Problémy Sberbank: Sankce, uniklá interní komunikace a výrazné omezení služeb

Lukáš Vávra
Publikováno 26. února 2022

Ruská Sberbank uzavřela své pobočky v Česku, všem zákazníkům snížila denní limit pro platby kartou na 10 000 Kč a pozastavila služby internetového bankovnictví. Informace navenek nejprve unikla z interní komunikace firmy, posléze ji Sberbank potvrdila na webu.

V pátek 25. února 2022 se před pražskými pobočkami tvořily dlouhé fronty, lidé hromadně vybírali peníze a bankovní účty rušili. Ze strachu z očekávaných sankcí i jako výraz bojkotu ruských okupantů.

Vlastníkem Sberbank je ruský stát, klienti banky jsou v nejistotě

Sberbank v upozornění na úvodní stránce webu uvádí, že “je českou bankou, obsluhující české klienty a regulovanou Českou národní bankou”.

To je pravda — ne však celá. Cílovým vlastníkem banky je ruský stát, který vlastní 51 % akcií. Českou Sberbank CZ ovládá skrze společnost Sberbank Europe Group registrovanou ve Vídni. Zisky z Česka, Rakouska i všech dalších zemí tak míří ruskému státu.

V reakci na probíhající okupací Ukrajiny na Sberbank již uvalily sankce Spojené státy. Uvalení sankcí na Sberbank ze strany Evropské unie nebo České republiky v tuto chvíli není možné vyloučit.

Banka má v České republice kolem 111 tisíc klientů, z nichž se velká část uchýlila k rušení účtů.

K bojkotu ruské banky se přidává i Skrblík. Sberbank jsme odstranili ze všech přehledů a srovnání finančních produktů.

Jak zrušit účet u Sberbank a kam přejít?

S ohledem na avizovanou nefunkčnost internetového bankovnictví je odsun peněz z účtu komplikovaný. Nejrychlejší cestou během víkendu je výběr peněz z bankomatu.

Panika však není na místě. V případě krachu banky jsou všechny vklady pojištěny do výše €1000002 380 375 Kč. Případné náhrady by klientům byly vyplaceny přes Garanční systém finančního trhu.

Zrušit účet u Sberbank lze osobně, datovou schránkou nebo prostřednictvím Kodexu mobility klientů. Doporučujeme zvolit poslední možnost, která je nejjednodušší na vyřízení. Stačí si založit účet u nové banky a požádat o převod původního. Nová banka zajistí zrušení účtu u Sberbank i převod inkas a trvalých příkazů.

S výběrem nové banky vám pomůže naše srovnání účtů bez poplatkůsrovnání firemních účtů. Přehledně v nich popisujeme výhody i nevýhody.

Fyzickým osobám doporučujeme následující tři účty:

  • Běžný účet od Equa bank je vedený zdarma bez podmínek, nabízí všechny tuzemské platby a výběry z bankomatů zdarma. Jednou měsíčně lze bezplatně poslat vklad na účet složenkou. Nedávno nás účet zklamal výrazným zhoršením směnných kurzů. Více informací o účtu
  • Tom Plus od Monety bych osobně tak vysoko v žebříčku nečekal. Nabízí prakticky to samé, co Equa. Bohužel to platí i o nevýhodných směnných kurzech, body sklízí za dobrou mobilní aplikaci. Více informací o účtu
  • mKonto od mBank má vedení a všechny tuzemské platby zdarma. Velkým plusem jsou výhodné kurzy pro platby v cizí měně. Kaňkou na kráse jsou zpoplatněné výběry z bankomatu do 29 Kč. Více informací o účtu

 


VT
Věra Tichá 27.02.2022 – 13:40

Prosím o radu, co dělat, když tam mám jen spořící účet? Nikdy jsem nevěděla, že je to ruská banka, až teď. Děkuji za odpověď na můj mail. Tichá.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás