Jak zablokovat Dynamic Currency Conversion? Zeptali jsme se 12 českých bank

Lukáš Vávra
Publikováno 3. září 2021

Malý kvíz na úvod. Při výběru peněz kartou v zahraničí vám bankomat nabídne možnost zúčtování buď v místní měně, nebo v českých korunách. Které možnosti dáte přednost?

Se službou DCC je každé euro dražší až o korunu

Zúčtování v českých korunách (případně zúčtování s konverzí) je méně výhodné. Klient sice na bankomatu vidí strhávanou částku v korunách, k převodu se však použije kurz určený provozovatelem terminálu.

Z našich zkušeností z různých zemí v Evropě je kurz až o 1 Kč na každém euru horší. Provozovatel bankomatu nebo terminálu pro platbu kartou tak z transakce získává dodatečný příjem. Vše se maskuje jako služba Dynamic Currency Conversion (DCC), která má klientovi dát jasnou představu o strhnuté částce.

Jak zablokovat Dynamic Currency Conversion? Zeptali jsme se 12 českých bank

Jasnou představu o nevýhodnosti služby dává obrázek výše. Na obrazovce bankomatu je navrhnut výběr s konverzí, kdy by za 100 eur bylo z účtu strženo 2 834,55 Kč. Níže je pak screenshot z bankovnictví po zvolení transakce bez konverze.

Z účtu bylo za 100 eur strženo 2 668,30 Kč. Na každém utraceném euru tak činil rozdíl 1,66 Kč v neprospěch klienta.

Před Dynamic Currency Conversion před časem varovalo i Ministerstvo financí.

Zúčtování v místní měně (alias zúčtování bez konverze) je výhodnější volbou. K převodu na koruny se použije kurz stanovený vaší bankou, respektive vydavatelem platební karty.

Dle Skrblíkova srovnání kurzů platebních karet existují mezi jednotlivými bankami rozdíly, nejsou však tak výrazné jako u DCC.

Jak zablokovat Dynamic Currency Conversion (DCC)

Některé banky umožňují blokaci služby DCC. Skrblík obeslal ty největší tuzemské s dotazem, jak v případě zájmu o zablokování postupovat. Níže jsou uvedeny odpovědi, kterých se nám dostalo.

✔️ Equa bank

Ano, aplikace Equa bank umožňuje od června 2021 velmi jednoduchým způsobem v záložce Karta / Nastavení karty blokaci nevýhodných výběrů z bankomatů v zahraničí. Klientům umožnuje zablokovat výběry ze zahraničních bankomatů s poplatkem či nevýhodným kurzem, a tím se vyhnout zbytečným nákladům.

Klienti Equa bank mají všechny výběry z bankomatů zdarma – jak z bankomatů všech bank v České republice, tak i po celém světě. Někdy má však provozovatel zahraničního bankomatu nastavený vlastní poplatek, který se klientovi zaúčtuje už v částce výběru. Což je pro klienta nevýhodné.

Stejně tak někteří provozovatelé zahraničních bankomatů nabízejí převod vybírané hotovosti vlastním kurzem. Klientovi se částka zaúčtuje rovnou v českých korunách. Kurz bankomatu však bývá v porovnání s kurzem Equa bank velmi nevýhodný.

Pokud má však klient tyto služby blokované a pokusí se o takový výběr, transakce se automaticky zamítne a klientovi přijde informační SMS o zamítnutí včetně uvedení důvodu zamítnutí.

✔️ Fio banka

Dynamic Currency Conversion lze zablokovat v internetovém bankovnictví i v mobilní aplikaci. Stačí se proklikat k příslušné platební kartě a vybrat záložku Zabezpečení.

Jak zablokovat Dynamic Currency Conversion? Zeptali jsme se 12 českých bank

Tam si klient může kromě služby DCC zablokovat i další typy transakcí jako třeba výběry z bankomatu s poplatkem provozovatele, platby bez 3D Secure, platby magnetickým proužkem a další. Také je možné blokovat konkrétní obchodníky nebo jednotlivé země či kontinenty.

✔️ mBank

mBank byla první banka na českém trhu, která klientům umožnila zablokovat si na své kartě službu s názvem Dynamic Currency Conversion (DCC), kterou v zahraničí nabízejí provozovatelé bankomatů nebo terminálů.

Díky blokaci DCC bude ve chvíli, kdy klient v zahraničí při výběru hotovosti či platbě omylem vybere měnu CZK nebo ji nastaví obsluha (ať omylem či záměrně), transakce odmítnuta a klient se vyhne nepříznivému kurzu.

Následně klient může transakci opakovat a vybrat si místní měnu, případně upozornit obsluhu na správnou volbu. Rozdíl ve výsledné ceně může být značný, klidně v rozmezí 5-10 %.

Klienti si službu DCC mohou zablokovat snadno a rychle v mobilní aplikaci nebo internetovém bankovnictví.

❌ Air Bank

Blokaci Dynamic Currency Conversion nyní nechystáme, nevnímáme ji v tuto chvíli jako velké téma pro naše klienty a soustředíme se na práci na jiných projektech.

Blokace výběrů přes DCC s sebou přináší totiž také potenciální uživatelské problémy. Klient nemusí vědět, proč byla jeho transakce zamítnuta, a že to není třeba kvůli nedostatečnému zůstatku nebo nízkým limitům.

A pokud klient bude vědět, že je to kvůli blokování DCC a bude to chtít změnit, například proto, že nemá v zahraničí na výběr jiný bankomat, tak se může stát, že nebude v danou chvíli online, protože nebude mít data či připojení na wifi.

❌ Česká spořitelna

V současnosti službu DCC neblokujeme, protože ji vnímáme jako službu pro ty klienty, kteří potřebují vědět přesnou částku, jaká odchází z jejich účtu při výběrů ze zahraničního bankomatu.

Je pravda, že pro většinu zahraničních turistů, zejména ze zemí EU, kteří využívají naše bankomaty, je při výběru větší částky (zhruba nad 1500 Kč) výhodnější využít výběr z našich bankomatů bez služby DCC, protože nepotřebují vědět úplně přesně, jak vysoká peněžní částka z jejich účtu odejde.

O tom svědčí i fakt, že DCC v našich bankomatech využívá zhruba jen třetina zahraničních turistů, a to zejména těch, kteří jsou ze zemí mimo eurozónu.

Na druhou stranu turisté ze vzdálenějších zemí jako je Japonsko, Indie nebo Čína, u nichž se kurz koruny, respektive částka, která jim je stržena z jejich domácího účtu, přepočítává přes vícero měn (například z koruny na euro, z eura na britskou libru a teprve z britské libry na japonský jen) mohou zejména v případech větších výběrů ocenit fakt, že uvidí přesnou částku ve své domácí měně, která jim v důsledku korunového výběru, bude z jejich domácího účtu stržena.

Pochopitelně lze namítnout, že třetina zahraničních klientů, kteří u nás DCC využívá, prostě jen neví, co přesně DCC znamená, nicméně jsme přesvědčeni, že mnoho z nich reálně oceňuje možnost vidět přesnou částku, která z jejich účtu odchází.

❌ ČSOB

Zablokování či odblokování služby DCC v elektronickém bankovnictví není v této chvíli možné.

Našim klientům doporučujeme, aby v zahraničí plně využívali platby platební kartou. Při výběru hotovostí z bankomatech upozorňujeme na nabídku tzv. konverze měny, kdy na obrazovce klient vidí nabídku zaúčtování transakce v místní měně, nebo ve měně účtu. V těchto případech doporučujeme zvolit místní měnu.

Služba DCC sice ukáže přesnou částku platby v CZK, ale až po přepočtení platby značně nevýhodným kurzem. To samé platí pro platbu u obchodníka, vždy je výhodnější zvolit platbu v místní měně.

❌ Hello bank!

Naše banka v současné době neumožnuje blokaci této služby (DCC), nicméně nevylučujeme, že tuto službu nabídneme v budoucnosti.

Zatím je tedy tato záležitost volbou klienta, kterou může odmítnout na platebním terminálu či bankomatu. S kartou od Hello bank jsou však podmínky zcela transparentní – při transakcích debetními kartami v jiné měně než v CZK provádíme směnu měn v kurzu Mastercard, zvýšeném o 2 %. U kreditních karet kurzová přirážka není – v cizině se vyplatí vždy platit s ní!

V případě volby méně výhodného DCC je rozdíl v kurzu i více než 10 % v závislosti na zemi a bankomatu, který je k výběru využit. Volbu DCC tedy doporučujeme odmítnout vždy.

❌ Komerční banka

Komerční banka blokaci této služby neumožňuje.

❌ Raiffeisenbank

Klientům tuto službu nenabízíme.

❌ Sberbank

Sberbank blokaci DCC neprovádí.

Doporučujeme však klientům, aby tzv. dynamickou konverzi při platbě či výběru z bankomatu v zahraničí nepoužívali. Jedná se o převod částky na měnu, ve které je veden bankovní účet. DCC tak nabízí úhradu transakce přímo v českých korunách, nikoliv v měně dané země. I když se služba jeví na první pohled výhodně, směnný kurz je však většinou velmi nevýhodný oproti kurzu, který poté použije vlastní banka klienta.

Při DCC totiž kurz určuje provozovatel terminálu nebo bankomatu.

Podle nařízení EU by od dubna 2020 měly bankomaty zákazníkovi ukázat nejen kurz, kterým je prováděn přepočet, ale i odchylku od středového kurzu Evropské centrální banky. Což zvyšuje informovanost a pomáhá předcházet nevýhodným transakcím

❌ UniCredit Bank

Dynamický převod měny (DCC) je služba vhodná pro klienty, pro které je pohodlnější vědět, kolik platí v českých korunách, zejména v exotických zemích, které používají měny směnitelné pouze přes silné měny, jakými jsou dolar nebo euro.

V UniCredit Bank možnost blokace této služby neumožňujeme a její využití je proto zcela na každém klientovi.

❓ Moneta Money Bank

Od Moneta Money Bank jsme do okamžiku uzávěrky článku neobdrželi odpověď.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Chráníme spotřebitele


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás