějí koledy… Že už si ani nepamatujete, jaké to bylo? My ve Skrblíku doufáme, že letos vánoční trhy budou! Kam na ně vyrazit?

  1. Vánoční trhy 2022: Praha, Brno, Olomouc a další krajská města (PŘEHLED)

    Vánoční trhy Praha 2022

    Vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze patří mezi ty největší a nejoblíbenější v republice. V roce 2019 se umístily podle britského listu The Times mezi TOP 5 nejlepšími evropskými vánočními trhy a jako jednu z nejkrásnějších vánočních destinací světa je označují i další světová média.

    Letos jsou tyto trhy naplánované na období od 26. listopadu 2022 do 6. ledna 2023. Stánky s vánočním zbožím budou otevřeny vždy od 10:00 do 22:00, ty s občerstvením ještě o dvě hodiny déle.

    Dominantou Staroměstského náměstí vždy bývá bohatě ozdobený vánoční strom, jehož slavnostní rozsvícení je vždy vyhledávanou událostí. Letos proběhne už v sobotu 26. listopadu 2022. Atmosféru opravdových českých Vánoc dokreslují dřevěné jesličky.

    U stánků seženete typické vánoční zboží a rukodělné výrobky, oblíbené jsou především originální české foukané koule, ozdoby ze slámy a šustí nebo háčkované ozdobičky. Jako dárek potěší ručně vyráběné šperky z rozličných materiálů, svícny či svíčky. Posilnit se můžete horkými kaštany, medovými perníčky, svařeným vínem či punčem. O zábavu se postarají ukázky tradičních řemesel nebo doprovodný program na pódiu.

    Z menších pražských trhů jsou oblíbené především ty před kostelem sv. Ludmily na náměstí Míru. Letos se konají od 20. listopadu do 24. prosince 2022, otevřeno je denně od 10:00 do 19:00. Zdejší vánoční strom s ručně malovaným betlémem ozdobí stovky žárovek v odstínu ledové záře. U stánků můžete vybírat z pestré nabídky vánočního zboží, jako jsou svíčky a svícny, jmelí, adventní věnce a různé originální dárkové zboží. Nechybí ani typické vánoční dobroty, zahřeje vás punč, horká medovina či svařené víno.

    Když už budete na Vinohradech, můžete navštívit i malé trhy na nedalekém Tylově náměstí. Ty tvoří několik stánků především s vánočním občerstvením a otevřeny jsou od 26. listopadu do 24. prosince 2022 denně od 10:00 do 19:00. Ceny tu bývají každoročně příznivější než na větších trzích.

    Další stánky s originálními dárky, rukodělnými výrobky či s vánočními pochoutkami naleznete od 25. listopadu do 30. prosince 2022 také na náměstí Republiky a zdejším OC Palladium. Většina stánků je otevřena od 10:00 do 22:00.

    Vánoční trhy se konají i ve spodní části Václavského náměstí. Navštívit je můžete od 26. listopadu 2022 do 6. ledna 2023 každý den od 10:00 do 22:00. Vybrané stánky s občerstvením mívají otevřeno ještě o dvě hodiny déle.

  2. Vánoční trhy Brno 2022

    Centrum Brna ožije vánoční atmosférou od 25. listopadu do 23. prosince 2022 hned na několika místech. Každé z nich má své specifické kouzlo.

    Brněnské náměstí Svobody je místem, kde v roce 1924 spisovatel Rudolf Těsnohlídek založil tradici vánočního stromu. Tento zvyk tehdy přinesl do Brna z dánské Kodaně a od moravské metropole se potom postupně inspirovala ostatní česká města. Letos proběhne slavnostní rozsvícení vánočního stromu 25. listopadu v 17:00. Už od 16:00 však bude probíhat doprovodný program.

    Náměstí Svobody bude také dějištěm každodenních odpoledních a večerních koncertů. Pořadatelé připravili velkou žánrovou pestrost a chtějí dostát titulu evropské Kreativní město hudby UNESCO, kterým se Brno pyšní. Zahlédnout tu můžete také projíždět vánoční šalinu.

    Klidná a pohodová atmosféra panuje na trzích na Dominikánském náměstí. Ty mají rovněž svou specialitu, Halouzkův betlém, který je druhým největším svého druhu na světě. Před Novou radnicí můžete obdivovat více než stovku ručně vyřezávaných figur. Kulturní program, který zde bude během adventu probíhat, bude ve znamení komorních koncertů.

    Spojení romantiky a designu na vás dýchne z trhů konaných na nádvoří Staré radnice, kde najdete originální dárky od lokálních značek, můžete investovat do udržitelné módy a podpořit místní tvůrce, kteří se budou průběžně měnit. Najdete zde také oblíbenou fotorekvizitu, impozantní dřevěnou hvězdu.

    Na Zelném trhu na vás pak čeká více než 100 stánků s řemeslnými a regionálními výrobky a rozmanitým vánočním občerstvením. Atmosféru každý den od středy do neděle zpříjemní podvečerní hudební doprovodný program laděný do poklidnějších žánrů.

    Po přestávce se adventní program vrátí také do parku na Moravském náměstí, jehož dominantou by se mělo stát vyhlídkové kolo. Nebude chybět kolotoč pro děti a stánky s řemeslnými výrobky či občerstvením.

  3. Vánoční trhy Ostrava 2022

    Ostravské Vánoce letos proběhnou v centru města na pěti tematicky rozdělených scénách od 26. listopadu 2022 do 1. ledna 2023.

    Hlavní scéna bude tradičně na Masarykově náměstí, kde kromě stánků s vánočním zbožím a typickým občerstvením najdete také většinu kulturního programu. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení Ondřeje Gregora Brzobohatého, cimbálovku, pěvecké sbory, swingové podvečery či zábavné talk show.

    V bezprostřední blízkosti bude umístěno i oblíbené vyhlídkové kolo, které navíc letos nabídne i bezbariérovou kabinu. Oblíbené vánoční kluziště vyroste na náměstí Dr. Edvarda Beneše. Program pro rodiny s dětmi bude probíhat na Jiráskově náměstí a tzv. umělecká scéna bude opět umístěna na Prokešově náměstí.

    Ostravské trhy budou letos rozšířeny o řemeslnou scénu, která vznikne v Husově sadu a jejím hlavním programem bude ukázka tradičních řemesel.

  4. Vánoční trhy 2022: Praha, Brno, Olomouc a další krajská města (PŘEHLED)

    Vánoční trhy České Budějovice 2022

    Adventní trhy v jihočeské metropoli budou letos probíhat od 18. listopadu do 31. prosince 2022.

    Prodejní stánky společně s ledovým kluzištěm na náměstí Přemysla Otakara II. vyrostou už 18. listopadu, doprovodný kulturní program na adventním pódiu pak bude odstartován 25. listopadu. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu proběhne 26. listopadu v 16:30.

    Návštěvníci se mohou těšit na jedinečnou vánoční atmosféru, chybět nebude ani vyhlídková věž, zvonička s diváckou zónou a vánoční vyhlídkové kolo. Přílet anděla, oblíbený každoroční program spojený se slaněním postavy anděla z Černé věže, který následně v podobě loutky v nadživotní velikosti obejde celé náměstí, je naplánován na 5. prosince 2022 od 17:45.

  5. Vánoční trhy Hradec Králové 2022

    Adventní program v Hradci Králové začne již od 27. listopadu 2022, nicméně vánoční trhy se na Velkém náměstí objeví až od 9. do 23. prosince 2022. Otevřeny budou vždy od 10:00, od pondělí do čtvrtka do 18:00, v pátek a sobotu do 20:00 a v neděli do 19:00.

    Slavnostní rozsvícení vánočního stromu se bude konat v neděli 27. listopadu 2022, kdy od 16:00 do 18:00 v rámci doprovodného programu vystoupí i Petr Kotvald.

    Postupně je naplánovaná i další vánoční produkce a od 9. prosince se kromě trhů můžete těšit i na kolotoč, střelnici, jesličky, prodej kaprů a vánočních stromků i na bohatý kulturní program.

  6. Vánoční trhy Jihlava 2022

    Netradičně tradiční mají být Vánoce v Jihlavě. Jarmark na Masarykově náměstí se bude konat od 27. listopadu do 23. prosince 2022. V neděli 27. listopadu bude také v 16:45 slavnostně rozsvícen vánoční strom.

    Po celou dobu adventu bude každý týden od středy do neděle probíhat doprovodný program, do něhož se zapojí místní spolky a sdružení, ale také kapely z celé republiky. Těšit se můžete i na víkendová divadelní představení.

    Součástí adventního programu bude rovněž možnost zapojit se do tzv. vánočního putování, během něhož navštívíte 12 stanovišť, na nichž čekají soutěžní úkoly. Každý, kdo celou trasu projde, získá malou vánoční odměnu, a soutěží se také o deset hlavních cen. Herní plán bude k vyzvednutí v novém turistickém informačním centru na adrese Matky Boží 22, které otevře své brány 25.listopadu. Vánoční putování bude probíhat až do Tří králů.

  7. Vánoční trhy Karlovy Vary 2022

    Vánoční trhy v Karlových Varech se uskuteční od 26. listopadu do 26. prosince 2022 v lázeňském centru města. Středobodem dění bude Mlýnská kolonáda. Pro návštěvníky se denně otevře asi 20 stánků s tradičním vánočním zbožím a občerstvením.

    Slavnostní rozsvícení vánočního stromu před hotelem Thermal proběhne 27. listopadu 2022 v 18:00.

    Celá lázeňská trasa od hotelu Thermal až na Divadelní náměstí bude vyzdobena a svátečně nasvícena, vánočně nazdobený bude i autobus či lanovka. Dopravu zajistí také vánoční autovláček.

  8. Vánoční trhy Liberec 2022

    V Liberci je centrem vánočního dění prostranství před monumetnální libereckou radnicí a nedaleké Soukenné náměstí.

    Letos bude adventní trh zahájen ve středu 30. listopadu v 15:00 a potrvá do 23. prosince 2022. Slavnostní rozsvícení vánočního stromku však proběhne už v pátek 25. listopadu v 17:00. Při té příležitosti vystoupí už v 16:15 dětský pěvecký sbor Severáček a pěvecký sbor Ještěd.

    Na návštěvníky čeká až do 22. prosince 2022 každý den také bohatý a pestrý doprovodný program i řada atrakcí, jako je 25 metrů vysoké vyhlídkové kolo, Fialův mechanický betlém, Ježíškova kancelář či adventní dílničky.

    • Liberecký advent
  9. Vánoční trhy Olomouc 2022

    Olomoucké vánoční trhy letos proběhnou od 18. listopadu do 23. prosince 2022. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu je naplánováno na neděli 20. listopadu v 18:00. Následovat bude koncert Báry Basikové.

    Stánky letos vyrostou na HornímDolním náměstí i na tržnici, kde se navíc můžete svézt na vyhlídkovém vánočním kole. Na obou náměstích budou stánky otevřeny denně od 11:00 do 20:00, v případě zájmu návštěvníků i déle. Na Horním náměstí dokonce zůstane několik stánků i po Vánocích, v omezeném provozu budou fungovat ještě od 26. prosince 2022 do 1. ledna 2023. Na vyhlídkové kolo na tržnici můžete vyrazit od 26. listopadu do 23. prosince 2022 vždy od 10:00 do 22:00.

    Kromě stánků s vánočním zbožím, voňavým punčem a s dalším tradičním zbožím a občerstvením je připravený také bohatý doprovodný program. Na Horním náměstí vyroste pódium, kde vystoupí jak známé soubory a interpreti, tak i olomoucké kapely a zpěváci. Promítat se rovněž budou pohádky a filmy, nebude chybět zpívání koled nebo průvod čertů. V provozu budou i dílničky pro děti a Ježíškova pošta.

    Pořadatelé také chystají netradiční vycházkovou stezku po historickém centru, při níž navštívíte několik vyhlídkových míst, odkud si adventní atmosféru vychutnáte zase z jiné perspektivy.

  10. Vánoční trhy Pardubice 2022

    Ve městě perníku se vánoční trhy každoročně konají na Pernštýnském náměstí. Letos se na ně můžete vydat od 26. listopadu do 23. prosince 2022 vždy minimálně od 11:00 do 18:00.

    Slavnostní rozsvícení vánočního stromu je naplánováno na neděli 27. listopadu 2022 v 17:00. Hudební doprovod zajistí Orchestr Jaroslava Ježka.

    Kromě tradičního vánočního zboží a voňavých dobrot se můžete těšit i na doprovodný program. Na pódiu se představí nejen dětské sbory, ale také folkové a popové kapely či další umělci. Připomenout si budete moci folklorní zvyky nebo dnes již trochu pozapomenutá řemesla. Někoho jistě nalákají také adventní dílničky nebo promítání vánočního kina.

    V neděli 4. prosince 2022 navíc bude městem projíždět Mikulášský trolejbus. Naskočit na něj můžete na třídě Míru, jízdenka stojí 40 Kč.

    Celé období od 27. listopadu do 23. prosince 2022 si také můžete zpříjemnit akcí Advent s vůní perníku, která se letos koná již potřetí. Zapojené podniky po celém městě nabízí v tomto období perníkové speciality, tak jak se na Pardubice sluší.

  11. Vánoční trhy Plzeň 2022

    Adventní trhy se v Plzni každoročně konají na náměstí Republiky. Letos je můžete navštívit v období od 23. listopadu do 23. prosince 2022.

    Kromě stánků s vánočními dobrotami, jako je svařené víno, staročeské trdlo či perníčky, se můžete těšit i na originální dárky či řemeslné výrobky. Na návštěvníky čekají také ukázky lidových řemesel a tradic a doprovodný program plný vánočních koled.

    Děti určitě potěší oblíbená zvonice, krmení oslíka a oveček nebo velký dřevěný betlém, který se každoročně rozrůstá o nové postavy. Vánoční atmosféru podtrhne i troubení plzeňského ponocného.

  12. Vánoční trhy Ústí nad Labem 2022

    Ústecké vánoční trhy budou probíhat od 27. listopadu do 23. prosince 2022. Kromě tradičního jarmarku s vánočním zbožím, svařákem, punčem a dalším občerstvením se mohou návštěvníci těšit i na doprovodný program.

    Slavnostní zahájení vánočních trhů proběhne na Lidickém náměstí v neděli 27. listopadu od 16:30. Součástí programu bude rozsvícení vánočního stromu a koncert Josefa Vágnera.

    Ústí bude mít letos dokonce dva vánoční stromy, ten druhý se usadí na Mírovém náměstí.

  13. Vánoční trhy Zlín 2022

    Tradiční vánoční jarmark s doprovodným programem se bude letos konat od 26. listopadu do 23. prosince 2022 na náměstí Míru. Po celé období adventu budou stánky se zbožím otevřeny vždy od 9:00 do 18:00 a ty s občerstvením od 10:00 do 20:00. Jen 23. prosince počítejte se zkrácenou otevírací dobou.

    V neděli 27. listopadu 2022 bude v 17:45 slavnostně rozsvícen vánoční strom a poté vystoupí Jaroslav Uhlíř s kapelou. Až do Vánoc se pak návštěvníci mohou těšit na pestrý doprovodný program, který zahrnuje koncerty místních umělců i známých kapel, dětské kinečko nebo vánoční dílny.

    Trhy a program budou částečně pokračovat i po Vánocích, od 26. prosince 2022 až do 1. ledna 2023 na náměstí zůstane několik stánků s občerstvením i stodola se živou hudbou. V neděli 1. ledna 2023 proběhne na náměstí T. G. Masaryka tradiční novoroční ohňostroj, po kterém bude následovat novoroční afterparty na náměstí Míru.

  14. Vánoční trhy v sousedních zemích 2022

    Oblíbené v době adventu bývají také výlety za hranice, především na trhy v Rakousku nebo v Německu. I naši sousedé už mají své jarmarky naplánované a těší se na své návštěvníky. Podrobnější informace o trzích ve Vídni nebo v Drážďanech pro vás Skrblík nachystal do samostatných článků.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás