Průvodce po Soluni: 12 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 7. února 2020

Od dubna Ryanair rozšíří počet destinací, do kterých se dá z Prahy letět přímo, o severořecké město Soluň (v leteckém plánu ho hledejte jako Thessaloniki).

  1. Průvodce po Soluni

    Z Prahy do Soluně od dubna přímo

    K prodeji jsou lety ve středu v 11:20 a v neděli ve stejný čas tam. Zpět ve středu ve 14:50 nebo v neděli v 10:10 tamního času. Zpáteční letenky prozatím vycházejí na cenu kolem dvou tisíc. Samotný let bude trvat dvě hodiny a pět minut.

  2. Z Prahy do Soluně s přestupem

    Pokud se vám nechce čekat, nechcete létat s Ryanairem anebo vám nevyhovují termíny, musíte se do Soluně dostat s přestupem v jiném evropském městě. Pokud však chcete letět hlavně levně, Ryanairu se na nebi nevyhnete.

    Nejlevněji to totiž vychází s přestupem v Bruselu, Budapešti, Kodani, Miláně právě s irským dopravcem. U spojů jsou však poměrně dlouhé čekací časy, takže místo dvou byste na cestě většinou strávili od šesti do devíti hodin.

  3. Průvodce po Soluni

    Z Prahy do Soluně z jiného města v okolí

    Bezkonkurenční ceny pro cestu do Soluně nabízí Vídeň. Některé zpáteční letenky na nejbližší období jsou již za méně než pět set korun. Hezký prodloužený víkend se dá prožít při kombinaci ve čtvrtek odpoledne do Soluně s Lauda, zpět v neděli večer s Wizz Airem.

    O něco dříve než z Prahy začal létat Ryanair i z Bratislavy. Nejlevnější letenky však jsou na termíny od pondělí do pátku. Cena za zpáteční let je v některých termínech hodně pod tisícovkou.
    Od čtvrtka do neděle se dá letět i z Budapešti s Wizz Airem. Ceny v některých termínech opět pod tisícovkou.

    Posledním smysluplným letištěm je Krakov. Opět ideálně od čtvrtka do neděle s Ryanairem. V tomto případě jsou ale letenky na cenové úrovni cest z Prahy. Jen se dá letět už před dubnem.

  4. Z Prahy do Soluně po zemi

    Když to ušli věrozvěsti Cyril s Metodějem, tak to ujdete taky, chtělo by se napsat. Upřímně: my tam také byli autobusem, ale to jsme na trase strávili deset dnů a kromě řecké Makedonie si prohlédli i tu Severní a ještě zabrousili do Bulharska.

    Pro zajímavost: nejvíce nám cestu zkomplikoval řecký celník, který se jen velmi neochotně odlepoval od nějakého seriálu v televizi, načež nám tak dlouho vysvětloval, že nám chybí nějaký papír, až nám došlo, že chce asi úplatek. Další komplikací byl stav řeckých silnic, těch pár kilometrů od makedonských hranic by mohlo v počtu oprav konkurovat české D1. Ale třeba bude letos vše jinak.

    Autem vám sice mapa ukáže, že jde o chabých 1 500 km a zvládnete je za 14 hodin. Realita je však jiná: 14 hodin je čas, který hravě strávíte na hranicích. Půlku na maďarsko-srbských, dvě hodiny na srbsko – makedonské a pak jsou ještě ty makedonsko – řecké. Jen na poplatcích za dálnice dáte více, než byste dali za letenku.
    Shrnuto: nereálné. Ani Flixbus tam nejezdí.

  5. Průvodce po Soluni

    Soluň – doprava z letiště

    Z letiště do centra, k autobusovému terminálu jezdí linka s označením 01X (v noci 01N). Jezdí dvakrát až třikrát za hodinu. A necelou hodinu trvá jízda. Jízdné je pouhé 23,80 Kč€1(do osmnácti let polovic). Přestupní jízdenka stojí 29 Kč€1.20.

    Vše si můžete dopředu naplánovat na přehledném webu dopravní společnosti. Je i v angličtině, nabízí přehled linek, zastávek i jízdného.

    Na stránkách je i nabídka speciální linky nazvané Cultural Route. Ta vás povozí po městě, po nejlepších památkách, které si pak můžete podle libosti obejít pěšky. Získáte tak největší povědomí o multikulturnosti města, které není tak řecké jako některá jiná. Linka má číslo padesát a jízdenka do ní stojí jen 48 Kč€2 (resp. jedno pro mladé a starší).

  6. Soluňské památky

    Soluň nebo chcete-li Thessaloniki je skutečně jiná než Řecko, jak jste ho poznali na klasické ostrovní řecké dovolené. Moře nechybí, ale aspoň v době naší návštěvy nebylo v centru města zrovna nejčistší.

    Mixuje se tu antika, Balkán, byzantské či turecké památky s moderní architekturou. Navíc řada památek byla přestavěna – typickým příkladem je starověká agora, kde dnes stojí byzantský kostel Panagia Chalkeon nebo typické turecké lázně Bey Haman. Stopu zde zanechal nepříliš známý římský císař Galerius, který zde v době svého vládnutí sídlil.

    Římské divadlo, Rotunda a hlavně Galeriův vítězný oblouk.

  7. Průvodce po Soluni

    Byzantské a osmanské stavby v Soluni

    Do seznamu památek, které chcete navštívit, si dejte zejména baziliku svatého Démétria. Kopií slavné istanbulské Hagia Sofia je chrám Boží moudrosti. Ale podobných, byť menších staveb, najdete ve městě minimálně desítku. Jen jsou dobře ukryté v pozdější zástavbě. Doporučit můžeme například kostel proroka Eliáše (Profitis Ilias) nebo klášter Vlatadon, v němž doposud sídlí mnišský řád.

    Na jih od náměstí Dikastirion objevíte zbytky bazarů, ze kterých jsou dnes obyčejné tržnice nebo obchody. V bývalých tureckých lázních Yeni Hamam fungoval hudební klub.

  8. Bílá věž v Soluni

    Hlavním symbolem města je Bílá věž, jeden ze zbytků opevnění. Najdete ji přímo na promenádě, která se táhne několik stovek metrů podél pobřeží a všude ji lemují kavárny a restaurace.

    Věž postavili Turci zřejmě v patnáctém století. Bílou se stala až poté, co se Soluň stala řeckou. Bílá barva měla věž očistit od věcí, které se v ní odehrávaly – mučení a popravy odpůrců Osmanské říše. Dnes je uvnitř muzeum.

  9. Muzeum Byzantské kultury

    Za perly zdejšího muzejnictví jsou však považována dvě muzea – Archeologické a Muzeum byzantské kultury. My můžeme doporučit zejména to druhé. Především kvůli samotné instalaci. Skrblíky však může zaujmout i fakt, že poměrně dost často je vstupné zdarma. Konkrétně každou první neděli v měsíci od 1. listopadu do 31. března. Dále o některých svátcích: 28. října, 18. dubna, 18. května, poslední víkend v září a 6. března.

    Mimo sezónu je normální vstupné 95 Kč€4, v sezóně 190 Kč€8.
    Pokud vám jedno muzeum nestačí, můžete si zakoupit kombinovanou vstupenku za 357 Kč€15, která vám platí tři dny ve zmíněných dvou muzeích, ale také v Bílé věži a v Rotundě. Krásná balkánská cena.

  10. Průvodce po Soluni

    Ubytování v Soluni

    Jako všude jinde, i v Soluni platí, že čím blíže chcete být centru města, tím bude dráž. Ale například už necelý kilometr od Rotundy se dají sehnat pokoje pod tisícovku. Rekordmanem na Bookingu byl samostatný pokoj s vlastní koupelnou za 550 korun za noc pro dva. Jen byl v době naší návštěvy obsazený. V době, kdy už bude do Soluni létat Ryanair, prozatím zel prázdnotou. O dvě ulice dál byl penzion, v němž jsme zaplatili o tři stovky více. Rozměry apartmánu přes šedesát metrů, balkón, vlastní koupelna, společné patio.

    Pokud chcete klasický hotel, neměli byste mít problém najít bydlení kolem 1 500 i pár stovek metrů od Bílé věže. Hotelů je v nabídce například společnosti Booking hodně přes stovku ve všech cenových kategoriích.

  11. Koupání v Soluni

    V centru Soluně se opravdu koupat nedá. Vyrazili jsme místní dopravou do oblasti zvané Kalamaria. Trochu byl problém vyznat se v linkách, zastávky nejsou moc dobře značené, navíc řecké písmo … Řidiči nejsou největší lingvisti, ale jsou ochotni.

    Nakonec se vyplatilo používání aplikace Moovit. S ní jsme bez problémů trefili tam i zpět linkou číslo 5. Cena za jednu jízdu jedno euro. Na místě jsme byli překvapeni, že se nemusí platit za lehátko, aspoň mimo sezónu. Ale povinností bylo si objednat občerstvení.

  12. Ceny v Soluni

    Řecko je pro nás nejdražší balkánská země, o deset, dvacet procent dražší než Česko. Pokud jste skromní a stačí vám najíst se na ulici, měli byste se vejít do deseti eur. Pokud nejste praví skrblíci, počítejte s trojnásobkem. Za pivo v restauraci zaplatíte kolem devadesáti korun, za kafe jen o něco méně.

    Ceny potravin v obchodech jsou plus minus stejné jako u nás – chleba něco přes dvacku, litr mléka bez akce asi 25 korun, Kolem eura se pohybují i ceny kila brambor, jablek, pomerančů či rajčat či plechovky piva nevalné kvality. S cigaretami to není tragédie, ale pod stovku už je neseženete ani v Řecku.


GS
G. Stambolidis 09.02.2020 – 14:52

Na linky 50, 01Χ & 01Ν je specialní jízdenka a tarif 2€ ( jde koupit v kiosku na letišti nebo v automatu v buse (nevrací drobné)) CULTURAL ROUTE & AIRPORT - INTERCITY BUS TERMINAL Valid only for use on bus line No 50 & AIRPORT - INTERCITY BUS TERMINAL routes 01Χ & 01Ν REGULAR 2,00 € CULTURAL ROUTE & MACEDONIA AIRPORT EXPRESS TICKETS REGULAR DISCOUNTED YOUNG CITIZENS UP TO 18 years old SENIOR CITIZENS OVER 65 years old 1,00 € CULTURAL ROUTE & MACEDONIA AIRPORT EXPRESS TICKETS DISCOUNTED

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás