Průvodce po Skopje: 9 věcí, které musíte vědět před odletem

Michal Pavelka
Publikováno 20. prosince 2019

Ve Skopje jsme byli v rozmezí čtrnácti let. A byl to letos v létě šok. Před čtrnácti lety, rok po občanské válce, během níž si chtěla albánská menšina ujasnit svou pozici v novém státě, působilo hlavní město Makedonie jako větší vesnice.

Nedařilo se nám sehnat bankomat ani směnárnu, jedinými památkami byly starý vardarský most a zapadlá socha Matky Terezy. V zoologické zahradě byla vyhublá zvířata a místo nápisu Nekrmte je, byly k vidění výzvy, aby občané pomohli s krmením. Po letošní návštěvě si myslíme, že je Skopje top cílem.

  1. Průvodce po Skopje

    Do Skopje letecky z Prahy

    Z Prahy momentálně neexistuje přímé spojení. Musíme tak počítat s přestupy. Nejlevněji se v současnosti cestuje přes Budapešť, odkud do Skopje létá společnost Wizz Air.

    Do Budapešti se dá z Prahy snadno letět Ryanairem. Jen musíme počítat s rozumným časem na přestup, ten se při cestách tam pohybuje kolem tři a půl hodiny. Pokud je naším hlavním parametrem cena, pak cesta zpět vychází levněji například přes Benátky nebo Brusel.

    Zde však jsou časy na přestup buď příliš krátké (přes Benátky) nebo naopak příliš dlouhé. V ideálním případě se dá dostat na ceny pod dva tisíce korun za zpáteční lety. Možností je letět i přes Milán a zpět domů easy Jetem, ale to už se dostaneme i v dobrých termínech přes dva tisíce korun.

  2. Do Skopje letecky z okolních letišť

    Pro Jihomoravany je finančně nejvýhodnější dopravit se do Budapešti vlakem a letět výše zmíněnou přímou linkou Wizz Airu. Do maďarského hlavního města se dá samozřejmě dostat vlakovými rychlíky i z Prahy.

    Přímá linka v současnosti nelétá ani z jižního Polska. Musíme být trochu turističtí kutilové. Opět se dá v solidních termínech dostat pod dva tisíce, ale z Vratislavi musíme nejprve letět Ryanairem do Bruselu a pak pokračovat Wizz Airem. Zpět to vyjde levněji Wizzairem (oba lety) přes Eidhoven. Z Katovic se musí nejprve do Dortmundu Ryanairem a pak už přímo Wizz Airem. A zpět to vyjde nejlevněji přes norské Oslo, slušný výlet po Evropě. Podobná situace je při letech z Krakova.

    Lépe je na tom Německo. Z něho jsou vypravovány přímé lety z řady letišť, zpáteční letenky se dají sehnat i hodně pod tisícovku, bohužel většinou z měst, která nejsou blízko našim hranicím. Naštěstí se létá i přímo z Berlína, jen za ceny o málo vyšší než tisíc korun. Bohužel ty nejlevnější letenky jsou noční. Ve Skopje přistanete v jednu hodinu v noci, zpět v Berlíně v deset večer. Lety zajišťuje Wizz Air.

    Z Rakouska momentálně přímé lety nelétají.

  3. Do Skopje po zemi

    Samozřejmě se dá do Skopje dojet i po zemi, ale to doporučujeme, jen pokud se rozhodnete v Severní Makedonii, jak se v současnosti státní útvar jmenuje, strávit více času. Z Prahy je to po dálnicích skoro 1 400 km, 13 hodin čisté jízdy. A na trase vás čekají dvě problematické hranice, přičemž na té maďarsko–srbské jsme naposledy strávili sedm hodin. A ne každý má žaludek na předjíždějící Albánce a Turky, kteří se snaží vytvářet další a další pruhy a cpát se před vás. Makedonská hranice většinou velkým problémem nebývá.

    Autobusová nebo vlaková doprava je pro naše standardní čtenáře nesmyslná. Jak časově, tak finančně. V nabídce nejsou v současnosti ani žádné spolujízdy.

  4. Skopje – airport

    Stejně jako centrum Skopje i letiště proběhlo rekonstrukcí a i když je malé, působí moderně. Při cestě z něj se už nemusí spoléhat jen na taxíky. Sedm a až devět linek (podle dne) do centra a z centra zajišťuje společnost Manora group.

    Lístek rovněž stojí 71 Kč€3.

    Pokud je vás hodně a vejdete se do taxíku, lze do Skopje, případně i do dalších destinací v Makedonii cestovat taxíkem. Do centra to vyjde na 476 Kč€20 (cena je daná). Například do Kumanova vás odvezou za 595 Kč€25, do Tetova (s nádhernou mešitou) za 1 071 Kč€45, na Ohrid za 2 261 Kč€95.

    Ceník jednotlivých destinací si můžete prohlédnout na tomto letištním webu, poslední léto seděl.

  5. Průvodce po Skopje

    Skopje – památky

    Skopje je zkrátka úlet. Starý most přes Vardar se nedá srovnávat s mostem Karlovým, ale má svou historickou hodnotu. Kolem něj však vyrostlo několik nových mostů, které sice na první pohled vypadají nově, ale ve skutečnosti jsou v kolotočářském stylu známém v Česku jako podnikatelské baroko. Mosty i celé nábřeží je osázeno desítkami soch, takže se dostalo na leckterého politika a snad i jejich učitele.

    Kdo ve Skopje nikdy nebyl, má v první chvíli problém rozlišit nové od starého, ale po chvíli vám to dojde. A to se týká i různých státních budov anebo honosného archeologického muzea, které má odkazovat na antické dějiny této oblasti.

    Nalevo i napravo od Kamenného mostu vyrostly megasochy. Třeba bojovníka na koni, který je sice bezejmenný, ale každý o něm mluví jako o Alexandrovi Velikém, což tradičně namíchlo Řeky. Na druhém břehu jsou Filip Makedonský, Cyril s Metodějem anebo fontána s ženskou, která snad byla i na naší jednokorunové minci. Zkrátka kýč na kýč, ale ve výsledku to působí bizarně, až z toho má člověk radost. A místní taky. Užívají si, korzují mezi desítkami zahrádek, užívají si života a neřeší to, co třeba my.

  6. Skopje – muslimská část

    Úplně jiný svět zažijete, když půjdete dále na sever a překonáte bulvár Goce Delčeva. Ocitnete se v muslimské čtvrti. Už vám nikdo nebude nabízet pivo, všude jen čaj a káva. V křivolakých uličkách se nacházejí zlatnické krámky a dílny s různým dalším sortimentem. Krásný výhled na město je od mešity Mustafa – paši.

    Za klasickými uličkami je i tržnice se vším možným, včetně padělků oblečení, cédéček, brýlí či cigaret. Zaručeně pravé raybany za osmdesát korun nám spolehlivě slouží doposud. Dostali jsme k nim i hadřík a krabičku. Nová deska Madonny byla na počkání i s obalem, za stovku.

    Své místo, které není v mapách a které jsme si nazvali ulička Advokátů, jsme objevili za Opera House Hotel. Skutečně jde o ulici starých domů, ve které své služby nabízejí různí advokáti, notáři apod.

  7. Ubytování ve Skopje

    Ubytovat ve Skopje se lze od necelých tří stovek na noc a dva lidi. Samozřejmě musíte za tuto cenu počítat s tím, že půjde o motel či pokojík v soukromí se sdílenou koupelnou a záchodem. Podobných nabídek naleznete na bookingu i airbnb desítky či spíše stovky.

    Poměrně levné jsou však i hotely, protože po většinu roku nabídka ubytovací kapacity výrazně převyšuje poptávku. Skopje momentálně, a podle nás nezaslouženě, není typickou destinací pro dovolenou.

    My konkrétně předchozí léto využili hotel přímo v centru, který jsme si rezervovali po šesté hodině večer. Nabídli nám cenu o skoro sedm stovek nižší, než byla původně inzerovaná. K dispozici jsme měli tři místnosti, dvě televize, obrovité letiště, výhled na řeku. Kde jinde si dovolit luxus, než právě v Severní Makedonii? Pravda, i přes čtyři hvězdičky se už trochu rozpadala koupelna, trubky do ní byly vedeny přes ložnici, s ne zrovna velkou řemeslnou důsledností. Na snídani, která byla v ceně, jsme přišli na poslední chvíli a jídlo už nikdo nedoplňoval, na stolech byly zbytky od předchozích strávníků. Zkrátka šlo o balkánské čtyři hvězdičky.

    Pokud nechcete být rozmařilí, bude vám stačit pět stovek na hotelovou klasiku s vlastní koupelnou a při tom stále v centru. Mimo centrum, ale ještě v docházkové vzdálenosti, seženete na pohodu ubytování mezi třemi a čtyřmi stovkami.

  8. Průvodce po Skopje

    Ceny ve Skopje

    V Evropě nenajdete moc hlavních měst, kde se vám bude žít levněji. Vyjádřeno procentuálně, je tam o čtvrtinu levněji než v Česku.

    Když však budete chodit na večeře do restaurací rozesetých podél Vardaru, zaplatíte za jídlo stejně jako v Česku, za pivo ještě více. To tam stojí většinou více než čtyřicet korun, navíc většinou nebývá zrovna pitelné. O to lákavější jsou však porce jídel. Jejich ceny se pohybují od stovky do dvou set korun. Naopak ve fast foodech se plnohodnotně najíte od osmdesáti korun.

    Ceny v obchodech jsou o něco nižší než v Česku, snad až na mléčné výrobky, případně alkohol. Naopak cigarety jsou asi o polovinu levnější. Litr mléka stojí asi dvacku, chléb deset korun, kilo rajčat sedmnáct, pivo osmnáct. Poměrně levná je doprava. Taxíky braly ekvivalent deseti korun za kilometr, mýtné na prázdné dálnici bylo 23,80 Kč€1 za úsek, platit se dalo i kartou. Litr benzínu byl za dvacet sedm korun (v době, kdy u nás byl kolem 33). Kromě trhovců a fastfoodů nebylo problémem platit kartou.

  9. Okolí Skopje

    Kromě toho, že se za tři hodiny dostanete autem až k jezeru Ohrid, leží přímo v okolí města několik míst, kam se dá vypravit na půldenní výlet.

    Třicet kilometrů od města je kaňon Matka – skály, modrá voda, loďky, jeskyně, kostelíky. Pojedete-li autem, je na dálnici výrazný ukazatel.

    Kopec Vodno – to je ten s obrovským křížem, který tak dráždí muslimskou populaci. Dojít k němu se dá pěšky (je to tak na tři, čtyři hodiny) nebo prostě vyjet lanovkou.

    Slavný akvadukt naleznete u městečka Vizbegovo – zůstalo z něj 55 oblouků a zřejmě pochází z doby vlády císaře Justiniána, někteří průvodci však tvrdí, že je ještě starší a přiváděl vodu už do zdejší legionářské osady v prvním století našeho letopočtu.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás