Průvodce po Liverpoolu: 10 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 24. ledna 2020

Liverpool to je fotbal, vítěz Ligy mistrů. Liverpool to jsou the Beatles. Stačí tyto důvody k tomu, abyste využili přímého letu Ryanairu k cestě do tohoto britského města?

  1. Průvodce po Liverpoolu | © Dreamstime.com

    Letecky Ryanairem do Liverpoolu z Prahy

    Pokud chcete letět do Liverpoolu přímo z Prahy, Ryanair nabízí dvě možnosti – buď na víkend nebo na týden. Pokud na víkend, pak letadlo odlétá v pátek v 21:05. V Liverpoolu jste v půl jedenácté. Zpět letí v neděli ve dvě odpoledne, na Ruzyni přistanete chvíli po páté.

    Ceny začínají na necelých devíti stovkách korun, za zpáteční let. V některých termínech jsou i více než třikrát dražší. Zejména u letů, které jsou už dlouho dopředu z části vyprodány.

    Pokud chcete letět do Liverpoolu na delší čas, pak je možnost od neděle do pátku či od pátku do pátku. Ceny začínají lehce nad tisícovkou a během roku se tak výrazně nemění. Otázkou je, co tak dlouho v Liverpoolu dělat. Letenky tak využije jen někdo, kdo chce Liverpool využít jen jako přestupní stanici anebo využije Liverpool jako místo, ze kterého chce poznávat Anglii.

  2. Průvodce po Liverpoolu | © Brinkstock - Dreamstime.com

    Do Liverpoolu bez přestupu z okolních letišť

    Pokud vám nevyhovuje ani jedna z výše zmíněných variant, můžete využít letiště v jižním Polsku. Ryanair například létá i z Vratislavi. V sobotu v poledne do Liverpoolu, v úterý odpoledne zpět. Stihnete fotbal a ještě něco navíc. V zimních měsících jsou letenky i pod osm set korun. Z Katovic létá pro změnu Wizz Air – v sobotu v osm večer tam, v úterý v deset večer zpět. Ceny jsou nepatrně vyšší.

    Jižní Polsko nabízí různé další kombinace cestovních dnů, než Praha.

    Další variantou je Berlín. Z něj léta easyJet například ve čtvrtek odpoledne a vrací se v neděli v rozumných tři čtvrtě na pět odpoledne. V některých termínech jsou ceny pod tisícovku.

  3. Do Liverpoolu s přestupem

    Horší je, když jste vázáni na konkrétní termín a nemůžete postupovat tak, že si najdete letenku a pak teprve řešíte, co dál. Naše skutečná situace vypadala takto: potřebovali jsme být v Liverpoolu v pátek co nejdříve, zpět jsme mohli letět až v pondělí.

    Letěli jsme ráno v devět do Kodaně, tam si pár hodin poseděli a do Liverpoolu dorazili s Ryanairem v pět hodin odpoledne. Zpět jsme letěli po stejné trase, jen jsme pro jeden let využili ČSA. Celkově jsme za jednoho zaplatili necelých dva a půl tisíce korun.

  4. Do Liverpoolu po zemi

    Vlakem nebo autobusem se v současnosti do Liverpoolu nevyplatí jezdit. Je to příliš komplikované a ve výsledku i výrazně dražší než letadla. Na nejbližších několik měsíců jsem ani nenalezli spolujízdy z Česka nebo nedalekého Polska.

  5. FC Liverpool

    Velmi pádným důvodem pro návštěvu Liverpoolu je v současnosti nejlepší fotbalová liga světa. A FC Liverpool je loňským králem fotbalu v Evropě, je posledním vítězem Ligy mistrů. A jeho dominance i v letošním ročníku PL je dlouho nepamatovaná.

    Jen to není právě levná záležitost. Například lístky na zápas s někým z velké čtyřky (dnes spíše pětky) se na specializovaných serverech prodávají i za patnáct tisíc. Pokud se však spokojíte například s Brightonem nebo Watfordem, už jste na třetině.

    Koupit si lístky sám je problém – nejen kvůli tomu, že v Anglii jsou přísná bezpečnostní opatření. Poptávka po lístcích výrazně převyšuje nabídku, obzvlášť na Liverpool. Běžná cena lístků však je poměrně rozumných 521 Kč£19.

    Poměrně obšírný postup, jak si koupit lístky, najdete na stránkách klubu.
    My konkrétně koupili lístky v internetové aukci. Nákup je sice rizikový, nicméně je to jedna z cest, jak se k lístkům dostat. A vyjde to levněji, než využít služeb specializovaných cestovních kanceláří.

  6. Liverpool a the Beatles

    Liverpool by si neměli nechat ujít ti, kteří milují nejúspěšnější popovou kapelu historie. Beatles byli založeni v roce 1956, a tak není divu, že právě zde vzniklo jejich muzeum. Jmenuje se The Beatles Story a najdete ho v místě tzv. Albertových doků. Ne že by se tady odehrály nějaké zásadní beatlesovské události, ale interaktivnost expozice vás doslova vtáhne do děje. Vznikla zde replika klubu Cavern, ve kterém začínali. Nechybí žlutá ponorka, bílý Lennonův klavír z klipu Imagine nebo jeho slavné brýle, údajně pojištěné na milion liber. Jsou tu bubny Ringa i kytara George.

    Vzpomínek na Beatles najdete v Liverpoolu více. Na Pier Head (v docházkové vzdálenosti) je například další výstava či promítací sál, v němž jede 4D film o skupině.
    Vstupné do The Beatles Story vyjde dospělého (16+) na 466 Kč£17.

    Vrcholem vaší fanouškovské cesty může být Magical Mystery Tour – dvouhodinový autobusový výlet, který začíná u muzea a vede ulicemi města, kolem škol, do kterých John, Ringo, George a Paul chodili. Cílem je pak Cavern Club, který je však také napodobeninou původní hospody. Vše komentuje vtipný průvodce a v pozadí hraje hudba. Jasné, jaká.

    Dospělého vyjde jízda na 547 Kč£19.95 a součástí vstupenky je i večerní návštěva klubu. Nic pro skrblíky, ale milovnice těch čtyř kluků určitě rádi sáhnou hlouběji do kapsy. Vstupenky si můžete objednat na stránkách magické projížďky.

  7. Průvodce po Liverpoolu | © Dreamstime.com

    Albertovy doky

    I když nejste milovníci popové hudby, zřejmě Albertovy doky navštívíte (pojmenovány jsou po manželovi královny Viktorie). Patří mezi industriální památky zařazené na seznam UNESCO. Jedná se prý o první stavbu, která byla kompletně nehořlavá – postavená jen z cihel a železa.

    Stavby už dnes neslouží původnímu účelu, ale po rozsáhlé rekonstrukci zde vznikly byty, restaurace, galerie či muzea. Jedno je například věnováno Titaniku, který odsud vyplouval.

  8. Další památky Liverpoolu

    Stále se vám toho zdá málo? Stále váháte, jestli Liverpool navštívit? tak už jen v rychlosti některé vychytávky.

    International Slavery Museum – místní to neradi slyší, ale své bohatství toto město z velké části získalo díky obchodům s otroky. Právě odsud v roce 1699 vyplula první loď s otroky určenými pro americký trh. Skrblíky potěší, že vstup do tohoto muzea je symbolicky zdarma.

    Milovníky sakrálních památek může nalákat pátá největší katedrála světa – Katedrální kostel Ježíše Krista. Do věže se dá vyjet výtahem, je z ní fascinující výhled. Stejně jako z druhé katedrály, římsko – katolické, katedrálního kostela Ježíše Krista. Evangelíci moderní stavbu ze skla nazývají posměšně papežova odpalovací rampa.

  9. Průvodce po Liverpoolu | © Madrabothair | Dreamstime.com

    Doprava po Liverpoolu

    Z letiště Johna Lennona je nejlevnější jet klasickou linkou hromadné dopravy, která jede asi padesát minut k hlavnímu autobusovému nádraží. Linky 80, 82 a 86 s označením A. Existuje kartička Walrus, která stojí jednu libru a jde na ní nabít například třídenní jízdenka na MHD v hodnotě 379 Kč£13.80. Jednotlivá jízda stojí 63 Kč£2.30.

    Z letiště můžete jet i přímou linkou, která je dražší a nejde na ni použít třídenní lístek.

    Po samotném Liverpoolu je nejjednodušší jezdit metrem. Kompletní informace o linkách, jízdném naleznete na stránkách společnosti Merseytravel. Na nich si můžete lístky pomocí platební karty už dopředu koupit. V případě autobusu se dá platit i přímo řidiči.

  10. Ubytování v Liverpoolu

    Pokud chcete bydlet v centru Liverpoolu a mít všude blízko, počítejte s tím, že jen obtížně se dostanete pod 1 500 korun za jednu noc pro dva lidi. Možností je například ubytování v hostelu International Inn, který leží kousek od železniční stanice Lime Street. Nejmenší smíšený pokoj má však šest lůžek. Pro milovníky fotbalu skvělá volba. Cena za lůžko vycházela na hezkých 742 korun.

    Hotel se sdílenou koupelnou už se pohyboval kolem sedmnácti stovek za dvoulůžkový pokoj. Pokud byste chtěli mít i vlastní koupelnu a soukromí, pak počítejte s výdajem přes dva tisíce korun za noc. A to se stále bavíme o nízkorozpočtových hotelech. Například v hotelu Cocoon (patřící do stejné skupiny jako výše zmíněný hostel) nás nakonec noc ve dvou vyšla na 1 945 korun.

    V obdobných cenách se budete pohybovat, když využijete platformu Airbnb. Například pronájem celého bytu v domě umístěném mezi oběma katedrálami by vyšel na dva tisíce korun a nějaké drobné. Asi dva kilometry od centra se dají sehnat byty i o sedm stovek levnější. Záleží na vašich plánech, vaší partě.


L
LaHve 26.01.2020 – 10:27

Nejlepší fotbalová liga světa? Slušný blábol a skrvna na jinak zajímavém článku.

Odpovědět

S
StanislavNovák 26.01.2020 – 20:20

Ahoj v Liverpoolu jsem byl několikrát a rád se vracím ,dovolím si doplnit ,vždy koncem srpna se koná week Beatles kde se schází fandové a kapely ,prostě vše o Beatles doporučuji.Jinak se lze dopravit i přes Manchestr asi 38 km a potom autobus asi za hodinu jste na místě.

Odpovědět

Michal Pavelka
Michal Pavelka redaktor Skrblíka 27.01.2020 – 17:02

Jasně, otázka názoru. Která je to podle vás? Snad ne ta španělská. Osobně mám teda raději německou, ale show dělá momentálně nejlepší liga anglická.

Odpovědět

Michal Pavelka
Michal Pavelka redaktor Skrblíka 27.01.2020 – 17:02

Moc díky za doplnění.

Odpovědět

L
LaHve 30.01.2020 – 20:15

Samozřejmě, že španělská! Slovy klasika: „Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat."

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás