Studium v Belgii: Kde levně bydlet, stipendia, jaké chyby nedělat

Veronika Chmelařová
Publikováno 5. února 2020

Země čokolády, vynikajícího piva, krásných památek, domov sídla Evropské unie, ale také předních evropských univerzit. To je Belgie. Ideální místo pro nasbírání životních zkušeností ze studia a hlavně samostatného života v cizí zemi. Co všechno na vás v Belgii čeká? Na co se předem připravit? A jak zařídit, aby vás studijní pobyt nestál víc, než je nezbytně nutné? Máme pro vás pár tipů a podrobného průvodce studentským životem k tomu.

  • Co se vyplatí vědět předem?
  • Jak se nejlépe dopravit na místo?
  • Kde bydlet a co čekat?
  • Co dobrého jíst a pít?
  • Jak rychle a levně cestovat?
  • Co nákupy a volný čas?
  • Když to všechno sečteme…
  1. Studium v Belgii: Kde levně bydlet, stipendia, jaké chyby nedělat

    Co se vyplatí vědět předem

    Na úvod trocha geografie a něco málo politiky. Belgii najdete na západě Evropy, hned vedle Francie, a jejím hlavním městem je město Brusel. Na severu ji omývá Severní moře, ve zbývajících částech se dotýká Německa, Lucemburska a Nizozemí.

    V čele země stojí král – stejně jako Velká Británie jde o konstituční monarchii s federativním zřízením a systémem parlamentní demokracie. Zní vám to složitě? No, složité to opravdu je. Ne nadarmo se říká, že v Belgii je jediným skutečným Belgičanem král. Což je před příjezdem dobré vědět, nebudete zdejšími, někdy lehce svéráznými poměry překvapeni.

    Místní obyvatelstvo totiž tvoří primárně dvě národnostní skupiny – vlámsky hovořící Vlámové na severu a frankofonní Valoni na jihu. Ve východní části země u německých hranic je doplňuje ještě velmi malá německá komunita, v minulosti to však byli zejména Vlámové a Valoni, mezi kterými docházelo k nemalým třenicím a národnostním sporům.

    Dnes je naštěstí odrazem těchto konfliktů už jen lehce komplikovaná správa země. Belgie je rozdělena na několik jazykových společenství – vlámské, francouzské a německojazyčné, a také na několik regionů – vlámský, valonský a region Brusel-hlavní město. Každý z těchto regionů, stejně jako každé z těchto společenství, má svůj vlastní parlament a svou vlastní vládu.

    Když k tomu přidáte ještě společné federativní orgány země, nepřekvapí vás, že politika bývá v Belgii někdy hodně ožehavé téma a diskuse, které se tu vedou, bývají rozhodně pestré. Oficiálně se přitom debatuje třemi úředními jazyky – vlámsky, francouzsky a německy. Záleží na tom, kde právě jste. Může se tak stát, že vám při cestě napříč regiony náhle přestanou lidé rozumět, budou se chovat krapet jinak a jinak budou vypadat i městečka. To je prostě Belgie.

    Pestrá, živelná, bohatá historií i kulturou a nesmírně zajímavá. A také důležitá. Snad i díky své zkušenosti s komplikovaným soužitím národů se totiž Belgie stala jedním ze zakládajících členů Evropské unie a dnes je také sídlem jejích úřadů. Konkrétně Brusel, ve kterém najdete i centrum Severoatlantické aliance NATO.

    Po celé Belgii se díky tomu bez problémů domluvíte anglicky, přicestovat sem můžete jen s občanským průkazem, ideálně také s cestovním pojištěním a v obchodech zaplatíte eury. Předem si zařiďte bankovní účet vedený v této měně, kam vám může chodit případné stipendium. Počítejte také s možností, že ne všude bude možné platit kartou VISA, jinde zase s Mastercard a vyplatí se proto mít u sebe vždy i hotovost.

    Nebudeme lhát, peníze budete v Belgii určitě potřebovat, protože v porovnání s cenami v České republice je život tady o něco nákladnější. S pár dobrými tipy a triky se však dá na spoustě věcí ušetřit a peníze využít třeba na cestování. Nebo na pivo. Nebo čokoládu. V Belgii si tohle všechno užijete naplno. A přátelskou a pohodovou atmosféru k tomu.

  2. Jak se nejlépe dopravit na místo

    Nejrychlejším a levným způsobem, jak se dostat do Belgie, je s pomocí letadla. Z Prahy létají pravidelné spoje, které míří na dvě belgická letiště – centrální letiště v Bruselu a o něco vzdálenější letiště v Charleroi. Pokud si letenky zarezervujete s dostatečným časovým předstihem, můžete za ně zaplatit jen zlomek ceny, kterou byste jinak zaplatili při koupi na poslední chvíli. Určitě se tak vyplatí vaši cestu plánovat dopředu.

    V případě letecké dopravy je samozřejmě nutné počítat s omezenými možnostmi přepravy zavazadel, zvláště ve chvíli, kdy se snažíte udržet náklady co nejníže a nechcete brát více než jedno větší zavazadlo. Určitě si s ním vystačíte i ve chvíli, kdy vás čeká delší pobyt v zemi, u nízkonákladových společností vás však i to jedno zavazadlo může stát pěkných pár korun navíc.

    Potřebujete-li převést více věcí a netlačí vás čas, využijte pro svou přepravu mezinárodní autobusové linky, které do Bruselu odjíždí primárně z Prahy, a cestujete s nimi většinou bez přestupu celou noc. Delší doba, kterou v autobuse strávíte (většinou kolem 18 hodin), tak uplyne poměrně rychle a vyberete-li opět spoj s dostatečným předstihem, velmi pravděpodobně i dost ušetříte.

    Nabízí se také možnost vlakové dopravy, cesta po železnici je ale poměrně drahá a vzhledem k tomu, že v současné době neexistuje mezi Prahou a Bruselem přímé spojení a musíte klidně i pětkrát přestupovat, není to varianta lákavá, ani co se týče pohodlí.

    Vlak, nebo autobus však určitě využijte pro vaši cestu z letiště. Platí to hlavně v případě příletu do Charleroi, které je od Bruselu vzdáleno asi 45 km. Přímo z bruselského letiště vedou vlakové linky do hlavního města i dál, velice komfortně se z něj za 15 minut jízdy dostanete například do Leuven, kde sídlí jedna z nejznámějších belgických univerzit Katholieke Universiteit Leuven.

  3. Studium v Belgii: Kde levně bydlet, stipendia, jaké chyby nedělat

    Kde bydlet a co čekat

    S ubytováním pro zahraniční studenty se v belgických městech dost počítá a odpovídá tomu i slušná nabídka. Přijíždějících studentů je však často opravdu hodně a necháte-li ubytování na poslední chvíli, může se vám stát, že většina míst již bude obsazena.

    Rozhodně se tedy vyplatí řešit ubytování co nejdříve. Nejlépe si do daného města zajeďte i pár měsíců předem, případně tomu věnujte alespoň týden před začátkem semestru, a bydlení si zamluvte s předstihem. Bude vás to sice stát nějaké finance a čas navíc, velice pravděpodobně ale díky tomu seženete levný pokoj v odpovídající kvalitě. A to za to rozhodně stojí.

    Univerzity většinou nabízí možnost ubytování na svých kolejích, kde se cena za pokoj pohybuje kolem 7 141 Kč€300 za měsíc. Nižší je samozřejmě v případě, kdy pokoj s někým sdílíte. Stejně tak sdílíte i sociální zařízení a kuchyňky, což ne každému vyhovuje, neboť počet lidí na jednu koupelnu či kuchyň bývá na kolejích vysoký. Velmi pravděpodobně tady také narazíte spíše na domácí, než na zahraniční studenty.

    Určitě se tak můžete poohlédnout i po ubytování v soukromí. Pomůže vám speciální kontaktní kancelář na univerzitě, nebo obyčejná procházka po městě. Řada Belgičanů pronajímá své nemovitosti zahraničním studentům a vylepuje inzeráty do oken, záleží jen na konkrétních podmínkách.

    Někdy je váš pokoj přímou součástí domácnosti hostitelské rodiny, jindy má rodina svou vlastní část domu a tu zbývající pronajímá studentům. Ve většině případů belgický „landlord“ pronajímá celý byt či dům, ve kterém si můžete pronajmout pokoj. V takovém bytě či domě pak většinou potkáte další zahraniční studenty. Měsíčně vás pokoj vyjde podobně jako na kolejích na 7 141 Kč€300 a výše, je však nutné počítat s tím, že spolu s prvním nájmem budete domácímu platit i nějakou zálohu.

    Ubytovací tip na závěr – pokoje bývají jen velmi základně vybaveny. Při plánování vaší cesty tak počítejte s tím, že si některé věci budete muset dovézt, nebo je kupovat po příjezdu. Jde hlavně o nádobí, utěrky, ručníky, povlečení, v některých bytech však nejsou výjimkou ani chybějící matrace či varné konvice. Rovněž připojení k internetu nebývá na pokojích bezdrátové, a proto si s sebou přivezte kabel.

    Nevěšte ale hlavu, matraci do letadla táhnout nemusíte. Mezi studenty funguje efektivní systém vzájemného prodeje právě těchto běžných věcí, stejně jako ve městech najdete levné obchody s domácími potřebami, či nábytkové bazary. Rychle a levně vyřeší váš problém, se kterým je třeba jen trochu dopředu počítat, abyste na místě nebyli zaskočeni.

  4. Co dobrého jíst a pít

    Belgická kuchyně je výborná a určitě ochutnejte některé místní delikatesy. O belgické čokoládě asi není třeba říkat nic víc, snad jen, že tu na ni narazíte všude a byl by hřích ji obejít (věřte, že ta místní je o dost lepší než jakákoliv belgická, kterou si koupíte v Česku). Pár pralinek vás nebude moc stát a ten zážitek z nich stojí za to. Hlavně na konci semestru, když začne zkouškové období.

    Stejné je to i s hranolkami. Proč zrovna hranolky, obyčejné jídlo z bufetu? Protože hranolky vymysleli kdysi dávno právě tady v Belgii. I ty, kterým se dnes říká francouzské, mají svůj původ v téhle malé zemičce u Severního moře. A jde to na nich poznat, lepší hranolky nikde jinde neochutnáte! Potěší vás i cenou, protože stejně jako u nás, i tady je to jídlo, které patří do kategorie levnějších.

    S pivem už to tak slavné není, ovšem tedy jen co se ceny týče. Za třetinku piva v restauraci dáte i 95 Kč€4 a v porovnání s českými cenami tu pivo nebývá levné ani běžně v obchodech. I tak ale těch pár eur navíc obětujte. Belgičané jsou pivní národ a v místní pivní produkci je jejich nadšení znát. Vaří se tu stovky druhů piv, všech chutí a barev, všechny té nejlepší kvality. Duvel, Leffe, Kasteel, Kriek, český pivař prostě neodolá.

    Za jídlo obecně si v Belgii připlatíte, zároveň je to však položka v rozpočtu, na které můžete i ušetřit. Belgické univerzity mají svou vlastní síť stravovacích zařízení, ve kterých se můžete dobře a levně najíst. Společný oběd v menze navíc bývá dobrou příležitostí potkat se se spolužáky u jídla a nezruinovat tím svou kapsu. Pokud ale do menzy zamíříte každý den, až tak moc neušetříte.

    Lepší variantou je kombinovat zdejší obědy s koupí jídla v některém z místních bister. Na teplé obědy Belgičané moc nejsou a všude tak narazíte na malé restaurace, které přes den nabízí k zakousnutí hutné sendviče, nebo polévky za příznivé ceny.

    Tou úplně nejlevnější verzí však budou obědy a večeře, které si uvaříte doma sami. Levné a přitom kvalitní suroviny nakoupíte v obchodech diskontního charakteru typu Aldi, či Lidl. A máte-li mezinárodní spolubydlící, ve vaření se střídejte. Lepší příležitost ochutnat večer pokaždé jinou specialitu cizí kuchyně už asi nikdy mít nebudete.

  5. Jak rychle a levně cestovat

    Belgie je k cestování a poznávání světa kolem stvořená. Zároveň je to země cyklistiky a právě kolo můžete během svého pobytu dobře využít i vy. Všude je plno cyklostezek, dokonale značených, a řidiči jsou na cyklisty maximálně zvyklí a berou na ně nemalé ohledy. Navíc je to levný a rychlý způsob, jak se po okolí dopravovat bez pomoci městské hromadné dopravy.

    Ta sice nebývá pro studenty nijak drahá, i přesto však kolo představuje dobrou alternativu. Zvláště když chcete přemýšlet i trochu ekologicky. Během chvilky si použité kolo koupíte v některém z místních bazarů, nebo od některého ze studentů. Je to další populární artikl, který si mezi sebou studenti rádi prodávají. Za přibližně 1 666 Kč€70 zálohy však nebudete mít problém si kolo půjčit i v síti půjčoven Velo.

    Při cestování na větší vzdálenosti využijte vlak. Je-li vám méně než 26 let, můžete čerpat speciální jízdenku GO PASS 10. Zaplatíte za ni 1 190 Kč€50 a zajišťuje vám právo cestovat 10x do jakékoliv železniční stanice v Belgii. Jste-li starší a přesto stále student, koupíte si tutéž jízdenku, ovšem za 1 809 Kč€76.

    V praxi to znamená, že můžete vyrazit do vzdálenějších měst za zlomek běžné ceny a takovou nabídku se rozhodně vyplatí využít. Královský Brusel, čarokrásné Bruggy, půvabný Ghent, i diamantové Antverpy. Nebo třeba přímořské Oostende s písečnými plážemi. To všechno na vás čeká a jste-li jednou v Belgii, musíte přesně tato místa vidět. A ještě mnohem více, v Belgii i za hranicemi.

    Stejně tak se vám totiž nabízí i levné výlety do zemí sousedících s Belgií. Je libo víkend v Paříži, odpolední procházka po německých Cáchách, nebo odpočinek v Amsterodamu? Nasedněte na mezinárodní vlakový spoj, či autobusovou linku a se zvýhodněným studentským jízdným jste za pár hodin na místě.

  6. Studium v Belgii: Kde levně bydlet, stipendia, jaké chyby nedělat

    Co nákupy a volný čas

    Nákupů jídla a obchodů s praktickými věcmi jsme se už trochu dotkli. Kromě nich na vás při vašem pobytu budou čekat také náklady spojené s vaším studiem a to vždy v závislosti na dané univerzitě a kurzech, které absolvujete. Někteří učitelé vyžadují učebnice, které si musíte zakoupit v univerzitních knihkupectvích. Jiní vyučující učebnice nepotřebují a vystačíte si s poznámkami z hodin, případně s materiály, které vám učitelé předají k nastudování.

    Zajímat vás v tom případě bude určitě kopírování a tisk, který se většinou řeší kopírovacími centry přímo v univerzitních knihovnách. Nabijete si svou kartu a hurá na to. Zaplatíte tady o dost méně než za stejné služby ve městě.

    Budete-li chtít utrácet i jinde než jen v bazarech, knihkupectvích či supermarketu, počítejte s cenami o něco vyššími, než je tomu v Česku. Vyplatí se počkat na sezónní výprodeje, zejména v kontextu oblečení, kdy jdou ceny výrazně dolů a to i porovnání s českým prostředím. Klasické dárkové zboží, které si domů můžete odvézt jako suvenýr, si svou cenu drží stabilně, ale vaši kapsu nijak nezruinuje. A pořádná krabička belgické čokolády vaše milé doma určitě potěší. Pokud tedy vydrží až do vašeho odjezdu.

    Chcete svůj volný čas trávit i jinak než jen nakupováním? V Belgii se fandí sportům a aktivnímu pohybu a univerzity mívají své vlastní sportovní areály, do kterých získáte zvýhodněný, či zcela volný vstup. Volná odpoledne tak můžete trávit na hřišti, nebo třeba v kině, máte-li raději klid. Lístky nebývají nijak drahé, jen si ověřte, zda je váš film vysílán v jazyce, kterému rozumíte. Na severu ho totiž můžou provázet vlámské titulky, zatímco na jihu zase francouzský dabing.

    Nebudeme si ale nic nalhávat, většinu volného času budete trávit poznáváním okolí a hlavně dalších studentů. Každá univerzita má vypracovaný svůj vlastní program „péče“ o mezinárodní studenty a nabízí tak řadu aktivit a výletů, do kterých se můžete zapojit. Vystačíte si ale určitě i sami. Orientační dny, nejrůznější tematické večírky a oslavy, nebo prostě jen posezení v hospodách či na studentských kolejích. Program bývá nabitý a o zábavu postaráno.

  7. Když to všechno sečteme…

    Pokud cestujete za studiem v rámci některého z mezinárodních stipendijních programů, získali jste patrně stipendium v určité výši. Běžná zkušenost je, že vám toto stipendium bývá schopno pokrýt přibližně 70 % všech vašich nákladů. Určitě je proto dobré počítat ještě s dodatečným příjmem, ať již z našetřených vlastních zdrojů, z příspěvků od rodiny, nebo z přivýdělku, který si můžete na místě sehnat.

    Jazykové bariéry se bát nemusíte, pokud se ovšem nebojíte vykonávat někdy i těžší práce. Výpomoc v restauracích, úklidové služby, nebo třeba hlídání dětí spojené s jazykovou výukou. Přesně takové brigády bývají nejčastěji k dispozici zahraničním studentům ovládajícím angličtinu. Pomoct sehnat vám nějakou můžou i na univerzitě, kde se nachází speciální kontaktní centra.

    Za pár hodin týdně si přivyděláte dost na to, aby byl váš život v Belgii bezproblémový a mohli jste si tuhle zemi užít se vším všudy. Posune vás to o obrovský kus dál a celý život budete mít na co vzpomínat.

    Chcete se dozvědět něco více o stipendijních programech, díky kterým můžete za studiem vyjet? Mrkněte na stipendia pro studium v zahraničí, nebo si přečtěte více o programu Erasmus.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás