Nabídka majetku státu: Jak nakupovat v elektronické aukci

Redakce
Publikováno 28. prosince 2019

Na chatu jezdí o víkendu každý druhý, ale kdo má vlastní vojenský řopík? Jeho pořízení nemusí být tak složité.

Nepotřebný státní majetek prodávaný v elektronické aukci totiž může být právě bunkr, který sháníte. Zda-li se prodá levně a jestli ho vydražíte právě vy, už ale tak jisté není. I stát se totiž snaží prodat za co nejvyšší částku a forma elektronických aukcí to má státu zajišťovat.

Elektronické aukce státu

Stát se snaží spoustu věcí zefektivnit a využívat více dnešní možnosti internetu.

Ministerstvo financí ve spolupráci s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) proto připravili novelu vyhlášky (č. 62/2001 Sb.), která ukládá povinnost státním institucím zveřejňovat nepotřebný majetek státu k prodeji na jednom místě.

Všechny státní instituce by tak měly od 1. června 2019  využívat pro své nabídky na prodej takového majetku aplikaci na stránkách NabídkaMajetku.cz. Stránky nabízejí rozhraní, které je historicky prvním státním elektronickým aukčním systémem.

Za necelý rok a půl od uvedení a spuštění (od 1.2.2019 do 14.6.2020) je navštívilo skoro 440 tisíc návštěvníků, uskutečnilo se bezmála 3 600 aukcí s konečnou realizovanou cenou přes 30 milionů Kč.

Co lze nakoupit v elektronické aukci?

Dalo by se říci, že doslova všechno. Od věcí do domácnosti, aut, nemovitostí, sportovního náčiní až po třeba zmíněné bunkry nebo kuriózně i psa.

Nakoupit tak uživatelé mohli např. pozemky na Mladoboleslavsku s cenou kolem 6,5 milionu Kč, 16 tun měděného drátu za 2,32 milionu Kč, ale třeba i časopisy Čtyřlístek z 80. a 90. let minulého století, které se vydražily z 900 Kč až na 7 401 Kč.

Jak je vidět stát nabízí opravdu mnoho věcí k prodeji a díky zájmu uživatelů má skoro vše svého kupce.

Registrace na NabídkaMajetku.cz

Pokud máte zájem se takových aukcí zúčastnit tak vás nemine registrace na portálu NabídkaMajetku.cz.

Registrace je jednoduchá a obdobná jako u jiných webů s přihlášením. Potvrdit ale musíte nejen email, ale i svůj mobilní telefon. Pokud byste si nevěděli rady pak je připravena uživatelská příručka.

Aukce jsou rozděleny na ty pro veřejnost a ty pro státní instituce, kterých se zúčastnit nemůžete, ale informace k takovým aukcím jsou veřejné. V případě aukcí s požadovanou kaucí se nevyhnete doplnit si do svého profilu číslo účtu.

Další nabídkou tohoto portálu jsou “Jiné prodeje a pronájmy”, které obsahují jiné nabídky vhodné pro obálkové metody nebo dražby jiných společností apod. Poté se již můžete rozhlížet po nabídkách, která by vás zaujala.

Samozřejmostí je filtrace aukcí dle různých dispozic a odběr novinek s upozorněním na průběh aukcí nebo na nově vystavené aukce.

Průběh aukce

Pokud si tedy naleznete zajímavou aukci, která je veřejná, můžete se k této aukci přihlásit a začít dražit. Zvyšovat nabídku můžete buď o přednastavenou částku anebo na částku, kterou uznáte sami za vhodnou.

U aukcí s kaucí musíte tuto kauci složit na bankovní účet zadavatele do začátku aukce jinak se do aukce nestihnete přihlásit. Pokud nevyhrajete bude vám kauce vrácena zpět. V opačném případě bude využita na snížení z ceny vámi vydražené věci.

Pokud budete přihazovat v posledních dvou minutách před ukončením aukce tak se konec aukce bude posouvat o další dvě minuty až do doby, kdy nebude podána další nabídka.

Vyplatí se to?

Nemůžeme se ubránit přirovnáním s jinými aukčními portály.

Toto “státní Aukro” nenabízí tolik položek a samozřejmě stát jako řádný hospodář se snaží získat z jednotlivých položek co nejvíce financí. Ale i zde se dají najít výhodné nákupy a hlavně položky, které jiné aukční portály jistě nabízet nebudou.

Chce to hlavně hledat a sledovat zda se nějaká zajímavá nabídka, která by vás oslovila neobjeví. Některé věci si navíc po domluvě můžete i osobně prohlédnout.

U aukcí je to popsáno v detailech a informacích, ale ne vždy se vám poštěstí, že aukce je nabízena státní institucí ve vašem okolí. Ale ta možnost tady je a hlavně u dražších věcí jako jsou motorová vozidla či nemovitosti je to nezbytnost.

Přidají se všichni?

Systém elektronických aukcí státního majetku je pořád ještě mladý systém a když má pořád ještě své mouchy, tak je potřeba pochválit jednoduchost i transparentnost takového projektu.

Škoda jen, že ne všechny státní instituce tento způsob prodeje využívají – ačkoliv by tomu tak být mělo.

Volí raději naučený způsob prodeje prostřednictvím oznámení na svých stránkách a obálkové metody (např. Státní plavební správa atd..) nebo jiné způsoby jako volí třeba Ministerstvo vnitra a jejich oddělení Centrum zajištěných aktivit.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás