Vánoční trhy 2021: Praha, Brno, Olomouc, Ostrava a další krajská města

Hana Volencová
Publikováno 19. listopadu 2021
  • Po loňské nucené přestávce kvůli epidemii koronaviru se zatím počítá s tím, že vánoční trhy v zimě 2021 proběhnou
  • Na řadě míst už jsou naplánované, jinde s plány finišují
  • Přinášíme vám termíny a náplň vánočních trhů po celé ČR

Upozornění pro návštěvníky vánočních trhů 2021

Vzhledem k neustále se měnící situaci prosím před plánovanou cestou na trhy navštivte:

  • oficiální webové stránky pořadatele (uvedeny u každého trhu)
  • oficiální webové stránky Ministerstva zdravotnictví: www.mzcr.cz

Je možné, že v daný okamžik jsou trhy z důvodu přetrvávající epidemie covid-19 omezeny nebo zcela zrušeny.

  1. Vánoční trhy 2021: Praha, Brno, Olomouc, Ostrava a další krajská města

    Vánoční trhy Praha 2021

    Vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze patří mezi ty největší a nejoblíbenější v republice. V roce 2019 se umístily podle britského listu The Times mezi TOP 5 nejlepšími evropskými vánočními trhy. Opakovaně je mezi nejkrásnější světové trhy zařazuje i americká stanice CNN Travel.

    Letos proběhnou od 27. listopadu 2021 do 6. ledna 2022. Dominantou vždy bývá nádherně nazdobený vánoční strom, který bude i tentokrát slavnostně rozsvícen o prvním adventním víkendu, a to už v sobotu 27. listopadu. U stánků budou převažovat české výrobky, především foukané koule, ozdobičky ze slámy a šustí, ručně tkané dečky, háčkované ozdoby, dřevěné betlémy apod. Neoddělitelnou součástí trhů jsou také dobroty – svařené víno, trdelník, klobásy, perníčky a různé cukroví. Chybět nebude ani tradiční rybí polévka.

    Na pódiu každý den probíhá program pro děti i dospělé: vystoupení folklórních i dětských souborů z České republiky i ze zahraničí, charitativní a doprovodné akce nebo taneční vystoupení.

    Vánoční atmosféru lze načerpat i na menších trzích před kostelem sv. Ludmily na náměstí Míru. Letos začnou už 20. listopadu a potrvají až do 24. prosince 2021. Denně lze stánky navštívit od 10:00 do 19:00 a nakoupit u nich jmelí, adventní věnce, svíčky, svícny, vánoční ozdoby a další vánoční zboží nebo ochutnat punč, prešpurskou medovinu, svařené víno, pečené kaštany a spoustu dalších dobrot.

    Další menší trhy budou probíhat v Praze i na dalších místech, např. v prostoru pěší zóny před OC Palladium na náměstí Republiky od 25. listopadu do 24. prosince 2021. Oblíbené jsou také ty v malém parku na Tylově náměstí, letos jsou plánovány od 26. listopadu do 24. prosince 2021.

  2. Vánoční trhy 2021: Praha, Brno, Olomouc, Ostrava a další krajská města / © amanderson2

    Vánoční trhy Brno 2021

    Vánoční atmosférou ožije centrum Brna od 26. listopadu do 23. prosince 2021. Na návštěvníky čeká bohatá gastronomie, živá hudba různých žánrů i zábava pro rodiny s dětmi.

    Tradici vánočního stromu na náměstí Svobody založil už v roce 1924 spisovatel Rudolf Těsnohlídek, který tento zvyk přenesl do Brna z dánské Kodaně. Od Brna se potom inspirovala postupně ostatní česká města.

    Proslulý je i Halouzkův betlém, který je druhým největším svého druhu na světě. Více než stovka ručně vyřezávaných figur stojí před Novou radnicí na Dominikánském náměstí.

    Program bude letos poprvé taky na nádvoří Staré radnice, kde se usídlí loňská oblíbená oblíbená fotorekvizita, dřevěná vánoční hvězda, která umí sama hrát. Proběhnou zde zároveň designové trhy. Útulný trh zaměřený na řemeslné výrobky a tradice pak proběhne na Zelném trhu.

