Nevšední tipy, jak trávit volný čas v Praze

Patrik Chrz
Publikováno 22. dubna 2014

To, že je Praha obecně vzato vcelku drahé město, nemusí nutně znamenat, že se v ní nelze levně a dobře zabavit. Máme pro vás pár tipů, díky kterým můžete trávit volný čas, aniž by to trápilo vaši peněženku.

Při čekání na letišti můžete zajít zdarma do kina

Při čekání na pražském letišti Václava Havla nemusíte krátit dlouhou chvíli jen plněnou houskou v restauraci U Dvou oblouků. Poblíž vyhlídkové terasy (kterou mimochodem fanouškům letadel také doporučujeme) se nachází promítací sál, kam si sedm dní v týdnu od desíti ráno do desíti večer můžete zajít na film.

Vstup je zdarma a výběr filmů je zajímavý. Žádná béčková sovětská dramata z let šedesátých. Teď na jaře v kině rotuje například skvělé francouzské drama Nedotknutelní nebo film z prostředí bojových umění Warrior.

Zajímavé přednášky v Americkém centru

Přednášky v anglickém a/nebo českém jazyce pořádá čas od času vždy ve všední dny od 17:30 Americké centrum při zdejším velvyslanectví USA.

Za poslední dobu bylo možné navštívit například přednášky o národních parcích USA a Kanady, o newyorské architektuře nebo velmi zajímavou přednášku pana Charváta o starověkých blízkovýchodních civilizacích.

Zajímavost jen pro vás zdarma: Při přednášce o americkém státu Tennessee jsem se dozvěděl o velmi neobvyklé smrti Jacka Danielse. Přišel ráno jako první do práce, a protože tam ještě nebyla sekretářka, pokusil se sám otevřít trezor. To se mu kvůli zapomenutému číselnému kódu nepodařilo, tak ho ve vzteku nakopl, zlomil si palec, dostal otravu krve a umřel.

Výstava historických platidel v budově ČNB

V České národní bance můžete navštívit výstavu Lidé a peníze, kde si lze prohlédnout ucelenou kolekci všech českých platidel od pazourků až po moderní čipy. Mezi zajímavé exponáty patří i jedna tuna ryzího zlata v různých podobách nebo ukázka padělaných mincí a bankovek.

Expozici je možné navštívit od úterý do pátku v době od 9:00 do 16:00 hodin (ve čtvrtek do 18:00). Prohlídky začínají vždy v 9:00, 11:00 a ve 13:30, ve čtvrtky vždy ještě v 16:00. Kvůli velkému zájmu je nutná předchozí rezervace na telefonních číslech 224 412 626 nebo 224 412 350.

S Opencard zdarma

Pokud máte pražskou lítačku, můžete se jít v sezoně podívat dostihy na závodišti v Chuchli. Vstup  zdarma ale nemusí být úplně na všechny akce, já tam byl několikrát v neděli odpoledne.

Rádi se svezete parníkem? Není to zrovna levná zábava, ale možná nevíte, že v Praze jsou i parníky součástí MHD. Jsou to sice jen přívozy zajišťované menšími loděmi, ale i tak je to fajn. Teď v zimě jsou v provozu jen čtyři linky, na nejdelší z nich trvá přeprava 4 minuty, ale možná, že v létě bude kapacita opět rozšířena. Loni trvala nejdelší trasa asi 12 minut. Vzhledem k tomu, že s předplatným kupónem na pražskou MHD můžete jet opakovaně, můžete si užít docela dost zábavy. S Opencard lze cestovat také lanovkou na Petřín.

Pokud si chcete užít Prahu více dní, třeba na víkend, budete zajisté potřebovat i ubytování. S Ubytováním v Praze vám pomůže například web MegaUbytko.cz

  • Více o pražských přívozech naleznete na stránkách Praha.eu

Vietnamská tržnice SAPA

Jedincům s dobrodružnou povahou, kteří vyhledávají finančně nenáročnou exotiku, mohu doporučit také návštěvu obrovské vietnamské tržnice u sídliště Písnice na Praze 4 (autobusová zastávka Sídliště Písnice). Budete si připadat jako někde v Saigonu, kolem vás budou jezdit na kole a na skútrech vietnamská děvčata. Můžete si prohlédnout bezpočet stánků a obchodů, kde se prodává vše možné od oblečení přes hračky až po asijské potraviny. Není vůbec žádný problém strávit v Sapě půl dne nebo dokonce celý den. V Sapě je také možné ochutnat tradiční autentickou vietnamskou kuchyni již od 50 Kč za chutné jídlo. Doporučuji také navštívit moderní samoobsluhu s potravinami Tamda Foods s bezkonkurenčními cenami především za drogistické zboží, ale také za nápoje.

Jednorázovky

Mezi jednorázové akce patří například prohlídka stavby nového úseku metra (poslední byla v sobotu 19. ledna u nově budovaných stanic Petřiny a Veleslavín), prohlídka tunelu Blanka nebo třeba akce u příležitosti různých svátků. Nejčastěji to bývají Vánoce (různé průvody a přehlídky masek Mikulášů a čertů) a po nich 30. dubna čarodějnice. Ve velkém stylu bývají tradičně na Ladronce.

Zdarma se také můžete ve vybraných dnech dostat do různých muzeí (např. jeden den v měsíci). Ideální na návštěvy muzeí je akce Pražská muzejní noc, která se tento rok bude konat v noci ze soboty 8. června. Počítejte ale s velkým zájmem a dlouhými frontami, takže stihnete v rychlosti projít tak maximálně tři lokality a to budete mít ještě velké štěstí. Zdarma se můžete dostat i do pražské ZOO nebo do Botanické zahrady a skleníku Fata Morgana.


E
EOJ 29.04.2014 – 13:06

Jack se jmenoval Daniel, ne Daniels (a podle jeho životopisce to není pravda).

Odpovědět

Patrik Chrz
Patrik Chrz redaktor Skrblíka 29.04.2014 – 13:27

Jak jsem nakoupil, tak prodávám. A vypadá to docela zajímavě :)

Odpovědět

O
Ondra 04.10.2017 – 00:05

Ahoj, začal jsem letos studovat v Praze a docela se tu nudím poradíte mi nějaký nevšední zážitek?

Odpovědět

H
Hanka 04.10.2017 – 11:48

Pokud chceš opravdu nevšední zážitek, který jen tak někde nenajdeš tak doporučuji vnitřní sjezdovku :-)

Odpovědět

O
Ondra 05.10.2017 – 20:11

A kde je v Praze vnitřní sjezdovka?

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Tipy a triky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás