Jak rozmrazit maso

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak rozmrazit maso

    Jak rozmrazit maso

    Rozmrazit maso ve studené vodě je nejlepší postup

    Jak rozmrazit masoOdborníci z potravinářství se shodují na tom, že jediný správný a šetrný způsob, jak rozmrazit maso, je studená voda. Tedy miska se studenou vodou a v ní rozmrazované maso. Je to poměrně rychlý způsob rozmražení masa, který zabere jednu až tři hodiny, podle velikosti balíčku.

    Takto se nejlépe rozmrazují i ryby. Do vody dáváme maso či rybu v nepropustném obalu. A proč do vody? Vede totiž teplo mnohem lépe než vzduch. Když dáte maso do studené vody, minimalizuje se růst bakterií. A díky rychlosti rozmrazení ve studené vodě se opravdu žádné breberky nenamnoží. Je to i vědecky podloženo mnoha pokusy (například z Technického výzkumného institutu ve Švédsku).

    Ale pozor, pokud chcete připravovat steaky, je nutné zajistit, aby se k masu nedostala ani kapka vody. Maso by ji totiž nasálo. A následná úprava ve formě steaků by se zkomplikovala. Maso, které nasaje vodu, totiž hned tvrdne.

    Rozmrazit maso v lednici se moc nedoporučuje

    Vědci varují před rozmrazováním masa a ryb v lednici. Respektive před jeho následnou nedostatečnou úpravou. Rozmrazení v lednici trvá dlouho. A na již rozmrazeném povrchu se pak mohou začít množit mikroorganismy, které způsobují velké zdravotní potíže. Proto pokud rozmrazujete v lednici, dejte maso do nejvyšší přihrádky, abyste rozmrazování urychlili. A pak maso důkladně tepelně upravte, abyste zabili i nejposlednější zárodky bakterií salmonely a dalších.

    Rozmrazit maso na vzduchu při pokojové teplotě je také riskantní

    Když chcete maso zpracovávat hned ráno, můžete si balíček vyndat večer a nechat ho do rána na lince na talíři rozmrznout. Ale pozor, opět jde o způsob, při kterém se může na mase namnožit kde co. Takže následná tepelná úprava musí být velmi poctivá.

    Rozmrazit maso v troubě nebo v mikrovlnce?

    Mikrovlnné i horkovzdušné trouby se dělají se speciálními režimy pro rozmrazování. Šetrnější k masu je rozmrazení v troubě, protože probíhá jen teplým vzduchem. Maso musí být opět v nepropustném obalu, aby rozmrazováním neoschlo. Manuálně lze rozmrazování v toubě také nastavit, stačí navolit teplotu okolo 50 stupňů.

    V mikrovlnné troubě je proces rozmrazování nepřirozený. A maso vlivem vlnění dost tvrdne. Rozmrazení je sice rychlé, ale nekvalitní. Proto se v mikrovlnce doporučuje rozmrazovat jen mleté maso, ryby, případně to maso, které chcete potom dlouhodobě dusit. Ale třeba na minutku nebo na steaky ho už nikdy dobře nepřipravíte. Protože bude ztvrdlé už před samotnou úpravou.

  2. Jak rozmrazit maso v troubě

    Maso se v troubě rozmrazuje v nepropustném obalu, aby rozmrazováním neoschlo. Pokud máte chytrou troubu, nastavte režim rozmrazení, dejte maso i s obalem na plech nebo na talíř a zapněte rozmrazování. Trouba se ohřeje jen mírně, aby se maso mohlo pouze rozmrazit, nikoliv začít tepelně upravovat.

    Pokud chytrá trouba do vaší domácnosti ještě nedošla, nevadí. Manuálně si nastavte teplotu okolo 45 – 50 stupňů a načasujte nejprve půl hodiny (nebo hodinu, podle velikosti balíčku s masem). Poté maso zkontrolujte, jestli už je povolené nebo jestli máte ještě pokračovat v rozmrazování.

    Když to půjde, rozdružte maso co nejdříve na co nejvíce částí (pokud je zamrazené již nakrájené na plátky či na kostky). Tím se rozmrazování výrazně urychlí. Jakmile maso v troubě rozmrazíte, hned ho tepelně zpracujte.

  3. Jak rozmrazit maso za 5 minut

    Nejrychlejší rozmrazování masa je v mikrovlnné troubě. Ale pozor. Při tomto způsobu rozmrazování se některé části masa již začínají v průběhu rozmrazování vařit. A tím dochází ke dvěma efektům Prvním z nich je výrazné tvrdnutí masa.

    A tím druhým je množení přítomných bakterií, které nebyly mrazem zlikvidovány. Teplota masa může během rozmrazování v mikrovlnce dosáhnout optimálních hodnot pro růst těchto bakterií. To znamená, že maso rozmrazované v mikrovlnce musíme jednak hned začít tepelně upravovat a jednak ho zpracovat důkladně, tedy dost vysokou teplotou a dost dlouho.

  4. Jak rozmrazit mleté maso

    Naprosto stejně jako jakékoliv jiné maso. Jen je potřeba, u již hotových tvarovaných karbanátků nebo hamburgerů zajistit, aby se výsledné tvary mletého masa nemohly poškodit. Takže to chce více prostoru. Pokyny pro rozmrazování masa obecně najdete v boxíku č. 1.

  5. Jak rozmrazit rybu

    Jak rozmrazit masoRybu rozmrazujeme stejně jako jakékoliv jiné maso. Nejlépe ve vodě, ale jde to i v lednici nebo v troubě horkovzdušné či mikrovlnné. Nahlédněte tedy do boxíku č. 1, tam je vše podrobně popsáno.  Jen myslete na to, že rozmrazování ryb není vždy potřeba. Mnoho ryb se dá totiž začít upravovat, i když jsou ještě zmrzlé. Výsledek je pak totiž lepší šťavnatější.

    Rybí maso je obecně vodnatější, proto se poměrně rychle rozmrazuje. Takže stačí balíček vyndat ráno z mrazáku a za hodinku začít s přípravou. Pokud rozmrazujeme na vzduchu, je potřeba rybí maso dokonale tepelně zpracovat. Když rozmrazujeme ve studené vodě, můžeme si dovolit i udělat rybí steaky.

  6. Jak rozmrazit lososa

    Losos se rozmrazuje stejně jako jakékoliv jiné maso. Nejlépe ve vodě, ale jde to i v lednici nebo v troubě horkovzdušné či mikrovlnné. Nahlédněte tedy do boxíku č. 1, tam je vše podrobně popsáno.  Není ale vždy nutné ho před přípravou rozmrazit. Lososa můžete začít třeba péct ještě zmrzlého.

    Rybí maso je obecně vodnatější, losos pak i tučněji, proto se poměrně rychle rozmrazuje. Takže stačí balíček vyndat ráno z mrazáku a za hodinku začít s přípravou. Pokud rozmrazujeme na vzduchu, je potřeba lososa dokonale tepelně zpracovat. Když rozmrazujeme ve studené vodě, můžeme si dovolit i udělat losové steaky nebo tatarský biftek z lososa.

    Pokud budete rozmrazovat velký kus lososa nebo celou rybu, nejlépe vždy v lednici co nejníž, překryté potravinářkou fólií. V teplotě okolo tří stupňů se ještě bakterie nebudou množit, ryba se na povrchu nebude kazit, ale dobře se rozmrazí i uvnitř, textura masa zůstane pevná.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma maso


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás