Bohemia Energy prudce zdražuje i zafixovanou cenu elektřiny, radíme vypovědět smlouvu

Lukáš Vávra
Publikováno 5. října 2021

Bohemia Energy a dceřiná společnost Europe Easy Energy oznámily s platností od 1. listopadu 2021 zdražení elektřiny pro malospotřebitele až na dvojnásobek. Nárůst cen může reálně zasáhnout statisíce domácností, neboť skupina Bohemia Energy patří s 1,2 miliony zákazníků mezi největší dodavatele energií v Česku.

Elektřina na velkoobchodním trhu meziročně zdražila na trojnásobek

Příčinou zdražení elektřiny je nárůst cen energií na velkoobchodních trzích. Pro představu: Před rokem (4. 10. 2020) se 1 MWh elektřiny na komoditní burze prodával za 1 042 Kč€43.78, před dvěma měsíci (4. 8. 2021) to bylo 1 881 Kč€79.03 a dnes 5. 10. 2021 se elektřina obchoduje za 3 526 Kč€148.11.

Enormní zdražování přivedlo některé dodavatele do existenčních problémů, když se zavázali zákazníkům dodat elektřinu za zlomek současných tržních cen. Například ve Velké Británii od srpna zkrachovalo 10 dodavatelů energií, před pár dny oznámila na Slovensku konec společnost Bohemia Energy.

Zdražení se týká i zákazníků Bohemia Energy, kteří si cenu elektřiny zafixovali

V Česku skupina Bohemia Energy prozatím nekončí, zákazníkům však rozeslala dopis s velmi vykutáleným zněním.

To může na leckoho působit dojmem, že se jedná o nabídku nového produktu, který má zákazníka ochránit před výkyvy cen na burze. Spotřebitele přímo vyzývá k podpisu dodatku smlouvy.

Kdo však dohlédne za pečlivě volená slova marketingových odborníků, odhalí skutečný záměr Bohemia Energy. Souhlas s výrazným zdražením cen energií, kdy třeba tarif Basic v distribuční síti ČEZ zdražuje na více než dvojnásobek:

Bohemia Energy prudce zdražuje i zafixovanou cenu elektřiny, radíme vypovědět smlouvu

Zdražování se dotkne i zákazníků, kteří mají smluvně zafixovány nižší ceny elektřiny. Kámen úrazu je v tom, že jsou zafixovány na dobu neurčitou. Bohemia Energy této skutečnosti využila a odběratelům oznámila, že původní fixované ceny již neplatí.

Dodavatel energií může dle zákona takovou smlouvu kdykoliv vypovědět a po doběhnutí tříměsíční výpovědní doby ukončit.

Skrblík radí vypovědět Bohemia Energy smlouvu

Základní rada zní: Nepodepisovat dodatek ke smlouvě.

Díky změně obchodních podmínek ze strany Bohemia Energy mají zákazníci možnost od takové smlouvy odstoupit. Týká se to i spotřebitelů sesterských společností Europe Easy Energy, Comfort Energy nebo Amper Market, kterým bylo doručeno oznámení o změně podmínek.

Skrblík doporučuje od smlouvy bez odkladu odstoupit a na stránkách Energetického regulačního úřadu využít nezávislou kalkulačku k porovnání nabídek konkurence.

Oznámení o odstoupení od smlouvy je nutné Bohemia Energy doručit nejpozději 22. října 2021, tedy 10 dní před platností nových podmínek. Využít můžete vzor dokumentu, který jsme pro vás připravili.


P
Petr 06.10.2021 – 06:57

Jaký má smysl odstupovat od smlouvy? Po jejím vypovězení budu muset najít jiného dodavatele a těžko se asi najde nějaký, který bude elektřinu dodávat pod nákupní cenou. Jestli dobře chápu dopis od Europe Easy Energy, tak cena jimi dodávané energie bude "kopírovat" velkoobchodní cenu s jednodenním zpožděním. Porozuměl jsem tomu dobře nebo jsem si špatně vyložil nějaký krasožvást?

Odpovědět

VH
Václav Hrubý 06.10.2021 – 07:30

Dobrý den, od Bohemia Energy mám cenu zafixovanou do 31.12.2021 na 1299 Kč/MWh a zatím jsem výpověď neobdržel, tarif A++ 20-21 na dobu neurčitou. Odkud čerpáte informace, že od 01.11.2021 se zvýší cena všem? Od 01.01.2022 bude moje cena taková jaká bude na burze, vím že cena na burze je šílená, ale také si myslím, že její výše není dlouhodobě udržitelná a bude klesat. Fixovat v současné době cenu na 3 roky je sice jistota, ale podle mě nesmysl. Pokud jsem v loňském roce oproti Čezu ušetřil cca 10 000,- Kč, tak uvidím jak dopadnu v roce 2022. Moje spotřeba cca 10 MWh, sazba D26 a jistič 3x25A. Můj názor je, že ČEZ domácnosti dlouhodobě okrádal a nyní by měl vyjít z boje jako vítěz, to je pro mě nepřijatelné. Nikdo není schopen předvídat cenu elektřiny v dlouhodobém horizontu a pokud všichni nakoupí dnes, kdo bude kupovat elektřinu vyrobenou v budoucnu? Nebo už žádná volná na trhu nebude? Nevěřím tomu? Hrubý Václav

Odpovědět

L
Leoš 06.10.2021 – 07:42

Čekal bych i informaci pro lidi, kteří mají fixaci na dobu určitou jak postupovat. Mám fixaci a dodatek jim podepsat nehodlám. Měli by dodržet fixaci, kterou jsme si letos na dobu určitou podepsali. Pletu se ?

Odpovědět

J
Jan 06.10.2021 – 07:58

Můj názor - nechat se převést na kopírující cenu a počkat, až se situace na trhu stabilizuje. Fixovat si teď někde jinde cenu je nesmysl za současných vysokých cen. Možná najdete levnějšího dodavatele než BE, ale ten rozdíl nebude velký. Navíc vám v kalkulačce vyjde nižší cena, přejdete a nový dodavatel vydá nový ceník...osobní zkušenost.

Odpovědět

i
ivana 06.10.2021 – 08:16

a co když mám s nimi uzavřenou smlouvu na fixní cenu na 2 roky?

Odpovědět

T
T 06.10.2021 – 08:47

Mám smlouvu u 3E na dobu určitou (2roky od 03/2021). V dodatku smlouvy se píše v odstavci ukončení následující: Smlouvu uzavřenou na dobu neurčitou lze jednostranně vypovědět kteroukoliv smluvní stranou. Výpovědní lhůta je 3 měsíce a počíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi druhé smluvní straně. Lze vypovědět jednostranně (od dodavatele 3E) smlouvu i v případě smlouvy určité (má dodavatel ve smlouvě nějakou "kličku")? Z mého neodborného hlediska se mi tedy zdá, že právo na vypovězení smlouvy v případě smlouvy na dobu určitou nemá (samozřejmě při dodržení plateb, neodebírání černého odběru apod.).

Odpovědět

IM
Ing. Michal Černý, Optimal-energy.cz 06.10.2021 – 08:51

@Petr: @Petr: Smysl odejít určitě má. Asi nenajdete dodavatele, který by prodával pod cenou, ALE zcela jistě najdete dodavatele, který pro své klienty nakoupil včas, udělal svoji práci a nesnaží se hodit riziko za vývoj trhu na klienta (koncového zákazníka). Burzovní produkty od spolku kolem BEE (3E, CE, XE) sice kopírují trh, ale každé kWh si přičítají 0,3 kč (a to pomíjím fixní plat) - takže jediné, co je na tomto produktu jisté, je zisk BEE. A za co? Za to, že Vám dělají administrativu? Na to mají fixní plat. Úkolem Dodavatele je zajistit Vám cenu, kterou Vám prodal. Zatím účelem může na velkoobchodním trhu nakupovat průběžně či v době propadů - strategie je na něm. Pokud dobře nakupí, vydělá (a to je v pořádku), pokud špatně nakoupí, prodělá (a i to je v pořádku). Co, ale není v pořádku, je, když dodavatel špatně nakoupí, a pak se ten problém snaží hodit na klienta. To neuvěřitelný podraz! Navíc si všimněte drobného detailu v burzovním produktu - "BEE kupuje množství, které je v daný den/hodinu potřeba, a za aktuální cenu (nebo den zpožděnou)" - To znamená pro zákazníka dvě věci: a) vůbec to nejde zkontrolovat; b) topí-li elektřinou (tepelné čerpadlo, elektrokotel apod.), potřebuje nejvíce energie v zimě a ke konci roku cena energie na burze pravidelně roste. A tento "úžasný" produkt mu nabízí, že mu nakoupí nejvíce energie v době, kdy je nejdražší. To mi nezní jako dobrá nákupní strategie. Ale proč by se BEE namáhala s dobrou nákupní strategií, když už klient souhlasil, že na sebe vezme veškeré riziko vývoje trhu, že? Rok zpátky byla obdobná situace (jen ve větším měřítku) v USA. Během zimy dramaticky vzrostla cena elektřina, a lidé, kteří měli burzovní produkty, na to brutálně doplatili. Skutečně chceme opakovat jejich chyby?

Odpovědět

T
Tom 06.10.2021 – 09:17

Za vypovězení smlouvy v mém případě hrozí smluvní pokuta cca 6tis. Kč. Lze toto nějak vyřešit, abych pokutu platit nemusel. Zahájení dodávek až od 11/2021.

Odpovědět

J
Jiří 06.10.2021 – 10:08

V dodatku ke smlouvě od Europe Easy Energy mám připojen ceník, kde je cena pro nový tarif E-NAKUP stanovená stálým měsíčním platem 250,- Kč bez DPH + cenu za spotřebu, za kterou se jim podaří nakoupit eneregii na burze den předem. Vámi prezentovaný ceník bude platit od 1.11.2021 v případě, když dodatek nepodepíšu. Předpokládám, že až se cena energií nějakým způsobem ustálí, tak pak si můžou dovolit opět nabídnout nějakou cenu na delší období. Do té doby budou kopírovat cenu tržní. Tak jako tak podpisem dodatku se právěže nezavazuju k tomu dražšímu ceníku platnému od 1.11.2021. Já v tom žádný švindl nevidím.

Odpovědět

Ns
Nasrany spotrebitel 06.10.2021 – 11:02

Me by tedy spise zajimalo, jestli existuje realna cesta, jak prinutit Bohemia Energy, aby plnili smlouvu podepsanou na dobu URCITOU s fixem na 36 mesicu. - Kdyz jim napisu, ze trvam na dodrzeni podepsane smlouvy, vysmeji se mi. - Kdyz zahajim mimosoudni spor s dodavatel pres Energeticky regulacni urad (ERU), prumerna doba reseni takoveho sporu jsou 4 mesice (v soucasne situaci to urcite bude vice), i v pripade, ze spor bude rozhodnut v muj prospech, nema ERU, pokud tomu dobre rozumim, zadnou paku, jak donutit dodavatele aby smlouvu dodrzoval. - Takze se s tema grazlama mam soudit? Platit advokata a cekat na vysledek jak dlouho? 10 let? Takze jako jedina realna ceste mi prijde najit noveho dodavatele, ktery je seriozni (ve smyslu, ze nakupuje energie dopredu a dokaze uridit svoje byznyz riziko). Otazka: existuje nejaky, krome CEZu, ktery by, co jsem cetl, mel mit na roky 2022 a 2023 nakoupeno za ceny mezi 70-80 Eur?

Odpovědět

Z
Zdeněk 06.10.2021 – 12:53

V e-mailu je ale dodatek na přechod na produkt ENERGIE A++, ne na BASIC, který ukazuje Váš screenshot. Pokud nepodepíšu, "budeme Vám od 1. 11. 2021 dodávat silovou elektřinu za cenu 3 400 Kč/MWh ve vysokém i nízkém tarifu, stálý měsíční plat 79 Kč." Proč tvrdíte, že je nevýhodné podepsat, když nevíte, za jakou cenu budu odebírat produktem ENERGIE A++? Nebo je to ještě jinak?

Odpovědět

P
Petr 06.10.2021 – 14:58

@T: V oddilu Zmeny smluvnich podminek ( a na to oni hraji ) je psano, ze zmenu ( v tomto pripade cen) musi oznamit mesic predem. Email jsem dostal 1.10. a k 30.10 konci stare podminky smlouvy a plati nove. Oni neukoncuji smlouvu, pouze ji meni a vsadim se, ze vsechny ostatni firmy to maji stejne. Az jim dojde levne nakoupena energie predem udelaji to s nama uplne stejne. Samozrejme od nich odchazim uz jenom z principu ale nevim jak moc si polepsim.

Odpovědět

L
Lukino 12.10.2021 – 15:26

@Ing. Michal Černý, Optimal-energy.cz: Každá firma potřebuje vydělat. Jinak by nemohla existovat a zkrachovala by. Ono je otázka co je lepší, třeba ČEZ může teď sice držet pro stávající zákazníky stabilnbější cenu, ale zase holí lidi v době kdy cena elektřiny klesá nebo je nižší. ČEZ už taky vydal nový ceník, který pochopitelně reflektuje situci na trhu. Takže těžko říct jestli výpověď u BE má teď nějaký smysl, podle mě bohužel ne.... Já bych neházel vinu na malé dodavatele, ale na ty zmrdy co mají současnou situaci na svědomí a vytvořili systém, který umožňuje spekulace z emisními povolenkami a další faktory, které vedly k současnému rapidnímu růstu ceny energie.

Odpovědět

C
Crossbow 16.10.2021 – 04:34

@Lukino: Přesně tak.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás