Vrácení zboží zdarma: Podmínky u Zalando, About You, Reserved a dalších

Hana Volencová
Publikováno 9. června 2022

Řada e-shopů s módou už konečně pochopila, že pokud si zákazník nemůže jejich výrobky vyzkoušet, nakupuje s velkým rizikem. Komu by se totiž chtělo platit nejdřív za dopravu vybraného kousku a pak i za jeho odeslání zpátky do skladu, protože mu střihově nesedí nebo zkrátka netrefil velikost?

Máme pro vás přehled nejoblíbenějších internetových obchodů s oblečením, botami nebo dokonce se spodním prádlem, u nichž si nemusíte lámat hlavu s oním příslovečným kupováním zajíce v pytli. Pokud se vám doručené zboží z jakéhokoli důvodu nelíbí, zpáteční dopravu berou na sebe. A některé už došly i tak daleko, že u nich za dopravu neplatíte vůbec.

E-shopy, u nichž při vrácení zboží neplatíte za dopravu

Internetový obchod Lhůta pro vrácení Bezplatný dopravce Vrácení peněz
1. About You 100 dní PPL, Zásilkovna do 14 dní
2. Adidas 60 dní Česká pošta do 14 dní
3. Astratex 45 dní Zásilkovna do 10 prac. dní
4. Decathlon 90 dní Zásilkovna do 14 dní
5. Eobuv 100 dní Zásilkovna do 7 prac. dní
6. Lidl 90 dní PPL do 7 dní
7. Reserved 30 dní GLS, PPL do 14 dní
8. Sinsay 30 dní GLS do 14 dní
9. Zalando 100 dní PPL, Zásilkovna do 14 dní
10. Zalando Lounge 14 dní PPL do 14 dní
11. Zoot 14/60 dní Zásilkovna do 14 dní
  1. About You

    • Lhůta pro vrácení zboží: 100 dní
    • Dopravce: PPL, Zásilkovna
    • Lhůta pro vrácení peněz: 14 dní
    • Web: www.aboutyou.cz

    Vrácení zboží zdarma: Podmínky u Zalando, About You, Reserved a dalšíchE-shop s módou a doplňky About You zasílá veškeré zboží na vlastní náklady a zároveň umožňuje i bezplatné vrácení zboží v časovém horizontu 100 dní. Zboží lze vrátit přes PPL Parcelshop nebo přes Zásilkovnu, vždy podle toho, který dopravce balíček doručil.

    Každá zásilka od About You obsahuje kromě dodacího listu také dokumenty potřebné pro vrácení zboží: formulář a etiketu pro vrácení. Pokud by v balíku nebyly nebo se ztratily, lze si oba dokumenty vytisknout v zákaznickém účtu About You, v aplikaci Zásilkovny nebo přímo v PPL Parcelshopu.

    Výrobky, které vám nevyhovují, stačí zabalit do obalu, v němž zboží přišlo, přiložit k nim formulář, na balíček nalepit etiketu a poté zanést na pobočku k příslušnému dopravci.

    Peníze se na účet vrátí do 14 dní od kontroly doručeného zboží, pokud bylo zboží původně zasláno na dobírku, je potřeba vyplnit číslo bankovního konta ve formě IBAN v zákaznickém účtu About You.

  2. Adidas

    • Lhůta pro vrácení zboží: 60 dní
    • Dopravce: Česká pošta
    • Lhůta pro vrácení peněz: 14 dní
    • Web: www.adidas.cz

    Vrácení zboží zdarma: Podmínky u Zalando, About You, Reserved a dalšíchSportovní módu zakoupenou v e-shopu značky Adidas je možné bezplatně vrátit do 60 dní. Výjimku tvoří exkluzivní produkty, u nichž je zákazník při koupi upozorněn, že je lze vrátit pouze do 14 dní. Dopravcem je Česká pošta. Zboží zakoupené v internetovém obchodě nelze vrátit v kamenné prodejně.

    Nechtěné výrobky je potřeba zaregistrovat na webu přes odkaz Začít proces vrácení. Vytiskněte si vygenerovaný štítek a ten nalepte na krabici, v níž bylo zboží doručeno, přelepte jím původní doručovací štítek. K vraceným výrobkům vložte také formulář pro vrácení zboží a balíček zaneste na nejbližší pobočku pošty.

