Pavelkovo skrblení 79: Rady před cestou na Ukrajinu a do Moldavska

Michal Pavelka
Publikováno 19. srpna 2016

Pomalu mi končí prázdniny a tím i doba neskrblického mrhání penězi. U mě to teda úplně neplatí. Část dovolené jsem strávil na Ukrajině a část v Moldávii. Řešil jsem výměnu peněz, obzvlášť na Ukrajině, kam jsem vezl výpravu 45 lidí a potřeboval velkou sumu.

Hřivny se dají samozřejmě kupovat i v Čechách. U poboček společnosti Tourist Centrum je nabízejí za něco více než 1,31 koruny. A v případě hřiven byl v době mé potřeby největší rozdíl mezi nákupem a prodejem. Hřivny vykupovali za 78 halířů, ale prodávali za takřka dvojnásobnou cenu. Ušetřil jsem tisíce, spíše desetitisíce, když jsem se je rozhodl koupit až za hranicemi Unie. V Užhorodu se dala hřivna koupit za korunu, někdy ještě lépe. Výhodný kurz byl i za euro a ještě lepší za dolar. Má skrblická rada teda zní: východní měny nekupujte v Čechách.

V Moldávii sice na rozdíl od Ukrajiny o české koruny nestáli, zato byl výhodný kurz za ukrajinskou hřivnu a samozřejmě za euro též.

Ukrajina je skrblíkům země zaslíbená. Chcete skákat padákem, jezdit na koni, přežrat se k prasknutí – vše tam seženete za zlomek ceny oproti Česku. Se studenty jsme si například dopřáli čtrnáctichodové menu v tradiční restauraci. Cena – 110 korun. Zbytek nám zabalili na cestu. Přitom doprava z Prahy do Užhorodu se dá pořídit za pětistovku, děti polovic. Když využijete zpáteční jízdenku, ušetříte další desítky procent. Využít můžete Leo expres, přičemž do Košic se jede vlakem, z Košic autobusem. Vše v netradičním komfortu. Největší konkurenci je slovenský Eurobus, který nabízí jednosměrnou jízdenku za třicet euro.

Dopravu do moldavského Kišiněva zajišťuje například společnost Orlan, jednosměrná jízdenka vyjde na 1 300 Kč. Otázkou spíše je, co v Moldávii dělat. Nejnavštěvovanější pamětihodností jsou vinné sklepy Cricova. Já v nich utratil skoro polovinu peněz – ne snad kvůli tomu, že bych tolik konzumoval, ale zatímco do většiny památek se platí vstupné mezi půl eurem a eurem, zde i s degustací necháte přes dvacet euro. Uvidíte však největší vinné sklepy Evropy (celkem sto dvacet kilometrů chodeb) a zkontrolujete láhve, které zde mají uskladněné osobnosti typu Putina.

V moldavském top ten u mě však vyhrála Podněsterská republika. Pokud chcete navštívit živoucí skanzen jménem Korejská lidově demokratická republika, nemusíte cestovat až do Asie, v Evropě se vám v malém nabízí zmíněný pseudostát. Lenin, srpy a kladiva, ruské tanky, billboardy velebící družbu s Ruskem, policisté, kteří vám kontrolují obsah vašich fotoaparátů, nic nechybí.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás