Průvodce po Bordeaux: 10 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 6. března 2020

Jedním z francouzských měst, které nám společnost Ryanair zpřístupňuje díky svým přímým linkám z Prahy, je novoakvitánské Bordeaux. Vyplatí se tam letět a na kolik to vyjde?

  1. Průvodce po Bordeaux: 10 věcí, které musíte vědět před odletem

    Do Bordeaux z Prahy

    Ideální je, pokud máte volný pátek, případně si ho volný udělat umíte.

    Letadlo z Prahy totiž odlétá ve čtvrtek večer pět minut před sedmou, na místě jste ve čtvrt na deset. Máte tak ještě dost času na to se dostat do města. Zpět se odlétá v neděli pět minut před pátou odpoledne, na Ruzyni jste v v 19:15.

    Druhou variantou je odlétat do Bordeaux v neděli v 19:40 a vracet se ve čtvrtek v 16:10. Ale to už není pro každého. Obě varianty vycházely v součtu zhruba nastejno. V lednovém termínu na cca 1 700 Kč za jednu zpáteční letenku.

    Pokud však bude vaším hlavním kritériem cena a nemáte konkrétní datum, našli jsme sedm termínů, kdy vyjde cesta i levněji (nejméně v době psaní článku na 1 284 korun).

  2. Průvodce po Bordeaux: 10 věcí, které musíte vědět před odletem | © Joserpizarro - Dreamstime.com

    Do Bordeaux z jiného letiště

    Na konec zimy a jaro nabízí naprosto bezkonkurenční ceny Lauda s odletem z Vídně.

    V našem termínu stála zpáteční letenka dokonce méně než čtyři stovky. Jen se odlétalo poměrně brzy (8:30) a v sobotu, zpět pak v úterý večer. Když jsme si připočetli cestu do Vídně, případně nocleh ve Vídni, dali jsme přednost pražské variantě. Pro Brňany však může jít o velmi zajímavý tip. Dalšími odletovými dny jsou čtvrtek nebo sobota.

    Zaujaly nás i kombinace letů z Budapešti. O týden později se dalo letět za pětistovku Wizz Airem tam a Ryanairem zpět.

    Do Bordeaux létá Ryanair i z Krakova. To je výhodné zejména pro ty, kteří si raději vyberou volno v pondělí než v pátek, protože z Krakova se letí například v pátek v půl osmé večer a vrací se v pondělí v 16:20. Nejlevnější zpáteční letenky byly v době psaní článku pod devíti stovkami.

    Poslední smysluplnou variantou je letět z Berlína s easyJetem. Nejvýhodnější lety jsou však uprostřed pracovního týdne. Stále však vycházejí ty nejlevnější pod tisíc korun českých.

  3. Do Bordeaux autobusem

    Pro milovníky autobusů jsme hledali i možnost dostat se do Bordeaux po zemi.

    Problémem je, že Akvitánie je jedním z nejvzdálenějších regionů Francie. Z Prahy je to po dálnicích přes 1 600 km a RoutePlanner hovoří o skoro patnácti hodinách čisté jízdy. Nejrychlejší spoje Flixbusu to stihnou za něco málo více než za dvacet čtyři hodin.

    Když vyjdete z Prahy v pátek do Paříže, máte ve francouzské metropoli necelé dvě hodiny na přestup a v Bordeaux jste v sobotu ve čtyři odpoledne. Rozhodně to není způsob, jak strávit prodloužený víkend. Navíc ta cena: jednosměrná jízdenka by v tomto prověřovaném případě vyšla na 1 498 korun.

  4. Cesta v Bordeaux z letiště

    Letiště Merignac je oproti jiným městům využívaných low-costy poměrně blízko centru, vzdušnou čárou jen třináct kilometrů. Pro skrblíky je výhodnější využít MHD, kterou zde reprezentuje autobusová linka číslo 1. Nepřestupní jízdenka stojí 40 Kč€1.70.

    Pokud chcete přestoupit například na tramvaj, kupte si rovnou přestupní za 71 Kč€3. K dispozici je ještě jízdenka na deset jízd za 326 Kč€13.70.

    Bordeaux má skvěle zpracovaný web (i v angličtině). Na něm vidíte, jaké další linky můžete použít, kde se zrovna nacházejí atd. Jízdenky se zde můžete nakoupit i v elektronické podobě dopředu.

  5. Bordeaux z lodě

    Jako se vyplatí Amsterodam si prohlédnout z lodí křižujících grachty, vyplatí se Bordeaux poznat hned pro začátek z lodě plující po řece Garonně. Stačí sejít k řece a on se vás někdo rád ujme. Samotná plavba stojí kolem 357 Kč€15, ale pokud budete zbrklí, zakoupíte si plavbu s dalšími službami, například ochutnávkami vína, a to se dostanete do násobků těchto čísel.

    My dali na doporučení a svezli se lodí společnosti Crosisieres Burdigala. (Nejlepší je kliknout dole na rezervační formulář. Z něj se dozvíte kdy, kde a za kolik.)

  6. Průvodce po Bordeaux: 10 věcí, které musíte vědět před odletem

    Památky Bordeaux

    V Bordeaux samozřejmě nalezneme katedrálu – Saint-André. Francouzská gotika, nádherné varhany. A vstup samozřejmě zdarma. Jen nebylo vždy otevřeno. Vedle katedrály stojí samostatná zvonice Tour Pey Berland.

    Sídlo arcibiskupa je v paláci Rohan. Honosná stavba, u které vás napadlo, kde na to vše církev brala. Stejně honosně působí i náměstí Place de la Bourse. Možná nejfotogeničtějšími místy Bordeaux jsou mosty přes Garonnu – Pont de Pierrem a Pon Jacques Chaban Delmas.

    Význam Bordeaux podtrhuje, že celé centrum bylo zařazeno na seznam UNESCO.

  7. Okolí Bordeaux

    Pokud jste se vypravili do Bordeaux na více dnů, půjčte si aspoň na jeden den auto a vypravte se do okolí. Nezůstanete tak u jediné památky z celosvětového seznamu, kterou spatříte.

    Píšeme o obci Saint-Émilion. Bílé domky se světlými střešními taškami obklopují centrum. Také se zde nachází největší podzemní kostel (ale to jsme slyšeli i v Polsku). A všude víno. Vždyť právě zde se podle místních nacházejí ta nejlepší vinařství Akvitánie – třeba Château Cheval Blanc. Ale opět nic pro skrblíky. Pokud vínu nerozumíte anebo nepotřebujete koupit prestižní dárek, zapomeňte.

    Nedaleko města La Teste de Buch, asi 50 kilometrů od Bordeaux naleznete neskutečnou přírodní krásu – Dunu Pyla, sto metrů vysokou písečnou horu zařezávající se do zeleného lesa. Uvidíte z ní až k oceánu. Na zdejší západ slunce nezapomenete.

    Oproti tomu jeskyně Grotte de Pair-non-Pair byla stejným zklamáním asi jako naše Šipka. Asi jako turisté nedoceníme skutečnou hodnotu nástěnných maleb. Základní cena 8 euro. Kvůli ochraně atmosféry je navíc regulován počet lidí uvnitř. Z Bordeaux je to necelých 40 kilometrů severně.

  8. Ubytování v Bordeaux

    S ubytováním v Bordeaux nebudete mít problém, hotelů je zde dostatek v různých cenových relacích. Pro skrblíky se nabízí tradiční Formule ležící kousek od centra, u řeky, v docházkové vzdálenosti od botanické zahrady. Noc pro dva zde vyjde na necelou tisícovku, asi za stovku si můžete připlatit jednoduchou snídani. Koupelna a toaleta je však za tuto cenu sdílená.

    Hned na druhém břehu Garonny se nachází hotel Stars Bordeaux Gare Saint Jean, v němž si oproti Formuli připlatíte necelé dvě stovky, ale už máte vlastní koupelnu. Výhodný je i kvůli blízkosti vlakového nádraží, které je nejen dobrým orientačním bodem, ale i východiskem pro poznávání regionu z vlaku. Jiné hotely jsme v průběhu let nevyzkoušeli, zdáli se nám drahé.

    Pokud chcete využít službu Airbnb, budete muset slevit z požadavků nebo si připlatit. Například pokoj, který má sdílenou koupelnu, vás v blízkosti nádraží vyjde rovněž na cca 1 150 korun. Pokud chcete celý byt, musíte začít hledat v cenách kolem 1 400 korun.

    Byty však mají kuchyňku a vlastním vařením dost ušetříte, protože návštěvy restaurací ve Francii jsou poměrně nákladnou záležitostí.

  9. Trhy v Bordeaux

    Pokud jste v Bordeaux přes víkend, vypravte se na trhy.

    Minimálně na prohlídku nabídky sýrů, ovoce, zeleniny, paštik, sladkostí či mořských plodů. V sobotu se konají na místě, které naleznete pod názvem Marché Des Capucins, v neděli na Quai Des Chartrons. Obzvlášť mořské plody jsou zde relativně levné a dají se jíst přímo na ulici.

  10. Průvodce po Bordeaux: 10 věcí, které musíte vědět před odletem

    Ceny v Bordeaux

    Ceny v Bordeaux jsme na těchto stránkách už několikrát komentovali. Jsou zkrátka o padesát procent vyšší než v Česku. Vidět je to ve službách, obzvlášť u stravování. Není to zrovna poznávací, ale jistotou jsou pobočky McDonalda, kterých je v Bordeaux několik, dva hned u nádraží.

    Ale i zde klasické kombo vyjde na dvě české stovky. Stále však o stovku levněji než oběd v té nejlevnější restauraci. Francie není zemí zaslíbenou pivařům. Na půllitr točeného si připravte kolem sto padesáti korun. To je lepší přejít na kávu, která je naopak ve Francii poměrně levná.

    Řešením je, jak jsme už napsali, jednoduše si vařit v pronajatém bytě. Místní chléb pořídíte kolem třiceti korun, litr mléka za dvacet pět korun, velmi drahá nám přišla rajčata (klidně šedesát korun za kilo), stejné to bylo u pomerančů, banánů i jablek. I pivo z obchodu bylo dražší než jinde v Evropě. Krabička marlborek vyšla na skoro dvě stě dvacet korun.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás