Ryanair: Garantovaný kurz zdraží letenku až o 6 %, jak se ho zbavit?

Lukáš Vávra
Publikováno 12. září 2022

Nízkonákladové aerolinky jsou mistry ve vymýšlení různých příplatků, poplatků a dalších kreativních způsobů, jak z cestujícího vymámit pár eur navíc. Kdo triky zná, může létat za pár eur. Zbytek platí.

Jedním z obzvláště vykutálených fíglů je garantovaný kurz od Ryanairu.

“Garantujeme vám, že vás odrbeme”

Letenka na webu Ryanairu se většinou prodává v měně, která se využívá v zemi místa odletu. Za letenku z Říma budete platit v eurech, při odletu z Londýna v librách a podobně.

A právě v tom se skrývá vykutálenost Ryanairu. Na stránce, kde se vyplňuje číslo platební karty, se totiž skrývá poměrně nenápadný rámeček s informací o garantovaném směnném kurzu.

Ryanair vám tak ihned při platbě oznámí kurz, kterým se platba převede z cizí měny na české koruny. Pro neznalého jde o na první pohled dobrou věc, neboť ví, kolik se mu strhne z účtu.

Ryanair: Garantovaný kurz zdraží letenku až o 6 %, jak se ho zbavit?

Jak odmítnout garantovaný kurz a ušetřit až 6 %

Jedná se o obdobu šmejdíkoviny známé jako Dynamic Currency Conversion, se kterou má redakce Skrblíka vcelku zásadní problém. Důrazně doporučujeme uvedené pole odškrtnout tak, jak je tomu na obrázku výše.

U většiny bank se za převod cizí měny na české koruny účtuje poplatek 2,60-3,80 %. U služeb Wise nebo Revolut je poplatek nulový, nebo se nule blíží. U Ryanairu zaplatíte 6 % za garanci toho, že vás odrbe.

Aktuální kurz vaší banky najdete na jejich internetových stránkách. Doporučujeme si přečíst také naše srovnání kurzů, kde jsou hezky vidět jednotlivé směnné kurzy u jednotlivých bank.


D
Danny 25.09.2022 – 12:42

No dobre, ale jak se primo k tomuto obrazku dostat, abychom mohli odkliknout, ze nechceme pouzit garantovany smenny kurz? Pri koupi Ryan letenek jsem si tohoto nikdy nevsimla!

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Tipy a triky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás