6 praktických rad, jak vybrat obývací stěnu

Iveta Faifrová
Publikováno 28. ledna 2022

Budete zařizovat obývací stěnu a chcete načerpat inspiraci a několik praktických rad? Skrblík vám přináší článek, kde se dozvíte levné tipy na skvělé obývací stěny. Při výběru myslete na velikost obývacího pokoje, na materiál, který by Vám nejvíce vyhovoval a také na udržitelnost stěny. S velikostí stěny jde ruku v ruce barva. Pokud je místnost, kam se chystáte obývací stěnu místit menší, bude dobré zvolit spíše světlejší barvy, aby místnost opticky zvětšily. Naopak ve větších prostorách se nemusíte obávat zvolit tmavší barvy.

Obývací stěna by měla být dominantou místnosti, kde rodina tráví nejvíce času. Aby skvěle zapadla, výběr přizpůsobte stylu Vašeho bydlení. V dnešní době je na trhu velký výběr obývacích stěn, které jsou vzdušné, elegantní a především praktické, jelikož nabízí mnoho úložného prostoru.

  1. 6 praktických rad, jak vybrat obývací stěnu | Zdroj fotky: Prodávající internetový obchod

    Kam stěnu umístit

    Záleží na rozloze Vašeho obývacího pokoje. Stěnu můžete umístit na delší stranu pokoje, doporučujeme, aby na každé straně vznikl alespoň metr volného místa. Předem si stěnu přeměřte a dobře si rozvrhněte, jaká obývací stěna by se Vám líbila.

    Televize bývá středobodem místnosti, proto stěnu přizpůsobte velikosti úhlopříčce. V panelákovém bytě bude třeba vybrat menší stěnu, která bude komplexní. Vetší obývací pokoj můžete obohatit obývací stěnou, která je celoplošná a bude působit velmi útulně. Pokud žijete v podkroví, doporučujeme Vám obývací stěnu na míru.

  2. 6 praktických rad, jak vybrat obývací stěnu | Zdroj fotky: Prodávající internetový obchod

    Jaký styl stěny vybrat

    Vzhledem k tomu, že v dnešní době je na trhu opravdu velký a rozmanitý výběr obývacích stěn, můžete si výběr přizpůsobit svému oblíbenému stylu. Velmi žádaný je minimalistický styl, do kterého můžete zakomponovat také police a kombinovat materiály jako je dřevo a kov. Pokud preferujete skandinávský styl, bude převládat masivní dřevo v různých odstínech.

    Velmi oblíbený je také styl industriální, zde můžete zvolit kombinaci dřeva, kovu, skla i betonu. Tento styl také disponuje spíše menším množstvím nábytku. Pro dokonalé doladění tohoto stylu nezapomeňte poličky a skříňky doplnit LED osvětlením. Důležitá poznámka: stěna by měla ladit se stylem sedací soupravy.

  3. 6 praktických rad, jak vybrat obývací stěnu | Zdroj fotky: Prodávající internetový obchod

    Jaký materiál zvolit?

    Nejčastější materiál pro výrobu obývací stěny je dýha. Jedná se o dřevěný pás, který je přilepený na nábytek. Vytváří tak vzhled masivu. Je to tedy skvělá volba pro variantu levnější obývací stěny. Cenově dostupnější je také dřevotříska. Díky dnešní výrobě tyto stěny vypadají k nerozeznání od dřevěných.

    MDF (Medium density fibreboard) desky jsou velmi podobné dřevotřísce. Rozdíl tvoří pouze hustota a homogennost materiálu. Výhodou je, že při výrobě se nepoužívají žádná lepidla a disponuje velkým množstvím barevných variant. V poslední řadě nesmíme zapomenout zmínit masiv, který je stálicí v domácích interiérech. Má dlouhou životnost, ale je cenově nákladnější. Údržba není složitá, stačí prachovka a vlhčený hadřík.

  4. 6 praktických rad, jak vybrat obývací stěnu | Zdroj fotky: Prodávající internetový obchod

    Jak oživit obývací stěnu?

    Pokud ve svém obývacím pokoji již obývací stěnu máte a a přejete si ji obnovit. Máme pro Vás jednoduché a levné triky: základním bodem je zanechat pouze prvky, které opravdu potřebujete. Zbavte se zbytečností a stěna bude působit vzdušněji. Pohrajte si s detaily jako jsou úchytky, nožičky. Ty se dají zaměnit za nové a modernější.

    Praktická rada: staré panty zaměňte za panty s tlumiči dovírání. I takový detail oživí výrazně funkčnost obývací stěny.

  5. 6 praktických rad, jak vybrat obývací stěnu | Zdroj fotky: Prodávající internetový obchod

    Variabilita obývacích stěn

    Vzhledem k tomu, že v dnešní době je možné obývací stěny shánět na mnoha serverech, v pohodlí domova vybírat varianty, které by se Vám nejvíce líbily. Můžete také stěnu sestavit z kusů nábytku sami. Již dávno neplatí, že stěna musí být rozvržena tak, jak de na fotografii v katalogu. Fantazii se meze nekladou.

    Pokud se rozhodnete obývací stěnu sestavit dle vlastních požadavků, můžete komponenty časem opět pozměnit. Při výběru si proto všímejte, pokud jsou jednotlivé čísti stěny k sobě připevněny anebo jsou to samostatné kusy nábytku.

  6. 6 praktických rad, jak vybrat obývací stěnu | Zdroj fotky: Prodávající internetový obchod

    Jak vyčistit obývací stěnu

    Údržba obývací stěny si žádá přístup dle povrchu. Stěna z MDF je potažená fólií s vysokým leskem, proto je dobré prach setřít hadříkem, který namočíte v teplé vodě. Dřevěnou cenu z dýhy ošetříte prachovkou a také vlhkým hadříkem, který bude namočený v teplé vodě.

    Čas od času je důležité materiál ošetřit impregnací, tekutým voskem nebo olejem. Může se stát, že malí společníci obývací stěnu “zkrášlí” barevnými výtvory. Lehce Vám pomůže hadřík namočený do jedlé sody, také Vám může pomoci líh, ten nejdříve vyzkoušejte na méně viditelné části nábytku.

Obývací pokoj je středobodem celé domácnosti. Zde se odehrávají běžné i důležité rodinné okamžiky. Trávíte zde spoustu času s příteli, ale také slouží jako místo pro Váš odpočinek, když se vrátíte domů a víte, že o víkendu můžete lenošit. Obývací stěna bude dominantou celé místnosti.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Bydlení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás