Jak poslat nejlevněji balík: Srovnání cen poštovného 2020

Martina Opravilová
Publikováno 25. února 2020

Poslat balík je v dnešní době opravdu jednoduché. Především pak díky tomu, že se na trhu pohybuje poměrně velké množství společností, které tuto službu nabízejí. Ačkoli dá výběr přepravce často zabrat, díky správnému výběru můžete (často i výrazně) ušetřit. Pojďme se proto podívat na srovnání cen u různých přepravců.

Jak poslat balík: Na co si dát pozor

Ještě před tím, než se dostaneme k samotnému porovnání cen jednotlivých společností, pojďme se zaměřit na několik podstatných informací. Ty je dobré vědět ještě před tím, než se dáte do výběru vhodného přepravce.

  • Není předmět, který plánujete odeslat, vyloučen z přepravy dané společnosti? Jednotlivé firmy uveřejňují seznam předmětů, které u nich není možné přepravit. Často na černé listině najdete například pneumatiky (s disky i bez disků).
  • Pozor na hmotnostní a velikostní omezení. Informace o maximálních povolených rozměrech a hmotnosti opět najdete na webových stránkách společnosti.
  • Jaké způsoby platby jsou možné? Rozdíly mezi jednotlivými společnostmi najdeme i v možných způsobech platby.
  • Správný způsob balení. Některé společnosti striktně vyžadují, aby byla zásilka zabalena určitým způsobem. Zároveň je často nutné vytisknout přepravní štítek.

Srovnání cen přepravy: Jak nejlevněji poslat balík v roce 2020?

Ceny poštovného jsme porovnali u třech různých balíků. K výpočtu jsme vždy použili kalkulačky, které se nacházejí přímo na webu daných společností – tak, jako bychom chtěli zásilku skutečně poslat. Adresa doručení se pak nachází v České republice.

  • Balík 1: 500 gramů, rozměry 20×15×10 cm, hodnota 2 500 Kč
  • Balík 2: 3 kg, rozměry 35×25×15 cm, hodnota 5 000 Kč
  • Balík 3: 10 kg, rozměry 70×40×30 cm, hodnota 5 000 Kč

Uvedené ceny jsou pak uvedeny včetně DPH a jsou platné k 15. únoru 2020.

Zprostředkovel Služba Balík 1 Balík 2 Balík 3 Dobírka
BalíkServis.cz Balík v rámci ČR 117 Kč 120 Kč 130 Kč Ano
Česká pošta Balík Do ruky/se Zákaznickou kartou 129 Kč/119 Kč 159 Kč/149 Kč 209 Kč/199 Kč Ano
Česká pošta Balík Do ruky se Zákaznickou kartou (při el. podání dat) 109 Kč 139 Kč 189 Kč Ano
Česká pošta Balík Na poštu/se Zákaznickou kartou 109 Kč/99 Kč 139 Kč/129 Kč 189 Kč/179 Kč Ano
Česká pošta Balík Na poštu se Zákaznickou kartou (při el. podání dat) 89 Kč 119 Kč 169 Kč Ano
Česká pošta Cenný balík 135 Kč 165 Kč 215 Kč Ano
Česká pošta EMS 159 Kč 189 Kč 269 Kč Ano
GLS e-Balík*
(vyzvedne kurýr)
122 Kč 142 Kč 232 Kč Ano
GLS e-Balík*
(podání v ParcelShopu GLS)
79 Kč 99 Kč 189 Kč Ano
ChytrýBalík.cz ChytrýBalík.cz 119 Kč 147 Kč 169 Kč Ano
PPL PPL Parcel CZ Private 151 Kč 178 Kč 223 Kč Ne
PPL PPL Parcel CZ Dopolední balík 186 Kč 202 Kč 244 Kč Ne
PPL PPL Parcel ForYou 99 Kč 199 Kč 159 Kč Ne
Zásilkovna.cz Mezi Námi (doručení na výdejní místo) 76 Kč 88,50 Kč Ano
Zásilkovna.cz Mezi Námi** (doručení na konkrétní adresu) 129 Kč 129 Kč Ano
Zaslat.cz DPD 123 Kč 134 Kč 154 Kč Ano
Zaslat.cz GLS (předání na sběrném místě) 95 Kč 113 Kč 145 Kč Ano
Zaslat.cz TOPTRANS 159 Kč 239 Kč 339 Kč Ano
Zaslat.cz GLS (Business-parcel) 119 Kč 137 Kč 169 Kč Ano
DPD DPD 173 Kč 205 Kč 264 Kč Ano

* Při platbě v hotovosti je třeba počítat s příplatkem 30 Kč.
** Při zaslání na konkrétní adresu není v aplikaci možné sjednat pojištění balíků.

Jak poslat balík

  1. BalíkServis.cz

    Jak poslat nejlevněji balík: Srovnání cen poštovného 2020Tento zprostředkovatel vám při zasílání balíku nabídne možnost využití hned několika dopravců – konkrétně můžete poslat balík přes PPL, GLS, DPD a INTIME. Nutno zmínit, že konkrétního favorita si zvolíte až na samém konci objednávky. Představu o ceně si však budete moci udělat ještě před zadáním adres, BalíkServis vám zobrazí cenu u nejlevnějšího přepravce.

    Rozhodně si však dejte při vyplňování objednávky pozor na zadání PSČ hned na začátku objednávky. Tento údaj většinou vyplňujeme až společně s adresou, zde je to ovšem jinak. Nevyplnění PSČ pak vede k poplatku.

    Zároveň je třeba upoznornit na fakt, že zasílka musí být zabalena v kartónové krabici. Zaplatit pak můžete zaplatit buď pomocí platební služby PayU či bankovním převodem.

  2. Česká pošta

    Jak poslat nejlevněji balík: Srovnání cen poštovného 2020Rádi byste při zasílání balíků přes Českou poštu ušetřili? Pak si rozhodně pořiďte zákaznickou kartu. Zvláště tehdy, pokud posíláte balíky častěji – pak můžete klidně ušetřit i vyšší částky. Tato karta vám automaticky sníží cenu o 10 Kč na Balíku do Ruky a Balíku Na Poštu. Pokud navíc předáte podací data elektronicky, ušetříte na zmíněných balících ještě dalších 10 Kč – celkem tedy 20 Kč. Samozřejmostí je pak sleva i na listovní služby – ať tedy budete odesílat obyčejné, doporučené či cenné psaní, ušetříte nějakou tu korunu. Hlavně se ale vyhnete nepříliš oblíbenému vypisování podacích lístků. Kartu navíc získáte zdarma.

    Česká pošta svým zákazníkům nabízí hned několik možností, jak balík poslat:

    • Balík Do ruky je doručen hned následující den po podání zásilky přímo do rukou adresáta.
    • Balík Na poštu je zaslán na nejbližší pobočku pošty podle adresy příjemce. Aktuálně má Česká pošta více než 2 700 poboček.
    • Služba Cenný balík slouží k zasílání šeků, šperků a dalších cenných věcí, zásilku je možné pojistit až do 1 000 000 Kč.
    • EMS znamená expresní doručení zásilky hned následující den do 14 hodin.

    Způsobů, jak balík poslat prostřednictvím České pošty, je ale mnohem více. Ke standardním službám také patří například zasílání balíků na dobírku, s dodejkou, s elektronickým potvrzením dodání apod. Novinkou je změna adresy doručení již zaslaného balíku přes internetovou aplikaci. Stačí znát podací číslo zásilky.

    Za zmínku rozhodně stojí i tzv. Balíkovna. Díky těmto speciálně označeným přepážkám si svůj balík vyzvednete do 5 minut. V současnosti najdete Balíkovnu na více než 400 pobočkách, Česká pošta navíc plánuje seznam těchto míst rozšířit.

  3. GLS

    Jak poslat nejlevněji balík: Srovnání cen poštovného 2020Rádi byste poslali balík přes GLS? Pak pravděpodobně využijete službu E-balík, kterou tato kurýrní služba nabízí běžným zákazníkům. Zásilku můžete podat na jednom z GLS ParcelShopů, případně ji může za příplatek ve výši 43 Kč kdekoli vyzvednout kurýr.

    Z přepravy jsou automaticky vyloučeny balíky s cenou nad 20 000 Kč. Také je třeba počítat s tím, že zatímco je platba online zdarma, za platbu v hotovosti si připlatíte 30 Kč.

  4. ChytrýBalík.cz

    Jak poslat nejlevněji balík: Srovnání cen poštovného 2020Dalším z možných zprostředkovatelů je společnost ChytrýBalík.cz.

    Konkrétního přepravce si zde bohužel nezvolíte. Naproti tomu musíme ocenit, že web je opravdu přehledný, navíc na něm hned najdete ty nejdůležitější informace. Díky tomu tak ještě před zadáním objednávky zjistíte například to, že není možné přepravovat pneumatiky – což vám případně ušetří čas a pozdější nepříjemné překvapení.

    Zmíníme také, že zásilky musejí být zabaleny v kartónové krabici. V opačném případě by je nebylo možné do přepravy přijmout.

    A co pojištění balíků? Všechny zásilky jsou automaticky pojištěny do výše 6000 Kč.

    ChytrýBalík.cz také slibuje doručení do druhého dne kdekoli po České republice.

  5. PPL

    Jak poslat nejlevněji balík: Srovnání cen poštovného 2020Jak poslat balík přes PPL? V tomto případě hraje roli, zda patříte mezi smluvní zákazníky, či nikoli. Pro běžné uživatele si společnost PPL připravila službu PPL Parcel ForYou. Zásilku je možné předat v PPL Parcelshopu (zdarma) či využít svoz řidičem – v takovém případě je však třeba počítat s příplatkem 60 Kč.

    Pro smluvní zákazníky jsou také dostupné služby PPL Parcel CZ PRIVATE a PPL Parcel CZ DOPOLEDNÍ BALÍK. U obou služeb činí maximální hmotnost balíku 31,5 kg, je třeba počítat i s omezeními týkající se rozměrů. V ceně zásilky je pojištění do výše 50 000 Kč.

    PPL Parcel CZ DOPOLEDNÍ BALÍK je služba, která je dostupná jen v některých městech. Doručení zásilky pak probíhá v čase do 10 hodin dopoledne.

    V současné době není možné poslat zásilku na dobírku. Běžnou zásilku zároveň není možné připojistit. Je také třeba věnovat dostatečnou pozornost způsobu balení – zásilka musí být zabalena v kartonové krabici ve tvaru balíku. Tato krabice pak nesmí být obalena strečovou fólií ani zavázána provázky.

  6. Zásilkovna

    Jak poslat nejlevněji balík: Srovnání cen poštovného 2020Jak zaslat balík přes Zásilkovnu? Začněte tím, že si stáhnete stejnojmennou aplikaci. V ní pak zadáte všechny potřebné údaje. Platba pak probíhá přes platební kartu. Na závěr už stačí stačí balík jen správně zabalit a donést na nejbližší podací místo.

    Musíme však zmínit fakt, že přes Zásilkovku je možní zaslat pouze balík do hmotnosti 5 kg, zároveň nesmí být žádná ze stran delší než 50 cm. Zmíníme také, že pojištění balíků s vyšší hodnotou je možné jen při zaslání na výdejní místo.

  7. Zaslat.cz

    Jak poslat nejlevněji balík: Srovnání cen poštovného 2020Zaslat.cz je přepravní služba, která zprostředkovává doručení přes 3 různé dopravce – DPD, GLS a TOPTRANS. U společnosti GLS si navíc budete moci vybrat hned ze 2 možností – levnější z nich tkví v předání na sběrném místě, u druhé pak probíhá vyzvednutí zásilky přímo na zadané adrese.

    U každé z těchto společností pak najdete krátký a velmi přehledný popis. Dozvíte se například, zda je nutné zásilku zabalit do kartonové krabice, jak je to s pojištěním či kdy by mělo (předběžně) dojít k doručení vašeho balíku. Na základě těchto informací už si poté sami vyberete přepravce.

    Objednávku je pak třeba zaplatit pomocí platební brány GoPay.

  8. DPD

    Jak poslat nejlevněji balík: Srovnání cen poštovného 2020Za zmínku stojí také společnost DPD. Ta nabízí možnost přepravy jak firemním zákazníkům, tak soukromým osobám. Balíček kurýr vyzvedne přímo na vaší adrese, zásilka je pak doručena 2. pracovní den od vyzvednutí. I v tomto případě je možné zaslat balíček na dobírku.


RO
Radim Oravec 26.02.2020 – 07:27

Co takhle dodat ještě usporný balík který tady konkuruje naprosto všem.

Odpovědět

K
Komanche 26.02.2020 – 08:21

Díky za podnětný článek. Dosud jsem používal zaslat, ale asi přejdu přímo na gls :)

Odpovědět

R
Robert 26.02.2020 – 18:49

Ve srovnání chybí i další "dopravci" - např. "Uloženka", se kterou lze posílat také přes jiné partnery, jako jsou ČP, DPD apod., za opravdu rozumné ceny.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás