Průvodce po Pise: 11 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 20. března 2020

Ještě jste se nevyfotili u šikmé věže v Pise? Toto ani ne sto tisícové toskánské město je jedním z těch, do nichž se dá doletět z Prahy přímou linkou Ryanairu.

  1. Průvodce po Pise: 11 věcí, které musíte vědět před odletem

    S Ryanairem do Pisy

    Pravidelná linka odlétá z našeho hlavního města v úterý, čtvrtek a v sobotu. V úterý v 15:50, ve čtvrtek v 17:30, v sobotu v 17:00. Zpět ve stejné dny. V úterý ve 13:50, ve čtvrtek v 15:30 a v sobotu v 15:00.

    Let trvá kolem hodiny a půl. Ceny jsou poměrně progresivní, v některých kombinacích se dá dostat i pod tisíc korun za zpáteční letenku.

    Abyste využili co nejvíce volných dnů, tak se dá letět například v sobotu tam a v úterý zpět. Sledovali jsme zejména lednové termíny a cena se průběžně s blížícím se letem spíše snižovala.

  2. Do Pisy z polských letišť

    Pokud vám nevyhovují dny, ve kterých se létá z Prahy, můžete využít například polský Krakov.

    Z něj se létá v pondělí a v pátek, zpět ve stejné dny. Využít celý víkend lze tedy tak, že poletíte z Krakova v pátek v 14:05 a pak z Pisy v pondělí ve 12:45. Ale i tak budete muset obětovat dva pracovní dny.

    Ceny jsou nepatrně vyšší, navíc si budete muset do nákladů připočítat cestu do Polska (pokud nejste ze severní Moravy nebo Slezska).

  3. Do Pisy z Německa

    Ryanair létá i z berlínského letiště Schönefeld.

    Pokud chcete opravdu jen fotku se šikmou věží, pak se dá výlet opravdu stihnout jen za víkend. Odletíte v pátek ve 12:35 a v neděli jste v Berlíně před půl desátou dopoledne. K dispozici máte celou sobotu, což na Pisu bohatě stačí. Navíc ceny z Berlína jsou tradičně nejnižší v regionu.

  4. Průvodce po Pise: 11 věcí, které musíte vědět před odletem | © Robert Paul Van Beets - Dreamstime.com

    Do Pisy z dalších letišť

    Pro obyvatele z jižní Moravy může být ještě výhodné letět z Budapešti. Ryanair odtud například letí až v pátek večer, zpět letí v pondělí před polednem. Přímé lety z jiných efektivních destinací k dispozici nejsou.

  5. Do Pisy autobusem

    Pokud se bojíte létat, můžete se do Pisy vypravit i autobusem se společností Flixbus.

    Doprava vás však vyjde na dvojnásobek (nepočítáme vedlejší náklady letecké dopravy, parkování, odbavené zavazadlo atp.), a na cestě strávíte více než desetinásobek času, částečně kvůli tomu, že budete muset přestupovat v Miláně.
    ¨
    Větší finanční smysl dává koupit si rovnou celý zájezd do Toskánska. Nejlevnější vyjde na čtyři a půl tisíce a to máte v ceně kromě dopravy dva noclehy se snídaní plus služby průvodce. Kromě Pisy navštívíte ještě Florencii a řadu dalších městeček a vesnic v Toskánsku. Bez potřeby cokoliv si zjišťovat a shánět (a platit) místní dopravu.

  6. Doprava z letiště v Pise

    Letiště v Pise je velmi blízko centra, takže při shodě okolností můžete být z letiště pod věží za půl hodiny. Ale to je pouhá teorie jízdních řádů. Nejjednodušší je cestovat automatickým vláčkem s názvem Pisa Mover. Odjíždí každých deset minut. Jednoduchý lístek stojí 119 Kč€5 (zpáteční 238 Kč€10). Vláček však jede jen k hlavnímu vlakovému nádraží, kde je strategické najít si ubytování anebo odtud cestovat do dalších částí Toskánska.

    Pokud byste opravdu chtěli jet rovnou k věži, musíte objevit zastávku linek E3 nebo E25, vpravo od terminálu. Vystoupíte pět minut od šikmé věže. Máme vyzkoušenou linku 25, je to šestá zastávka. Tento autobus pak dále pokračuje do městečka Pietrasanta. Jízdenka se kupuje přímo u řidiče a stála necelá 71 Kč€3.

    K plánování cest do okolí Pisy by vám mohl posloužit přehled linek.
    Pokud nemáte velké zavazadlo, není problém do centra Pisy dojít pěšky.

  7. Z Pisy dále do Toskánska

    Pokud by vám nestačila fotka se šikmou věží, pak je poloha nádraží, na které dojedete samoobslužným vláčkem, ideální i z důvodu dalších cest.

    Vlakem se dostanete například do Florencie (pozor, italsky se jedná o Firenze), jede se přímo hodinu a jízdenka obvykle stojí 207 Kč€8.70. Koupit se dá i zpáteční, ušetříte 33 Kč€1.40.

    Jednoduše se dostanete k nedalekému moři, vlak do Livorna jede čtvrt hodiny a za jízdenku dáte 133 Kč€5.60.
    Na rozdíl od stránek autobusových firem jsou stránky vlakového dopravce přehledné, v několika jazycích i s možností si s předstihem koupit jízdenku.

  8. Ubytování v Pise

    V ulici u nádraží je hned několik hotelů různé úrovně. Standardně se v nich ceny za noc pro dva pohybují kolem dvou tisíc, ale když provedete rezervaci včas, dostanete se i na polovinu.

    Máme zkušenost s hotelem Moderno. V zásadě nám nic nechybělo, jen koupelna byla sdílená, což může někomu vadit. Přiobjednat šlo snídani za 143 Kč€6. Bez ní noc vyšla na 1 100 korun. Nádraží je prakticky naproti, šikmá věž necelé dva kilometry, letiště vzdušnou čárou kilometr.

    Pokud byste chtěli být blíže historickému centru, jen těžko se dostanete pod 1 500 korun. Nicméně jde to, ale musíte rezervaci udělat s dostatečným předstihem. Pět ubytování, kde bylo ještě levněji než v našem hotelu, bylo vyprodaných tři měsíce předem. Obsazené byly i sdílené byty či ubytování v soukromí.

  9. Šikmá věž v Pise

    Chcete-li mít jistotu, že se na šikmou věž skutečně dostanete, zakupte si lístky on-line několik dnů dopředu. Pokud chcete jen na věž, tak si připravte 428 Kč€18.

    V okolí je několik dalších budov – třeba baptisterium – do nichž se dá lístek přikoupit. Vyplatí se lístky koupit najednou, ušetříte 167 Kč€7. Vstup do katedrály je zdarma. Zaplatíte po netu kartou a přijde vám potvrzení mailem s odkazem na elektronickou vstupenku.

    Nečekejte zážitek jako z Lužických hor. Zaujme vás zejména Katedrální náměstí s křestní kaplí a dalšími církevními památkami. I proto se náměstí také někdy říká Náměstí zázraků (Piazza dei Miracoli). Celé území je samozřejmě památkou UNESCO. Připravte se na nejbrutálnější záplavu lovců „originálních“ selfie.

  10. Průvodce po Pise: 11 věcí, které musíte vědět před odletem

    Co jiného vidět v Pise

    Pisa samozřejmě není jen o šikmé věži. Větší klid a možná i romantiku objevíte na druhé straně řeky. Velmi se nám líbilo ve Skotských zahradách s Novou citadelou. Pěkné místo pro útěk do přírody, které si jinak v Pise moc neužijete. Z opravených středověkých hradeb uvidíte Pisu zase v jiném světle.

    Fotogenické je i druhé nejvýznamnější náměstí ve městě – náměstí Rytířů. Řada středověkých domů a uprostřed socha Velkovévody toskánského. Napoleon zde nechal založit uměleckou školu podobnou Ecole v Paříži.

    Tyto tři památky by vám měli v Pise zabrat celý den. Další den už doporučujeme vyrazit vlakem do Florencie či dalšího toskánského města.

  11. Ceny v Pise

    Ceny v Pise se nijak neliší od zbytku od Itálie. V průměru je v ní asi o čtvrtinu dráže než v Česku, samozřejmě v případě některých služeb ještě více.

    Pokud se rozhodnete stravovat v terénu, počítejte i s nápoji minimálně dvě stě padesát korun na jednoho, ale připravte se na stovky spíše tři. Pokud byste se šli najíst do tradiční restaurace s obsluhou, dostanete se na dvojnásobek. Půllitr piva vás vyjde v průměru na stovku. Poměrně levné je dát si při posezení kávu.

    V obchodě dáte za litr mléka přes dvacet korun, za chléb asi třicet korun. V Itálii jsou poměrně drahé ovoce a zelenina. Kilo rajčat vyšlo i na 71 Kč€3. No name piva byla v balíku za 23,80 Kč€1 (na jednu plechovku), ale lepší je ochutnávat vína, v obchodech se dala sehnat solidní od 214 Kč€9. Kuřáci si připlatí, ale jen tak třetinu oproti Česku.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás