Jídlo a vaření

Základní poučka, jak ušetřit na jídle a vaření obecně, je poměrně jednoduchá: Kupovat jen to, co je doopravdy potřeba, a veškeré suroviny si zpracovat sám.

1Nekupujte více potravin, než kolik jich spotřebujete, a dojídejte zbytky

Podle průzkumů Češi vyhodí až jednu třetinu nakoupených potravin, aniž by je ochutnali. Při průměrných měsíčních výdajích domácnosti na stravování ve výši 5 000 Kč se tak jedná o více než 1 600 Kč utracených bez jakéhokoliv užitku.

2Nakupujte zboží v akci

Tento tip platí v první řadě pro trvanlivé zboží s dlouhou minimální trvanlivostí, jako je cukr, mouka, olej či mléko. Takové zboží je nejvýhodnější kupovat ve větším množství a v okamžiku, kdy se objeví v letácích super a hypermarketů. S hlídáním cen vám zdarma pomůže Kupi.cz.

3Nepoužívejte polotovary

Bramborová kaše z prášku nebo zmrazený hotový guláš možná ušetří čas strávený přípravou jídla, s penězi je to ale přesně naopak. Řetězec výrobců, distributorů a prodejců těchto polotovarů je poměrně dlouhý a každý chce vydělat. Většinu z ceny potraviny tvoří marže jednotlivých článků řetězce a výrobní náklady produktu tak jsou minimální. Použité suroviny se obvykle řadí mezi ty nejlevnější, a tak kvalita většiny polotovarů je ve srovnání s domácí přípravou velmi špatná.

4Vyzkoušejte potraviny privátních značek supermarketů

Téměř všechny super a hypermarkety prodávají výrobky vlastních (privátních) značek. Tyto produkty bývají levnější, přičemž se dost často stává, že je supermarketu dodává stejný výrobce, který produkuje své značkové výrobky. (Více na stránce Nabídka obchodů: značkové vs. neznačkové zboží)

5Vařte doma a nejezte v restauracích

Vysoké výdaje za stravování lze snížit omezením návštěv restaurací nejen v době obědů a nahrazením tohoto zvyku jídlem z domova. Například za cenu jednoho poledního menu v restauraci lze připravit chutný domácí oběd pro celou rodinu.

6Používejte kohoutkovou vodu místo té balené

Ušetřit peníze, fyzické síly i čas lze používáním kohoutkové vody namísto balené. Její kvalita ve většině měst přesahuje parametry vody balené. Ještě výraznější je rozdíl v ceně – balená voda je oproti kohoutkové dražší zhruba 40×.

7Rozlišujte datum použitelnosti a minimální trvanlivosti

V závislosti na typu potraviny se přímo na výrobku uvádí jeden ze dvou údajů, který informuje o životnosti výrobku.
Mléčné a některé další chlazené výrobky, jež rychle podléhají zkáze, se doplňují datem použitelnosti (DP, spotřebujte do, use by date). Po tomto termínu se dané zboží nesmí prodávat a nedoporučujeme ho ani konzumovat.
U trvanlivých potravin se používá označení data minimální trvanlivosti (DMT, minimální trvanlivost do, best before). Po překročení tohoto data nemusí být potravina zdravotně závadná, ale již nejsou garantovány všechny její původní vlastnosti. Jeden týden prošlý balíček těstovin tak není nutné automaticky vyhazovat, nejsou-li na něm patrné zjevné známky ztráty kvality.

8Používejte produkty z vlastní zahrádky

Vlastní zahrádka či chov vyžaduje čas a péči, používáním vlastních surovin ale ušetříte peníze vynaložené na nákup zeleniny, ovoce, bylinek či vajíček. Vlastním chovem či pěstováním si zároveň ohlídáte jejich kvalitu.

9Sběr lesních plodů

Obdobným způsobem můžete nasbírat a posléze zpracovat některé lesní plody, jako jsou houby nebo borůvky. Výhodou je, že sběr těchto plodů se dá spojit s rodinným víkendovým výletem a přebytky je možné zamrazit, zavařit, odprodat či darovat známým a přátelům.

10Připravte si jídelníček na další týden a přizpůsobte mu nákup potravin

Jste-li již zvyklí vařit si obědy či večeře doma, doporučujeme si plánovat jídelníček na nastávající týden dopředu. Podle zvolených jídel následně sestavte nákupní seznam a toho se striktně držte.

11S křehčeným masem kupujete předraženou vodu

Jedním z novějších trendů obchodníků je prodej tzv. křehčeného masa, jež je ve srovnání se standardním masem výrazně levnější. To proto, že nezanedbatelnou část masa tvoří uměle přidaná voda, kterou výrobce pouze zvyšuje hmotnost. Pokud bychom brali v úvahu pouze čistou hmotnost masa (bez vody), vychází křehčené maso výrazně dráž – i když to na první pohled vypadá naopačně.

12Připravujte si vlastní pečivo

Pečivo se na účtence na první pohled jeví jako zanedbatelná položka. Ve skutečnosti hraje vzhledem k frekvenci a nakupovanému objemu v rodinném rozpočtu poměrně významnou roli. Ušetřit na něm můžete tak, že si ho budete připravovat sami doma. Domácí pekárnu lze koupit již za cca 1 500 Kča vy  si můžete kdykoliv připravit čerstvé a zároveň levnější pečivo.
Alternativou je obstarání si kvásku (např. přes PečemPecen.cz) a upečení chleba v klasické troubě. Jeden bochník včetně energií vás bude stát cca 20 Kč.

13Nakupujte jídlo v zahraničí

Máte-li to blízko do Polska či Německa, doporučujeme nákup potravin v zahraničí, kde jsou mnohé z nich výrazně levnější nebo kvalitnější.

14Namísto kupovaných limonád si je připravujte doma

Limonády, džusy a ledové čaje v plastových lahvích jsou nejen přeslazené, a tedy nezdravé, ale také velmi drahé. Levně připravit si je můžete doma, stačí k tomu obyčejný zelený čaj, bylinky (máta, meduňka…), k doslazení med a v parných letních dnech ještě led.

Našli jste chybu?

Nahlásit chybu