    Přeprava a zpracování trvá asi 5-6 dnů a následně je zpracována platba. Nejpozději do 14 dnů peníze přijdou zpět na účet, záleží na původním způsobu platby.

  3. Astratex

    • Lhůta pro vrácení zboží: 45 dní
    • Dopravce: Zásilkovna
    • Lhůta pro vrácení peněz: 10 pracovních dní
    • Web: www.astratex.cz

    Vrácení zboží zdarma: Podmínky u Zalando, About You, Reserved a dalšíchAstratex, který se zaměřuje na prodej spodního prádla a plavek, umožňuje bezplatné vrácení nebo výměnu zboží ve lhůtě 45 dní od nákupu přes pobočky Zásilkovny. S Českou poštou má potom Astratex vyjednanou speciální zvýhodněnou cenu poštovného 29 Kč.

    Přes svůj zákaznický účet nebo v e-mailu si vyhledejte svou objednávku, označte produkty, které chcete vyměnit nebo vrátit. Vracené zboží zabalte a do balíku přiložte dodací list. Není potřeba uvádět žádnou adresu, obsluze Zásilkovny jen sdělíte kód 99829500. Vyberete-li si vrácení přes Českou poštu, vygeneruje se vám štítek, který vytiskněte, nalepte na balík, a zásilku podejte na nejbližší poště.

    Pokud jste zboží vraceli, peníze přijdou do 10 pracovních dnů od chvíle, kdy Astratex zásilku obdrží. V případě výměny se nové zboží odesílá do 5 dnů.

  4. Decathlon

    • Lhůta pro vrácení zboží: 90 dní
    • Dopravce: Zásilkovna
    • Lhůta pro vrácení peněz: 14 dní
    • Web: www.decathlon.cz

    Vrácení zboží zdarma: Podmínky u Zalando, About You, Reserved a dalšíchObchod se sportovním zbožím a módou Decathlon umožňuje bezplatné vrácení svých výrobků ve lhůtě 90 dní. Pomineme-li možnost vrátit zboží z e-shopu v kamenných prodejnách, nevyhovující výrobky lze také zdarma poslat zpátky přes Zásilkovnu.

    Ve svém zákaznickém účtu si vytvoříte vratku, její shrnutí pak vložíte k zabalenému zboží. Na e-mail dostanete kód, který sdělíte obsluze nejbližší Zásilkovny. Na balíček není potřeba nic psát nebo lepit, štítek vytisknou přímo pracovníci Zásilkovny.

    Jakmile sklad obdrží vracené zboží, peníze se do 14 dnů připíšou zpátky na účet.

  5. Eobuv

    • Lhůta pro vrácení zboží: 100 dní
    • Dopravce: Zásilkovna
    • Lhůta pro vrácení peněz: 7 pracovních dní
    • Web: www.eobuv.cz

    Vrácení zboží zdarma: Podmínky u Zalando, About You, Reserved a dalšíchE-shop s botami umožňuje vrácení zboží ve lhůtě 100 dní od obdržení objednávky. Výrobky zakoupené online lze bezplatně vrátit přes Zásilkovnu.

    Společně s objednávkou obdržíte formulář pro vrácení, ten je třeba vyplnit. Nemáte-li ho, lze jej získat na webu. Volitelně můžete také zaregistrovat zboží pro vrácení. Celý proces to výrazně urychlí.

    Obuv zabalte do krabice a nalepte na ni štítek pro vrácení, který byl rovněž v původní objednávce. Pokud ho nemáte, stačí při předání balíku v kterékoli Zásilkovně sdělit obsluze kód 92873696 a vyžádat si potvrzení o odeslání zásilky. Pokud jste použili původní krabici, nezapomeňte odstranit všechny předchozí štítky.

    Peníze obvykle přijdou do 5-7 pracovních dní, výjimečně do 14 dní. Pokud jste platili převodem nebo platbou na dobírku, dostanete peníze na účet, který jste uvedli ve formuláři. Pokud jste platili přes PayPal nebo PayU, získáte danou částku na účet prostřednictvím těchto služeb.

  6. Lidl

    • Lhůta pro vrácení zboží: 90 dní
    • Dopravce: PPL
    • Lhůta pro vrácení peněz: 7 dní
    • Web: www.lidl.cz

    Vrácení zboží zdarma: Podmínky u Zalando, About You, Reserved a dalšíchVedle prodeje potravin je Lidl stále více oblíbený pro své levné, a přesto kvalitní oblečení i pro další spotřební produkty. E-shop řetězce Lidl nabízí bezplatné vrácení zboží v časovém horizontu 90 dní. Výrobky, které se vám nelíbí, můžete zdarma vrátit přes Parcelshopy společnosti PPL.

    Ať už jste registrovaní zákazníci, či nikoli, snadno se dostanete k dokumentům potřebným pro vrácení. Buď naleznete odkaz přímo ve svém zákaznickém účtu, nebo v e-mailu, v němž byla elektronická faktura k vašemu objednanému zboží.

    Přes tento odkaz si vytvoříte formulář pro odstoupení od smlouvy, který po vytištění vložíte přímo do balíku k odesílanému zboží, a také štítek pro zpětné zaslání, který na balík nalepíte. Použít můžete obal, ve kterém vám bylo zboží doručeno, nebo jakýkoli jiný, jen pozor, aby na něm nebyly další čárové kódy.

    Zásilku potom donesete na kterékoli místo, které vydává balíky PPL, využít k zaslání balíku nemůžete pouze síť potravin Žabka. Po převzetí získáte potvrzení na e-mail a do 7 dnů od doručení výrobků do skladu dostanete své peníze zpět na účet. Pokud jste původně platili na dobírku, obdržíte od společnosti Lidl ještě e-mail ohledně doplnění čísla bankovního účtu, na který mají být peníze vráceny.

  7. Reserved

    • Lhůta pro vrácení zboží: 30 dní
    • Dopravce: GLS, PPL
    • Lhůta pro vrácení peněz: 14 dní
    • Web: www.reserved.com

    Vrácení zboží zdarma: Podmínky u Zalando, About You, Reserved a dalšíchZboží zakoupené v e-shopu módní značky Reserved lze vrátit ve lhůtě 30 dní. Kromě vrácení v kterékoli prodejně je možné také poslat balíček prostřednictvím bezplatné kurýrní služby GLS, která vyzvedne zásliku přímo na vaší adrese, nebo ji můžete zanést na kterýkoli PPL Parcelshop.

    V zákaznickém účtu se přes historii objednávek dostanete k možnosti vrátit konkrétní výrobky. Vybrat si můžete z několika způsobů vrácení, vybíráte si také čas, kdy kurýr pro zboží přijede. Nezapomeňte vyplnit číslo účtu pro vrácení peněz.

    Vracené výrobky musí mít veškeré původní visačky a štítky. Do balíku k nim přibalte nejlépe původní fakturu, urychlíte tím vyřízení procesu.

    Peníze se připíšou obvykle do 7-14 dní od obdržení zboží zpět ve skladu.

  8. Sinsay

    • Lhůta pro vrácení zboží: 30 dní
    • Dopravce: GLS
    • Lhůta pro vrácení peněz: 14 dní
    • Web: www.sinsay.com

    Vrácení zboží zdarma: Podmínky u Zalando, About You, Reserved a dalšíchTaké Sinsay s cenově dostupnou módou umožňuje vrátit zboží zdarma. Lhůta pro vrácení je 30 dní od převzetí balíčku a bezplatnou přepravu zboží zpět do skladu zajišťuje kurýr GLS, který zásilku vyzvedne na vaší adrese. Nechtěné zboží můžete vrátit i v kamenné prodejně.

    Pokud budete výrobky posílat zpět přes GLS, je potřeba vyplnit formulář k vrácení zboží dostupný v zákaznickém účtu, kde u přehledu dané objednávky vyberete kousky, které chcete vrátit, uvedete číslo účtu a vyberete si čas příjezdu kurýra.

    Zboží můžete zabalit do obalu, ve kterém přišlo, vyřízení urychlí, pokud do balíčku přiložíte původní vytištěnou fakturu. Peníze na účet se vám potom vrátí nejpozději do 14 dnů po doručení výrobků zpět do skladu.

  9. Zalando

    • Lhůta pro vrácení zboží: 100 dní
    • Dopravce: PPL, Zásilkovna
    • Lhůta pro vrácení peněz: 14 dní
    • Web: www.zalando.cz

    Vrácení zboží zdarma: Podmínky u Zalando, About You, Reserved a dalšíchE-shop s módou Zalando umožňuje vrácení zboží v časovém horizontu 100 dní ode dne doručení. Nevyhovující výrobky lze vrátit bezplatně přes PPL Parcelshop nebo přes pobočky Zásilkovny. Navíc u Zalanda obvykle neplatíte ani za doručení, pouze pokud vybíráte ze zboží s mezinárodní dopravou, hradíte poplatek 29 Kč.

    Je potřeba rozlišit, zda vracíte zboží přímo od Zalanda, nebo od Zalando Partnera. Postup vrácení se potom mírně liší.

    Pokud vracíte přímo Zalando zboží, je potřeba zaregistrovat vracené výrobky online. Štítek pro vrácení, který se lepí na zásilku, by měl být v balíku už při jeho doručení. Výrobky zabalte buď do původní krabice, nebo do jakékoli jiné, odstraňte původní doručovací štítek a nalepte místo něj štítek pro vrácení. Balík můžete odnést do kterékoli Zásilkovny nebo do PPL Parcelshopu s výjimkou potravin Žabka.

    Vracíte-li zboží od partnerského prodejce, použijte štítek, který společně s ním dorazil, a nalepte ho na krabici, v níž výrobky vracíte. V tomto případě nemusíte řešit online registraci. Zboží doneste do PPL Parcelshopu, Zásilkovnu lze využít jen u některých partnerů.

    Jakmile se výrobky vrátí zpět do skladu, běží lhůta 14 dní pro vrácení peněz na účet. Pokud jste původně platili na dobírku, při online registraci zboží pro vrácení vyplňte jméno majitele bankovního účtu a IBAN.

  10. Zalando Lounge

    • Lhůta pro vrácení zboží: 14 dní
    • Dopravce: PPL
    • Lhůta pro vrácení peněz: 14 dní
    • Web: www.zalando-lounge.cz

    Vrácení zboží zdarma: Podmínky u Zalando, About You, Reserved a dalšíchZalandou Lounge je e-shop s módnou známých značek pro registrované zákazníky. Registrace je zdarma a díky různým kampaním a akcím máte potom přístup nabídkám za zlomek běžné ceny. I Zalando Lounge nabízí bezplatné vrácení zboží, a to do 14 dnů od jeho obdržení.

    Pokud zaslaný výrobek nevyhovuje, je třeba vyplnit formulář odstoupení od smlouvy, ideálně elektronicky přímo na webu. Náklady na dopravu vraceného zboží na sebe e-shop bere v případě, že použijete etiketu pro vrácení zboží, která je k dispozici ve vašem zákaznickém účtu. K vrácení zboží se používá stejný dopravce, který balíčky od Zalando Lounge vozí, tedy PPL.

    Platbu zpět na účet potom obdržíte do 14 dnů od odstoupení od kupní smlouvy.

  11. Zoot

    • Lhůta pro vrácení zboží: 14/60 dní
    • Dopravce: Zásilkovna
    • Lhůta pro vrácení peněz: 14 dní
    • Web: www.zoot.cz

    Vrácení zboží zdarma: Podmínky u Zalando, About You, Reserved a dalšíchZoot vrací v případě nespokojenosti peníze pouze během prvních 14 dní od převzetí zboží, potom máte ještě dalších 46 dní, kdy můžete za zboží místo korun získat alespoň kredity na další nákup. Také musíte zboží vrátit se všemi visačkami či původními obaly, jinak vám Zoot strhne nějaké drobné. Plavky a spodní prádlo e-shop zpět z hygienických důvodů nebere.

    Nechtěné výrobky lze bezplatně vrátit buď ve Výdejně Zoot, nebo přes pobočky Zásilkovny. Na Výdejnu je stačí donést společně s fakturou a víc není třeba řešit. Pokud chcete raději zaslat zboží přes Zásilkovnu, vyplňte vratkový formulář, který naleznete v mailu s objednávkou nebo přímo na webu. Tento formulář přibalte do balíku.

    Balíček doneste na nejbližší pobočku Zásilkovny a uveďte kód 96415049. Obsluha vám potvrdí převzetí zásilky a následně dostanete na e-mail zprávu, až balík dorazí zpět do skladu. Peníze vám pak na účet přijdou do 14 pracovních dní.

Víte o nějakém dalším internetovém obchodě s módou, který v případě vrácení zboží bere poplatek za dopravu zcela na sebe? Podělte se o svou zkušenost s našimi čtenáři v komentáři pod příspěvkem. Děkujeme.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Tipy a triky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás