Jízdenka na léto ČD 2020: Neomezené cestování vlakem od 71 Kč na den s 1. třídou zdarma

Lenka Chládková
Publikováno 12. června 2020

Jízdenka na léto 2020 s neomezeným cestováním po celé České republice je v prodeji od pondělí 15. června 2020. Cena je již pátým rokem stejná, nijak zásadně se nemění ani podmínky pro její využití.

Cestujte neomezeně za cenu od 71 Kč na den

S Jízdenkou na léto můžete neomezeně cestovat vlakem 7 nebo 14 po sobě jdoucích dnů v období od 1. července do 31. srpna 2020. Neplatí žádná omezení na počet najetých kilometrů nebo množství jízd, nastoupit a vystoupit můžete prakticky kdykoliv.

Jízdenka na léto je v prodeji na pokladně nebo v e-shopu Českých drah. Cestující ze stanice, ve které není otevřena pokladna, si mohou Jízdenku zakoupit u průvodčího ve vlaku.

Za Jízdenku na léto můžete výrazně ušetřit, pokud máte In Kartu s jakoukoliv platnou zákaznickou aplikací (IN 25, IN 50 či Časový doplatek do 1. třídy) nebo platný průkaz ITIC. Jízdenka na léto za zvýhodněnou cenu ve 14denní variantě vychází přibližně na 71 Kč na den, základní Jízdenka stojí 85 Kč denně.

Cena Jízdenky na léto 2020

Základní cena Zvýhodněná cena (In Karta, ITIC)
7denní 790 Kč 690 Kč
14denní 1 190 Kč 990 Kč

Pokud nejste držitelem In Karty, můžete si ji snadno vygenerovat v mobilní aplikaci Můj vlak. Následně si za 190 Kč můžete zřídit tříměsíční In Kartu na zkoušku, ušetříte tak za Jízdenku na léto, veškeré další jízdenky a dokonce i za mobilní tarif Vodafone.

Podmínky pro Jízdenku na léto 2020

S Jízdenkou na léto lze neomezeně cestovat ve 2. třídě všech kategorií vlaků Českých drah v průběhu července a srpna 2020. Jízdenka je nepřenosná, využít ji může jen osoba uvedená na jízdence. Při kontrole jízdenek se průvodčímu předkládá společně s Jízdenkou průkaz s fotografií, jménem a příjmením – to musí být shodné se jménem uvedeným na Jízdence.

Pokud je Jízdenka zakoupena za zvýhodněnou cenu, předkládá se průvodčímu i průkaz, jehož číslo je na Jízdence uvedeno.

Do vlaků s povinnou rezervací (SuperCity Pendolino) je nutné navíc zakoupit místenku.

Jízdenku lze využít jen na spojích Českých drah

Oproti předchozím letům přibyla k Jízdence na léto jedna zásadní nevýhoda – nelze ji využít zdaleka na všech spojích.

Například v Pardubickém kraji zajišťuje část spojů Leo Express, na severu Čech jezdí Arriva a v Ústeckém kraji a v některých oblastech Moravy jezdí Regiojet. Na tyto vlaky se Jízdenka na léto nevztahuje.

Cestujte 1. třídou bez doplatku

Jízdenka na léto platí pouze ve 2. třídě všech vlaků Českých drah, první třídou lze cestovat za jednorázový doplatek pro daný úsek, který se kupuje buď předem u pokladní přepážky, nebo u průvodčího ve vlaku.

Držitelé In karty mohou využít Časový doplatek do 1. třídy, který na týden vychází na 250 Kč. Nicméně cestující, kteří jsou členy Věrnostního programu Českých drah, mohou Časový doplatek do první třídy na jeden týden získat zcela zdarma výměnou za 250 bodů. K nasbírání 250 bodů je třeba u Českých drah utratit nejméně 2 500 Kč.

Vlakem do Chorvatska za 1 180 Kč

Pokud chcete vyrazit za hranice, využijte nabídky konkurenčního Regiojetu. Ten po celé léto nabízí zpáteční jízdenky z Prahy do chorvatské Rijeky od 1 180 Kč.

Uvedená cena platí pro místo v kupé na sezení. Od 1 580 Kč se poté prodávají jízdenky do lůžkového kupé. Nastoupit můžete nejen v Praze, ale také v Pardubicích, Brně nebo Bratislavě.

Počet míst je omezen a s postupem času lze očekávat, že cena poroste. Jízdenky objednávejte na Regiojet.cz.


J
Jeane 13.06.2020 – 07:36

ČD jsou samy proti sobě, znám spoustu lidí, co by tohle vužili, ale třeba v září.... takový týden babího léta....nebo aspoň od půlky června.... :-)

Odpovědět

P
Petr 14.06.2020 – 13:39

Změnu v podmínkách využití oproti dřívějším letům vidím v tom, že už není sleva na ISIC, ale pouze učitelský ITIC. Ale při cenách za které se teď dá s ISIC cestovat v rámci těch velkorysých státních slev by se to asi vyplatilo jen pokud by člověk najezdil každý den opravdu hodně kilometrů.

Odpovědět

Lenka Chládková
Lenka Chládková redaktor Skrblíka 14.06.2020 – 16:47

Dobrý den, Petře, změny v podmínkách byly uplatněny už u loňské Jízdenky na léto, proto jsem je v textu nezmiňovala. Stejně tak byla zrušena Jízdenka na léto pro děti do 15 let. Máte pravdu, tyto změny přinesla 75% státní sleva na jízdné, předpokládá se, že se studentům i dětem více vyplatí kupovat jednotlivé jízdné.

Odpovědět

E
Ester 30.07.2020 – 12:33

Dobrý den, chápu to dobře, že mohu cestovat i vlaky Regiojet a Leo expres? Děkuji Vám.

Odpovědět

Lenka Chládková
Lenka Chládková redaktor Skrblíka 30.07.2020 – 12:46

Dobrý den, Ester, jízdenka na léto platí pouze pro vlaky Českých drah.

Odpovědět

J
Jana 30.07.2020 – 19:23

Můžu se zeptat, jak platí jízdenka na léto na jihu Čech? Ve článku nejsou uvedeny dopravci na jihu Čech GW Train... Děkuji

Odpovědět

Lenka Chládková
Lenka Chládková redaktor Skrblíka 30.07.2020 – 22:01

Dobrý den, Jano, článek informuje výhradně o Jízdence na léto, který pro své spoje poskytují České dráhy. U regionálních dopravců jízdenka neplatí.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás