Daně 2021: Dokdy podat daňové přiznání, daňové bonusy a slevy, nejčastější chyby

Lenka Chládková
Publikováno 16. března 2021

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob se podává nejpozději do tří měsíců po uplynutí zdaňovacího období. Z důvodu epidemie koronaviru posunula vláda lhůtu daňového přiznání a zaplacení daně z příjmů o jeden měsíc. Dokdy je možné odevzdat daňové přiznání bez sankcí, daňové novinky pro rok 2021, přehled příspěvků a dotací, které nepodléhají zdanění, nejčastější chyby v daňovém přiznání a další užitečné informace přinášíme v článku.​

Daňové novinky pro rok 2021​

V lednu 2021 vstoupil v platnost daňový balíček. Zavedl paušální daň, zvýšil slevu na poplatníka o 3 000 korun, umožnil snížení daňového základu darem o 30 %, zrušil limit pro čerpání daňového bonusu a přinesl i další daňové změny.

Sleva na poplatníka 2021

V daňovém přiznání za rok 2020 uplatní všichni daňoví poplatníci slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun. Slevu v plném rozsahu uplatní i ti, kteří během roku 2020 pobírali nemocenskou nebo byli nezaměstnaní. V roce 2021 bude sleva na poplatníka činit 27 840 Kč.

Školkovné 2021

Za kalendářní rok 2020 je možné uplatnit školkovné na každé dítě až do výše 14 600 korun, ve srovnání s rokem 2019 jde o navýšení o 1 250 Kč. Slevu může uplatnit jen jeden z rodičů, nárok na školkovné je nutné doložit dokladem od školky.

Daňový bonus: Zvýhodnění na děti

Je-li daň z příjmu nižší než uplatňované zvýhodnění na děti, vzniká daňovým poplatníkům nárok na daňový bonus. Pro získání daňového bonusu je nutné mít příjmy ze zaměstnání nebo podnikání alespoň ve výši 87 600 korun. Pro příjmy v roce 2021 to bude 91 200 Kč.

Na první dítě si lze odečíst slevu ve výši 15 204 Kč, na druhé 19 404 Kč a na třetí a každé další dítě 24 204 Kč. Jestliže má dítě průkaz ZTP/P, částky se zdvojnásobují. Pokud je daňový bonus vyšší než vypočtená daň, bude rozdíl od státu proplacen až do výše 60 300 Kč. Pro rok 2021 je limit pro daňový bonus zrušen.

Zdanění důchodu

Pravidelně vyplácený důchod nepodléhá dani z příjmů, pokud v roce 2020 nepřevýšil částku 525 600 Kč za rok, tedy 43 800 Kč za měsíc. Co je navíc, to důchodci musí zdanit. Pro rok 2021 se bude jednat o částku 547 200 Kč za rok, tj. 45 600 Kč za měsíc.

Zavedení paušální daně

OSVČ s ročním příjmem do milionu korun mohou letos sloučit daň z příjmů a platby na sociální a zdravotní pojištění do jedné měsíční platby tzv. paušální daně, která činí 5 469 Kč. Do paušálního režimu se pro rok 2021 bylo možné přihlásit pouze do 11. ledna 2021. S paušální daní OSVČ neplatí v roce 2021 zálohy na sociální a zdravotní pojištění a nemusí podávat daňové přiznání ani přehledy o příjmech a výdajích, také neplatí zálohy. Na druhou stranu ale neuplatní daňové odpočty, slevy a ani nemohou čerpat daňový bonus.

Daňové přiznání online

Od roku 2021 je možné podat daňové přiznání elektronicky bez sankcí o měsíc později. Generální finanční úřad spustil v únoru online finanční úřad MOJE daně, díky kterému lze podávat přiznání ke všem daním přes internet.

Přeplatek daně 2021

Finanční úřad vrací přeplatky na dani od roku 2021 pouze v případě, že půjde o částku alespoň ve výši 200 Kč. Nově lze přeplatek získat i v hotovosti namísto převodem na bankovní účet, ale pouze do výše 1 000 Kč.

Snížení limitu pro uplatnění odpočtu úroků z hypotéky

I letos je možné daňový základ snížit za pomocí nezdanitelných položek. Jde například o dary, úroky z úvěru na bydlení, vklady na doplňkové penzijní připojištění nebo penzijní připojištění, vklady na životní pojištění. Každá tisícikoruna daňového odpočtu přináší daňovou úsporu ve výši 150 korun.

Zaplacené úroky z úvěru na řešení vlastní bytové situace mohou snížit daňový základ až o 300 tisíc korun. To platí pouze pro smlouvy, které byly uzavřeny do konce roku 2020 a to i v případě refinancování. U smluv uzavřených od 1. ledna 2021 bude možné odečítat úroky s limitem 150 tisíc korun.

Snížení základu daně darem až o 30 %

Od základu daně si lze odečíst dary v případě, že přesáhnou 2 % ze základu daně, nebo činí alespoň 1 000 Kč ve zdaňovacím období. Za zdaňovací období 2020 a 2021 si je možné odečíst až 30 % základu daně.

Solidární daň 2021

Daňoví poplatníci s rozhodnými příjmy nad 1 672 080 korun platí sedmiprocentní solidární daň. V roce 2021 půjde o příjem nad 1 701 168 korun. Na částku do 141 764 Kč/měsíc se vztahuje 15% daň z příjmu, nad tento limit platí 23% daň. Stejná sazba bude platit i pro OSVČ s ročním ziskem nad 1 701 168 Kč.

Další informace k daňovému přiznání a kompletní přehled slev na dani najdete v článku Přiznání k dani z příjmů fyzických osob 2020/2021: Průvodce, formulář, rady

Zdanění příspěvků a dotací v souvislosti s COVID-19​

Od daně z příjmů jsou osvobozeny tyto bonusy a příspěvky (neuvádí se v daňovém přiznání):

  • Jednorázový příspěvek důchodcům tzv. rouškovné
  • Kompenzační bonus pro podnikatele
  • Ošetřovné pro OSVČ
  • Antivirus pro OSVČ se zaměstnanci

Slevu na manželku/manžela lze uplatnit pouze v případě, že její/jeho vlastní příjmy nepřesáhly roční hranici 68 tisíc korun. Finanční podpory jako Kompenzační bonus, Ošetřovné pro OSVČ, Dotace v souvislosti COVID-19, Antivirus pro OSVČ se zaměstnanci se do vlastního příjmu manželky/manžela započítávají. Rouškovné se do vlastního příjmu manželky/manžela nezapočítává.

Dotace poskytnuté podnikatelským subjektům ke zmírnění negativních dopadů v souvislosti s pandemií COVID-19 jako například COVID – BUS, COVID – NÁJEMNÉ, COVID – GASTRO, COVID -UBYTOVÁNÍ, COVID – SPORT, COVID – KULTURA apod. mají charakter neinvestiční finanční podpory, proto nejsou osvobozeny od daně z příjmů.

Jak podat daňové přiznání za rok 2020​

Daňové přiznání je letos možné zaslat klasicky v listinné podobě poštou, případně ho lze vhodit do sběrného boxu umístěného na územních pracovištích Finanční správy. Nově je možné využít online finanční úřad, do kterého přihlašuje na webových stránkách MOJEdaně.cz.

Do online finančního úřadu se je možné přihlásit několika způsoby – občanským průkazem s čipem, mobilním klíčem eGovernmentu, prostřednictvím bankovní identity, přes datovou schránku nebo s přístupovými údaji, které si vyzvednete na finančním úřadě. Portál umožňuje odeslat přiznání ke všem daním přímo na finanční úřad a zároveň daň zaplatit například přes QR kód.

Lhůta pro elektronické podání daňového přiznání je ze zákona prodloužena o 1 měsíc. Kromě podání přes portál MOJEdaně.cz je možné daňové přiznání poslat emailem s uznávaným elektronickým podpisem nebo přes datovou schránku.​

Dokdy podat daňové přiznání

Řádný termín pro podání daňového přiznání podle daňového řádu letos připadá na 1. dubna 2021. Vzhledem k okolnostem byl však řádný termín o měsíc prodloužen. Klasickou papírovou podobu bude možné odevzdat do pondělí 3. května 2021, elektronicky je možné daňové přiznání podat až do úterý 1. června 2021.

Prodloužení termínu znamená, že pozdní podání daňového přiznání a zaplacení daně nebude finanční správa do určité doby penalizovat. Pokud poplatník podá daňové přiznání a zaplatí daň po prodloužené lhůtě, může mu finanční správa vyměřit pokutu už od 1. dubna, nebo 3. května 2021.

Dokdy zaplatit daň z příjmů

Daň z příjmů musí být připsána na účet příslušného finanční úřadu nejpozději v pondělí 3. května 2021, pokud je daňové přiznání podáno v listinné podobě, případně v úterý 1. června 2021, je-li přiznání podáno elektronicky.

Daň lze zaplatit převodem z účtu, na pokladně finančního úřadu nebo poštovní poukázkou.

Jak zaplatit daň (+ přehled čísel bankovních účtů finančních úřadů)

Vrácení přeplatku na dani 2021

Žádost o vrácení přeplatku je součástí daňového formuláře, podmínkou vyplacení je řádné vyplnění žádosti. Finanční úřad vrací přeplatky min. ve výši 200 Kč, nicméně přeplatky se sčítají a je o ně možné žádat až 6 let zpětně.

Na vrácení přeplatku má finanční úřad 30 dnů, tato lhůta začíná běžet po posledním řádném termínu podání. Pokud využijete odevzdání daňového přiznání v papírové verzi v prodloužené lhůtě, měl by vám být přeplatek vrácen nejpozději do 2. června 2021, v případě elektronického podání pak do 1. července 2021.

Přehledy o příjmech a výdajích OSVČ

Kromě daňového přiznání mají podnikatelé také povinnost odevzdat přehledy o příjmech a výdajích České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) a své zdravotní pojišťovně.

Standardní lhůta pro podání přehledu trvá do pondělí 3. května 2021. OSVČ, které podají daňové přiznání elektronicky, mohou přehled podat až do čtvrtka 3. června 2021. Lhůta pro zaplacení případného nedoplatku na sociálním a zdravotním pojištění je 8 dní od podání přehledu.

Vzhledem k prodloužení lhůty pro podání daňového přiznání lze předpokládat také posunutí termínu pro přehledy o příjmech a výdajích, stejně jako tomu bylo minulý rok. Tento předpoklad podporuje i vyjádření mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny Milana Řepky: „Vláda ČR dne 8. března 2021 vyhlásila, že pozdní podání daňových přiznání nebude finanční správa do určité doby penalizovat. Termín pro podání Přehledu OSVČ o příjmech a výdajích na zdravotní pojištění je dán zákonem č. 592/1992 Sb. o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění. Toto vládní usnesení však na prodloužení termínu pro podání Přehledu OSVČ nemá vliv. Nicméně v současné chvíli Ministerstvo zdravotnictví ČR připravuje novelu zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění k prodloužení termínu podání Přehledu OSVČ.“

K prodloužení lhůty pro podání přehledu o příjmech a výdajích na ČSSZ se pro web Skrblík.cz vyjádřilo Tiskové oddělení Ministerstva práce a sociálních věcí: „Ministryně práce a sociálních věcí je zmocněna promíjet penále za opožděné platby sociálního pojištění.

V návaznosti na rozhodnutí MF ČR pověří Českou správu sociálního zabezpečení, aby bylo automaticky promíjeno penále, tak aby mohly OSVČ podat přehled příjmů a výdajů bez sankce, pokud podají daňové přiznání v posunuté lhůtě.

Na posunutí lhůty zatím pracujeme.“​

Nejčastější chyby v daňovém přiznání

Finanční správa na svých stránkách zveřejňuje přehled nejčastějších chyb v daňových přiznáních. Poplatníci často:

  • Špatně uplatňují odčitatelné položky a slevy na dani, například školkovné uplatňují v maximální možné výši, i když zaplatili nižší částku.
  • Započítávají slevy a zvýhodnění, na které nemají nárok. Například úroky z hypotéky si uplatňuje ten, kdo není vlastníkem nemovitosti.
  • Nesprávně uplatňují slevu na manželku nebo manžela. Do příjmů manželky/manžela často nezapočítávají nemocenské dávky, podporu v nezaměstnanosti nebo mateřskou. Slevu lze uplatnit, pouze v případě, že příjem manželky/manžela nepřesáhl za rok 2020 částku 68 000 Kč. Těmito příjmy se rozumí úhrn všech vlastních příjmů nesnížený o daňové výdaje, tzv. hrubý příjem.
  • Chybně uplatňují slevu na dítě. Nejčastější chybou je uplatnění slevy na jedno dítěte oběma rodiči.
  • Zapomínají na podpisy a přílohy. Velmi často poplatníci zapomenou daňové přiznání podepsat. Pokud vznikl nárok na přeplatek na daních, je třeba v daňovém přiznání vyplnit Žádost o vrácení přeplatku a podepsat ji. Na poslední straně tak budou nad sebou dva podpisy. Dalším častým prohřeškem je nedodání všech potřebných příloh.

M
Martin 17.03.2021 – 09:10

Zdravim a co zdravotní a sociální? :-)

Odpovědět

Lenka Chládková
Lenka Chládková redaktor Skrblíka 17.03.2021 – 11:00

Dobrý den, Martine, pro zdravotní a sociální zatím platí standardní lhůty, ale je velmi pravděpodobné, že termíny budou také prodlouženy.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás