5 tipů, jak procestovat Evropu zdarma s DiscoverEU

Daniel Bartoš
Publikováno 1. října 2021

Už jste někdy jako nezletilí snili o cestě po celé Evropě za co nejnižší náklady a co možná nejdřív? Pro ty, co se nebojí cestovat vlakem dlouhé vzdálenosti a teprve je čekají 18. narozeniny máme skvělou zprávu.

Pomocí projektu DiscoverEU můžete procestovat vlakem všechny státy v Evropské unii s dopravou zdarma. Stačí se přihlásit a mít štěstí při slosování. Vyhrává zhruba každý čtvrtý.

Kdo se může zúčastnit projektu DiscoverEU

Pokud se chcete přihlásit do DiscoverEU a vyhrát Interrail Pass, musí vám být v rok přihlášení 18 let. Pakliže jste již starší, tak vás bohužel zklameme. Jestli vám ještě 18 nebylo, tak pro vás naopak máme skvělou zprávu, že projekt se otevírá každý rok.

Co je to Interrail?

Interrail Pass je jízdenka na vlaky platná po celé Evropské unii, o kterou se pomocí projektu Discover EU soutěží. Do své karty cestující zapisují destinaci odkud kam jedou a s jakým vlakem.

Jízdenky jsou na jméno, a proto jsou nepřenosné. Tuto kartu následně cestující předkládají průvodčím. Existuje mnoho variant jízdenky. Ta soutěžní platí po dobu 1 měsíce na 7 cestovních dní. Hodnota jízdenky přesahuje něco málo přes 6 500 korun.

Pro získání Interrailu zdarma musíte splnit dvě kritéria

Každý uchazeč o jízdenku Interrail musí splňovat dvě základní kritéria.

Uchazeči v rok soutěže musí být 18 let a zároveň musí být obyvatelem jedním ze států Evropské unie. Důležité je vyplnit úvodní informace uchazeče, jako třeba národnost, kontakt, vztah k Evropské unii, a následně můžete vyplnit soutěžní otázky.

Důležité je zmínit, že celý tento projekt, zejména pro studenty, je financovaný právě unií. Každoročně se do soutěže hlásí desítky tisíc lidí a vyhraje pouze 28 % uchazečů. Nevěste ale hlavu, pokud se přihlásíte ve více lidech a utvoříte skupinu, tak stačí, když zvítězí jeden z vás a vyhrává tím lístky pro celý váš tým.

5 tipů, jak procestovat Evropu zdarma s DiscoverEU

Interrail se vztahuje pouze na základní služby

Zní to jako pohádka, že? Projet Evropu kompletně zdarma. Stejně jako zdravotní pojištění, se i Interrail vztahuje pouze na základní služby.

To znamená, že nepočítejte s místenkami. Jenže některé vlaky, zejména francouzské TGV, případně německé ICE místenky přímo vyžadují. Ceny místenek na delších cestách se pohybují v rozmezí 500 až 1 000 Kč. Podotýkáme, že některé trasy se bohužel bez těchto vlaků projet nedají zrovna lehce.

Ušetřit za místenky lze používáním místních regionálních vlaků, nevýhodou je nízká rychlost. Například cesta ze severu na jih Francie obnáší na 20 přestupů a 30 hodin cesty. Navíc u Interrailu existuje omezení v podobě denních limitů přestupů zdarma.

Můžete získat i letenky zdarma

Na místa těžko dostupná vlakem (třeba na ostrovy spadající do EU) je možno dopravit se i jiným způsobem.

Například na Kypr lze získat letenky zdarma, opět je nutné splnit specifická pravidla. Za celou cestu s Discover EU můžete vyjet ze své země a přijet do ní skrz tuto jízdenku jen jednou.

Pokud se tedy pro váš let plánujete vracet ze své trasy zpět do Čech. Doporučujeme se na vlastní náklady dopravit na letiště do Vídně, čí Lipska, odkud již lze bez problémů vycestovat letecky zdarma.

Pakliže byste ze své země vycestovali skrz Discover EU dvakrát, může se také stát, že druhý výjezd půjde na vaše náklady.

Jak využít Interrail zdarma na maximum

Před samotnou cestu vám radíme si vše do detailů naplánovat a případně promyslet alternativní plány cesty. Pokud tedy nehledáte dobrodružství typu „Dojedu tam, kam mě nohy zavedou“.

Pro plánování tras máme odzkoušenou aplikaci Interrail, která mimo jiné umožňuje ukládání tras, detaily jednotlivých linek. Ať už co se týče místenek, bezbariérového přístupu, či samotného zpoždění.

Nezapomínejte si zvolit vhodné přestupové časy, je třeba počítat zejména u regionálních vlaků se zpožděním a přestup 10 minut na velkých nádražích mnohdy skutečně nestačí. Z osobní zkušenosti ale mohu tvrdit, že jednotlivé vlaky ICE i při zpoždění na sebe čekají.

Závěrem chceme podotknout, že Discover EU je naprosto skvělá příležitost pro mladé zapálené cestovatele. Nesmíme opomenout komplikace, které toto cestování provází, ale věřte nám nebo ne. Výsledek stojí za to, ty příběhy, které budete vyprávět kamarádům, rodině, to jak si to vůbec užijete, je to nejkrásnější!

Pokud máte zkušenost s projektem Discover EU, podělte se s námi o váš příběh a případné další informace pro zájemce. Pokud byste se rádi plánovali do soutěže přihlásit, ale máte řadu otázek. Nebojte se obrátit i na nás a rádi vám zkusíme poradit.

Kde všude s Interrailem a kde raději jiným způsobem

Interrail Pass je skvělý způsob, jak se dopravit skrze celou Evropu, zejména pak přes ta místa, která jsou vyhlášena dopravními uzly. Myslíme tím především Německo. Naproti tomu upozorňujeme na Francii, že vlaky jezdí méně často a svým způsobem jediná jistota je TGV, kde je ovšem nutné mít dražší jízdenky. Regionální vlaky jezdí mnohem méně a především pak na sebe absolutně nenavazují. Pokud tedy ve Francii necestujete mezi velkými městy, ale po těch menších, tak raději doporučujeme cestovat pomocí autobusové dopravy.

Naproti tomu navrhujeme v některých případech použít leteckou dopravu. Cestování vlakem je na dlouhé trasy velice únavné, a pakliže plánujete v co nejkratším čase stihnout co nejvíce, nemusí se to vždy povést. Levné letenky můžete například od Ryanairu nebo EasyJetu při správném postupu získat i za několik málo stovek korun. Výhoda těchto evropských nízkonákladových společností je mimo ceny právě možnost cestovat z většiny míst v Evropě a to téměř v jakémkoliv čase.

Jak v Evropě získat ubytování za slušnou cenu

V dnešní době existuje stovky internetových serverů, kde sehnat levné ubytování. Vše záleží na požadovaném standardu. Pro méně náročné cestovatele můžeme poradit například aplikaci couchsurfing, kde se můžete ubytovat přímo u místního obyvatelstva třeba na gauči. Mimo ubytování tím získáte skvělou možnost získat tipy od místních na jídlo, nebo třeba co vidět. Nebo tímto způsobem můžete získat nové kamarády a na oplátku jim nabídnout přespání na gauči u vás doma. 

Jednou z dalších možností je ubytování v hostelu, které je stále za velice příjemné peníze. Dnešní hostely kvalitativně pokročily a jsou vhodné pro studenty. Skvělá věc je globalizace mezi studenty, jelikož velké hostely se pyšní velkými společenskými místnostmi, kde právě získáváte možnost poznat nové tváře z různých konců světa.

Aplikace typu booking doporučujeme používat spíše pouze pro vyhledávání a následně se s hotelem spojit přímo přes hotelové stránky. Nabízí se totiž ta možnost získat ubytování ještě za lepší cenu, než pomocí aplikace.

Komfortnější, ovšem nákladnější východisko je Airbnb. To ale z důvodu ceny radíme užít v početnější skupině, díky ceně.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás