Jak se nenechat nachytat při nákupu potravin

Šunky s minimálním podílem masa, snižování gramáže výrobků, prodej vzduchu ve velké krabici, přibarvování pečiva karamelem... výrobci potravin používají celou řadu triků a fint, kterými nutí spotřebitele kupovat více a dráže. Skrblík pro vás má návod, jak kupovat potraviny a neskočit na léčku zkušených obchodníků.

1Snižování gramáže výrobku

© NestléKdyž nechtějí výrobci zvyšovat cenu výrobku, mají ještě jednu možnost: Snížit gramáž.

Například Tatranky ještě v roce 2012 vážily 50 gramů, dnes má tatáž sušenka 47 gramů. Podobné snižování gramáže postupem času potkalo třeba kakao Granko (z 500 g na 450 g a z 250 g na 225 g), čokoládu Studentská pečeť (z 200 g na 180 g), brambůrky Bohemia Chips (z 85 g na 77 g) nebo Ledové kaštany v bílé čokoládě. Ty zhubly z 50 g na 45 g. Podobných příkladů lze především u cukrovin najít nepřeberné množství.

Ochrana před tímto chováním je nečekaně jednoduchá. Stačí sledovat jednotkovou cenu výrobku, nikoliv tu za kus. Jednotková cena musí být ze zákona uvedena na cenovce.

2Novinky jsou lehčí a dražší

© UnileverNepsaným pravidlem při zavádění nových variací již existujících výrobků je snížení gramáže či objemu. Argument marketingových oddělení je takřka vždy stejný – vyšší výrobní náklady.

Krásným příkladem je třeba řada margarínů Rama. Pro srovnání cen platných k 13. 4. 2015 nám posloužil obchod Tesco Potraviny Online. Obyčejná Rama Classic 500 g se prodávala za 87,80 Kč v přepočtu za kilogram, Rama Lahodná máslová 400 g za 109,75 Kč za kilogram a Rama Nadýchaná 320 g za 137,19 Kč za kilogram.

Když byste postavili krabičky všech tří margarínů vedle sebe, bude vám jako největší vzhledem k provedení obalu připadat právě ta nejdražší z nabízených variant. Rama Nadýchaná – margarín, který byl našlehán dusíkem. Jen málokdo uvěří, že rozdíl téměř 50 Kč je způsoben vyššími výrobními náklady.

Ochrana před tímto postupem je jednoduchá, opět sledujte jednotkovou cenu.

3Nahrazování dražších ingrediencí levnějšími

Optimalizace výrobních nákladů, tedy jejich snižování, má často podobu nahrazování původního složení produktu levnějšími alternativami.

Nedávno došlo třeba k úpravě zmiňovaných Tatranek. Arašídy, kterých v sušence bylo celých 11,8 %, nahradilo arašídové aroma. Výrobce Mondelez Czech Republic s. r. o. podal těžko uvěřitelné vysvětlení: Arašídy jsou silný alergen, takže byly nahrazeny praženými pšeničnými klíčky.

Žádným překvapením není minimální podíl skutečného ovoce v džusech, ovocných šťávách, čajích nebo džemech. Vzhledem k ceně potravin není možné očekávat skutečné liči v čaji za 43 Kč, více než 0,5 % manga nebo maracuji v nektaru za 28 Kč nebo vysoký podíl masa v šunce za 170 Kč za 1 kg, když tato částka sotva pokryje cenu masné suroviny.

V praxi je nejčastěji nahrazován cukr glukózovo-fruktózovým sirupem, čokoláda tukovou polevou a máslo ztuženými rostlinnými tuky. Ke zhodnocení jednotlivých složek potravin doporučujeme web ZdravaPotravina.cz. A samozřejmě doporučujeme důkladně číst obaly.

4Privátní značky neznamenají automaticky nekvalitní výrobek

© Billa

Za privátními značkami Clever, Tesco Value, Argus a dalšími se nemusí vždy skrývat nekvalitní výrobek. Zjednodušeně řečeno platí, že zadavatel (supermarket) si určí, kolik má daný produkt stát a nasmlouvaný výrobce ho následně za danou cenu vyrobí. Preferuje zadavatel vyšší kvalitu? V takovém případě se výrobek může vyrovnat značkovému. Trvá supermarket na nízké ceně? Pak bude nízká cena patrně jedinou výhodou daného zboží.

Například tradiční pomazánkové (máslo) Clever pro Billu vyrábí vyhlášená Choceňská mlékárna, pivo Argus 12° Maestic pivovar Platan Protivín a mléko Pilos z Lidlu firma Pragolaktos. Doporučit můžeme také tuňák Billa, který chuťově poráží známější a několikrát dražší značky.

Více informací o privátních značkách supermarketů

5Nevěřte marketingovým slibům výrobců

Někteří výrobci potravin v reklamách rádi přehání a zveličují příznivý dopad jejich výrobků na lidské zdraví. Například v roce 2011 musela společnost Dannon, spadající do skupiny Danone, v USA zaplatit pokutu téměř 400 milionů korun. V reklamách tehdy tvrdila, že její jogurty Activia a nápoje DanActive (obdoba českého Actimelu) pomáhají předcházet chřipce a zmírňují zažívací potíže. Jenže to se dle Federální vyšetřovací komise neprokázalo.

6E300 alias kyselina askorbová alias vitamín C

Jednotlivé složky výrobku musí být na obale uvedeny sestupně dle podílu, ve kterém se v něm vyskytují. Jako první je tedy uvedena vždy ta součást, jejíž podíl je nejvyšší.

U tzv. přidatných látek (lidově zvaných éčka) platí, že musí být uvedeny buď číselným kódem E, nebo svým názvem.

Ještě v nedávné době výrobci nevěnovali značení přílišnou pozornost. Nicméně poté si lidé začali éčka hlídat a aby je výrobci na obale ukryli, přechází na názvy látek. A to i přesto, že zdaleka ne všechna éčka jsou nebezpečná nebo riziková. Pro přehled závadnosti jednotlivých éček opět doporučujeme web ZdraváPotravina.cz.

7Jak vybírat šunky, párky a další uzeniny

Minimální nároky na lovecký salám, vídeňský párek, ostravskou klobásu a další uzeniny stanovuje vyhláška č. 326/2001 přezdívaná špekáčková. Leč jsou podmínky kladeny poměrně nekompromisně, vztahují se pouze na české výrobce.

Jak v obchodě poznat podezřelý výrobek? Podle názvu. Špekáček není špekáček, ale opékáček nebo táboráček a místo telecího párku za skleněnou výlohou leží párek s telecím masem.

Asi nejjednodušeji se zorientujete u šunek, které zná zmiňovaná vyhláška ve třech skupinách:

  • Nejvyšší jakosti
    Obsah čistých svalových bílkovin musí být minimálně 16 % hmotnosti, není dovoleno používat vlákniny, škroby či jiné rostlinné a živočišné bílkoviny.
  • Výběrová
    Čistá svalová bílkovina musí tvořit minimálně 13 % hmotnosti. Přidávání vlákniny, škrobů nebo jiných živočišných či rostlinných bílkovin není povoleno.
  • Standardní
    Přidávání vlákniny, škrobů či živočišných a rostlinných bílkovin je povoleno. Obsah čisté svalové bílkoviny musí tvořit minimálně 10 % hmotnosti výrobku.
  • Konzumní
    Tato kvalitativní třída již není na rozdíl od minulosti zakotvena ve vyhlášce. Konzumní měla obsahovat alespoň 7 % čisté svalové bílkoviny. Šlo tedy o nejméně kvalitní šunku.

Ještě méně kvalitní uzeniny se obvykle označují jako nářez, cihla apod.

Podíl masa v jednotlivých jakostech šunek závisí na použitém druhu masa a jeho obsahu svalových bílkovin. Obecně vzato platí, že šunky nejvyšší jakosti by měly obsahovat alespoň 90 % masa, výběrové šunky kolem 80 % a standardní šunky 70 %.

U dalších uzenářských výrobků jsou požadavky jasně dané výše zmiňovanou vyhláškou:

Výrobek Minimální podíl masa Minimální podíl čisté svalové bílkoviny Maximální podíl tuku
Špekáček 40 % 45 %
Párek vídeňský 55 % 40 %
Debrecínský párek 60 % 40 %
Párek jemný 50 % 35 %
Šunkový salám 55 % 20 %
Gothajský salám 40 % 40 %
Junior salám 40 % 35 %
Český salám 40 % 40 %
Vysočina 13 % 50 %
Turistický trvanlivý salám 14 % 40 %
Poličan 16 % 50 %
Lovecký salám 15 % 50 %
Ostravská klobása 60 % 35 %
Paprikáš 14 % 50 %
Herkules 14 % 50 %

Jde o minimální/maximální podíly na hmotnosti výrobku. Uvedené podíly masa jsou pouze částí požadavků, dále je nutné splnit stanovené smyslové požadavky.

8Čokoláda, nebo kakaová pochoutka?

© nkzs

Kvalitní čokoláda se pozná dle obsahu kakaového másla a kakaové sušiny a přesně těchto dvou složek se týkají jakostní požadavky na tuto sladkou pochoutku. Pokud výrobce nesplní požadavky, nesmí používat příslušné označení.

V praxi se nejčastěji obejde tak, že se kakao nahradí levnějším rostlinným tukem, na obalu se použije označení kakaová pochoutka, na přední straně se nápis napíše anglicky, nebo vůbec. Sušenka není s čokoládovou polevou, ale s tukovou, v lepším případě s kakaovou. Skrblíkova rada? Tyto výrobky nekupujte.

Jakostní požadavky na čokoládu:

Označení Požadavky
Mléčná čokoláda Obsah tukuprosté kakaové sušiny: min. 2,5 %
Obsah celkové kakaové sušiny: min. 25 %
Obsah mléčného tuku: min. 3,5 %
Obsah celkového tuku: min. 25 %
Mléčná sušina: min. 14 %
Hořká čokoláda Obsah kakaového másla: min. 18 %
Obsah tukuprosté kakaové sušiny: min. 14 %
Obsah celkové kakaové sušiny: min. 35 %
Bílá čokoláda Obsah kakaového másla: min. 20 %
Obsah mléčného tuku: min. 3,5 %
Mléčná sušina: min. 14 %
Mléčná oříšková čokoláda musí být vyrobena z mléčné čokolády obsahující nejméně 10 % mléčné sušiny
15 až 40 g lískových oříšků/100 g
lze přidat též mandle a jiné druhy ořechů, celé nebo ve zlomcích v takovém množství, aby celkový obsah včetně lískových oříšků nepřesahoval 60 % celkové hmotnosti výrobku

9Pečivo

Hitem posledních několika let je celozrnné pečivo na straně zákazníků a pečivo rozpékané na prodejně. To musí být na základě novely vyhlášky z roku 2012 nově označováno termínem „ze zmrazeného polotovaru“.

Jakostní požadavky na některé pekařské výrobky stanovuje vyhláška č. 333/1997 Sb.:

  • Žitný chléb, žitné pečivo
    Jako žitné se mohou označovat pouze ty produkty, ve kterých činí podíl žitných mlýnských výrobků minimálně 90 %.
  • Žitno pšeničný chléb, žitno pšeničné pečivo
    U těchto výrobků musí být podíl žitných mlýnských výrobků nejméně 50 % a podíl pšeničných mlýnských výrobků nejméně 10 %.
  • Pšenično žitný chléb, pšenično žitné pečivo
    Zde je poměr přesně opačný, pečivo musí obsahovat minimálně 50 % pšeničných a 10 % žitných mlýnských výrobků.
  • Celozrnný chléb, celozrnné pečivo
    Celozrnnými se mohou označovat pouze ty pekařské výrobky, které obsahují nejméně 80 % celozrnných mouk nebo obalových částic z obilky.
  • Vícezrnný chléb, vícezrnné pečivo
    U vícezrnného pečiva musí více než 5 % hmotnosti použitých mlýnských obilných výrobků tvořit jiné obiloviny než pšenice a žito.

Skrblík doporučuje kupovat pečivo od lokálních pekařů a vždy důkladně číst informační cedulky a údaje o složení výrobku. Jako podezřelé lze chápat pojmenování „fit“ či „tmavý“. To může znamenat, že složení výrobku není dostatečné např. pro označení celozrnné.

Pozornost věnujte také barvě pečiva. V Česku je zažité přesvědčení, že celozrnné pečivo je tmavé, na což někteří výrobci reagují přídavky karamelu jakožto barviva. Barva celozrnného pečiva je spíše šedá.

10Olivový olej

Požadavky na olivové oleje definuje vyhláška 77/2003 Sb., která je rozděluje na 7 skupin:

Druh Volná kyselost
(na 100 g)
Charakteristika
Extra panenský
Extra Virgin
méně než 1,0 g Nejkvalitnější olivový olej, při jehož výrobě byly použity pouze mechanické postupy. Lisuje se za studena ze zralých oliv.
Panenský
Virgin
méně než 2,0 g Kvalitní olivový olej vylisovaný čistě mechanickými postupy.
Obyčejný panenský
Ordinary Virgin
méně než 3,3 g Olivový olej standardní kvality, vyhláška přímo nevyžaduje použití mechanických postupů.
Rafinovaný olivový olej
Refined olive oil
méně než 0,5 g Méně kvalitní olivový olej, který při výrobě prošel chemickou úpravou – rafinací.
Olivový olej méně než 1,5 g Směs olejů, která vznikla smícháním rafinovaného olivového oleje a panenského olivového oleje.
Rafinovaný olivový olej z pokrutin méně než 0,5 g Méně kvalitní, chemicky upravovaný olivový olej získaný z pokrutin.
Olivový olej z pokrutin
Olive pomace oil
méně než 1,5 g Nejméně kvalitní olivový olej, který vznikl smícháním rafinovaného olivového oleje z pokrutin a panenského olivového oleje.

Co jsou pokrutiny?
Pokrutiny jsou odpad po prvním lisování oliv. Zbývá v nich stále dostatek oleje, a tak se dále zpracovávají, nicméně k oddělení oleje je již nutné použít rafinaci. Olivové oleje z pokrutin jsou méně kvalitní.

Co je rafinace?
Rafinace je způsob získávání oleje za vyšších teplot až k 90 °C a za použití chemických postupů. Jde sice o zdravotně zcela nezávadný postup, získaný olej ale nebude nikdy stejně kvalitní, jako je ten extra panenský lisovaný za studena.

Jak poznat olivový olej z pokrutin

Olivový olej z pokrutin je méně kvalitní, Skrblík nedoporučuje tyto výrobky kupovat. Poznáte ho podle povinného označení „Vyrobeno z pokrutin“.

Někteří výrobci olejů spoléhají na jazykovou neznalost spotřebitelů a na obalu pokrutiny skrývají za anglický název pomace, nebo italský překlad sansa.

Nekvalitní potraviny a pokutované provozovny na internetu

Přehled nejakostních a nebezpečných potravin či pokutovaných provozoven hledejte na internetových stránkách PotravinyNaPranýři.cz. Jejich provozovatelem je Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Našli jste chybu?

Nahlásit chybu