    Atmosféru doplňuje i tzv. vánoční šalina, tramvaj typu T3, která brázdí v předvánočním období historické centrum Brna. Návštěvníci se v ní mohou svézt od 27. listopadu ve všední dny od 16:00 do 21:00 a o víkendech už od 11:00.

  3. Vánoční trhy Ostrava 2021

    Letošní ostravské Vánoce proběhnou na více místech ve městě, a to od 26. listopadu 2021 do 2. ledna 2022 vždy mezi 10:00 a 20:00.

    Po šesti letech bude mít Ostrava opět živý vánoční strom. Najdete ho na Masarykově náměstí, kde bude probíhat i hlavní program trhů. Nebude chybět oblíbené ruské kolo, které bude v provozu až do 6. ledna 2022, stánky s dárkovým zbožím i různými pochoutkami. Na programu budou vystoupení uměleckých, základních i mateřských škol, ale i známých interpretů, např. kapely Buty.

    Na náměstí Dr. Edvarda Beneše bude letos poprvé umístěno ledové kluziště, které bude rozšířeno i o atraktivní ledové chodníčky. V provozu bude od 27. listopadu 2021 po celou dobu konání vánočních trhů.

    Na Jiráskově náměstí potom vznikne dětská zóna pro rodiny s dětmi, na Prokešově náměstí bude letos umístěna místo stromu umělecká plastika. Začínat zde budou také komentované prohlídky Ostravy, které jsou pro zájemce zdarma, ale je nutné se na ně registrovat. Probíhat budou od 28. listopadu do 28. prosince vždy od 16:30, délka je zhruba 80 minut.

  4. Vánoční trhy České Budějovice 2021

    Adventní trhy v jihočeské metropoli budou probíhat od 19. listopadu 2021 do 6. ledna 2022. Na náměstí Přemysla Otakara II. čeká návštěvníky kromě stánků také bohatý doprovodný program – letošní budějovické Vánoce se ponesou v atmosféře muzikálových melodií a na adventním pódiu vystoupí řada muzikálových hvězd.

    Kulturní program odstartuje v pátek 26. listopadu. Vánoční strom se slavnostně rozzáří v sobotu 27. listopadu v 16:30 a velké kluziště kolem nasvícené Samsonovy kašny bude návštěvníkům k dispozici až do 6. ledna.

    V sobotu 5. prosince proběhne Mikulášský program, jehož součástí bude tradiční přílet anděla. O víkendech se mohou děti těšit na divadelní pohádky nebo kolotoč. Velcí i malí tvořitelé mohou také navštívit Ježíškovu dílnu.

  5. Vánoční trhy Hradec Králové 2021

    Vánoční trhy na Velkém náměstí jsou letos plánované od 10. do 22. prosince 2021. Tržiště bude otevřeno každý den od 10:00 do 18:00 hodin, v pátek a v sobotu do 20:00 hodin, v neděli do 19:00 hodin.

    Kromě stánků s rozličným zbožím se chystají i hudební, taneční a divadelní vystoupení. Kulturní program odstartuje koncert Michala Horáka v pátek 10. prosince v 17:30 a další dny se návštěvníci mohou těšit na doprovodný program vždy od 16:00.

    Stromek se na Velkém náměstí ale rozsvítí už v neděli 28. listopadu. Od 16:00 do 17:30 tu při té příležitosti vystoupí pěvěcký sbor Jitro a Petr Kotvald se skupinou Trik.

    Za zmínku stojí také Muzejní adventní trh, který se koná ve vnitřních prostorách a okolí muzea na Eliščině nábřeží od pátku 26. listopadu do neděle 28. listopadu. Na návštěvníky čekají výsledky práce řemeslníků z celé republiky, výrobky z přírodních materiálů, perníků, šperků, paličkovaných krajek, modrotisku, svíček z včelího vosku, mýdla a foukaných vánočních ozdob atd.

  6. Vánoční trhy Jihlava 2021

    Vánoční jarmark v Jihlavě proběhne od 28. listopadu do 22. prosince 2021 na Masarykově náměstí. Na návštěvníky tu bude čekat kluziště, které bude v provozu až do konce ledna 2022. Kolem ledové plochy budou zhruba tři desítky stánků s tradičním vánočním občerstvením a zbožím, další stánky potom budou stát podél OD Prior.

    V podvečer první adventní neděle 28. listopadu bude rozsvícen vánoční strom, město ale nechce tento akt propagovat, aby zamezilo seskupení většího počtu lidí z hlediska epidemiologických opatření. Záznam rozsvícení stromu bude město vysílat na webu a svých sociálních sítích.

    Adventní kulturní program je plánovaný na každý den od 16:00 do 19:00. Účinkovat budou jak místní zájmové spolky či žáci ZUŠ, tak profesionální divadelníci a hudebníci. Dále je připravena prezentace kovářského řemesla nebo večerní filmové projekce.

    Pro sportovní nadšence se připravuje bežkařský okruh v areálu Českého mlýna u řeky Jihlavy. Sněhová děla už jsou připravena, čeká se jen, až začne mrznout. Okruh bude podle sněhových podmínek dlouhý až 1 200 metrů.

  7. Vánoční trhy Karlovy Vary 2021

    Vánoční trhy na Mlýnské kolonádě se budou konat od 27. listopadu do 28. prosince 2021. Vánoční strom a atrakce najdou návštěvníci u hotelu Thermal.

    Celá lokalita bude nově vyzdobena a nasvícena, lázeňským centrem bude jezdit už třetím rokem vánoční autovláček. K dostání budou vánoční dobroty a nápoje, tradiční vánoční zboží i originální dárky.

    Rozsvícení vánočního stromu je naplánováno na 28. listopadu v 18:00. Bude ho živě přenášet i facebook Magistrátu města a Vánočních trhů.

  8. Vánoční trhy Liberec 2021

    V Liberci je centrem vánočního dění náměstí Dr. E. Beneše. Letos se adventní trh bude konat od 30. listopadu do 23. prosince 2021. Kromě prostoru před radnicí budou stánky s tradičním vánočním zbožím i na nedalekém Soukenném náměstí.

    Na návštěvníky čeká denně také bohatý a pestrý doprovodný program, 25 metrů vysoké vyhlídkové kolo, Fialův betlém a další atrakce.

    Slavnostní rozsvícení vánočního stromu proběhne před radnicí už 26. listopadu 2021 v 17:00. Při té příležitosti vystoupí už v 16:15 dětský pěvecký sbor Severáček a pěvecký sbor Ještěd.

    • Adventní trhy v Liberci
  9. Vánoční trhy 2021: Praha, Brno, Olomouc, Ostrava a další krajská města / © amanderson2

    Vánoční trhy Olomouc 2021

    Jarmark na Horním náměstí v Olomouci je letos naplánován už od 19. listopadu do 23. prosince 2021 a bude otevřen každý den od 10:00 do 21:00, v pátek a v sobotu pak do 22:00.

    Stánky s řemeslnými výrobky doplní stánky s občerstvením a na zahřátí bude k dispozici medovina, svařené víno nebo punč. Celou atmosféru doplní rozmanitý doprovodný program na podiu. Vánoční strom se na Horním náměstí slavnostně rozsvítí v neděli 21. listopadu.

    Na přilehlém Dolním náměstí letos poprvé nebude připraveno umělé kluziště. Přesune se sem tradiční Ježíškova dílna s poštou a vznikne tu ze stánků improvizované náměstíčko, kde se budou představovat také tradiční řemesla.

    Návštěvníci olomoucké tržnice se potom můžou těšit na vyhlídkové kolo.

    • Vánoční Olomouc
  10. Vánoční trhy Pardubice 2021

    Ve městě perníku se vánoční trhy konají každoročně na Pernštýnském náměstí. Letos budou probíhat od 27. listopadu do 23. prosince 2021. Minimální otevírací doba bude ve všední dny od 11:00 do 18:00, o víkendech pak až do pozdějších večerních hodin.

    Jako každý rok bude o první adventní neděli slavnostně rozsvícen vánoční strom, letos tedy 28. listopadu v 17:00. Hudební doprovod k této události zajistí Orchestr Jaroslava Ježka.

    Návštěvníky čekají nejenom stánky s tradičními dobrotami, jako jsou trdelník, sýrové speciality, uzenářské výrobky, vánoční punč nebo horká medovina, ale také s řemeslnými výrobky a dárky. Atmosféru navodí doprovodná hudební a dramatická vystoupení profesionálů i místních škol a souborů. Ve vybraných časech bude promítat osvědčené české filmy Vánoční kino.

    Kdo během adventu zavítá do Pardubic, jednoznačně se dozví, zač je tu perník. Po loňské úspěšné iniciativě Advent s vůní perníku se i letos řada místních kaváren a cukráren zapojí do přípravy perníkových specialit, které budou moct návštěvníci v jejich provozovnách ochutnat. A nebude to jen klasika, narazíte třeba i na perníkový cheesecake nebo horkou čokoládu s perníkovým likérem.

  11. Vánoční trhy Plzeň 2021

    Adventní trhy se v Plzni každoročně konají na náměstí Republiky. Letos tu budou v termínu od 23. listopadu do 23. prosince 2021.

    Kromě stánků se svařeným vínem, trdelníkem, perníčky nebo s řemeslnými výrobky čekají návštěvníky ukázky lidových řemesel a tradic, živý betlém s oslíkem a ovečkami nebo doprovodný program plný vánočních koled. Otevřeno bude vždy od 10:00 do 20:00.

    Trhy odstartuje 23. listopadu odpolední koncert Vlasty Horvátha, následován pak bude ohňostrojem v 18:00. Rozsvícení vánočního stromu je naplánováno na 28. listopadu 2021.

  12. Vánoční trhy Ústí nad Labem 2021

    Vánoční trhy na Kostelním i Lidickém náměstí proběhnou v termínu 28. listopadu až 23. prosince 2021.

    Lidické náměstí ožije dobovými řemesly a kulturním programem. Nebudou chybět ani vánoční dobroty. Pravidelně se tu koná také mikulášská show. Slavnostní rozsvícení vánočního stromku proběhne v neděli 28. listopadu v 18:00.

    Na Kostelním náměstí se před obchodním domem Forum rozzáří vánoční trhy plné nejen chutného občerstvení, ale nabídnou také výrobky z ovčí vlny, keramiku, svíčky nebo vánoční dekorace. Děti budou nadšené z ohrádky se živými zvířátky. Připraven je také doprovodný hudební program.

  13. Vánoční trhy Zlín 2021

    Tradiční vánoční jarmark s doprovodným programem se bude konat na náměstí Míru od 27. listopadu do 23. prosince 2021.

    Na návštěvníky čekají tvořivé dílny, dětské kino, koncerty různých žánrů i mikulášská nadílka. Slavnostní rozsvícení vánočního stromku proběhne v neděli 28. listopadu v 17:45. Řemeslný jarmark bude probíhat od 4. do 23. prosince 2021.

    Během povánočního období od 26. do 31. prosince 2021 pak ještě zůstanou na náměstí stánky s občerstvením a stodola s živou hudbou denně od 17:00.

  14. Vánoční trhy 2021: Praha, Brno, Olomouc, Ostrava a další krajská města

    Vánoční trhy v sousedních zemích 2021

    Oblíbenými turistickými cíli jsou v době adventu také rakouské nebo německé trhy. Naši sousedi stejně jako my počítají s tím, že budou moci vánoční trhy pořádat. Pokud budete chtít vyrazit na výlet za hranice, zkontrolujte si nejprve pravidla a nařízení na stránkách Ministerstva zahraničních věcí. Více o trzích v Rakousku a Německu naleznete zde:


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás