Změna sazebníku mBank: Výběry nad 1 500 Kč zdarma, nové podmínky pro platební karty

Petr Novák
Publikováno 30. června 2016

S platností od 1. září 2016 mBank upravuje některé položky v sazebníku. Šest z nich vám představujeme. Některé jsou směrem k lepšímu, jiné jsou celkem smutné čtení. Kdo s oznámenými změnami nesouhlasí, může je odmítnout a bankovní účet zrušit.

Změny v sazebníku mBank od 1. 9. 2016

  1. Všechny výběry od 1 500 Kč budou zdarma

    Nyní mBank nabízí tři výběry měsíčně zdarma, až za čtvrtý se platí 35 Kč.

    Od září 2016 budou výběry ze všech bankomatů v Česku i zahraničí v hodnotě od 1 500 Kč zdarma. Za každý výběr do 1 499,99 Kč se bude vybírat poplatek 29 Kč.

  2. Zvyšuje se povinný obrat pro vedení karty zdarma

    Vedení karty zdarma je u mBank podmíněno vedením úvěrového produktu, nebo měsíčním obratem plateb alespoň 500 Kč.

    Od září bude vedení karty zdarma až po dosažení obratu plateb 1 500 Kč měsíčně. Při nesplnění podmínky se za vedení karty bude platit 29 Kč měsíčně. Bezplatné vedení karty klientům s půjčkou, hypotékou, kreditní kartou nebo povoleným přečerpáním zůstává zachováno.

    mBank ve svém blogu narovinu uvádí důvod, proč došlo ke zvýšení minimální hranice. Změna souvisí s loni zavedenou regulací poplatků za platby kartou u obchodníků.

    Před regulací mezibankovního poplatku mBank získala z každé platby kartou ve výši 500 Kč přibližně 6 Kč. Od zastropování poplatku za zpracování transakcí získává mBank z 500 utracených korun jen 1 Kč. Výpadek v příjmech tak banka musí kompenzovat navýšením požadované minimální útraty.

    Dobří počtáři již vědí, že z klientů, kteří přesně splní podmínku pro bezplatné vedení karty, bude mít mBank od podzimu 3 Kč. Jak mBank uvádí ve svém blogu, průměrná útrata klienta mBank je necelých 5 000 Kč měsíčně.

    Platební kartu lze zablokovat v internetovém bankovnictví. Při zakládání nových účtů se od podzimu bude povinně volit, zdali má karta být součástí účtu, nebo nikoliv.

  3. Vklad na účet mKonto Business zdarma

    Od září bude možné vložit hotovost na podnikatelské mKonto Business jednou měsíčně zdarma. Stačí použít obyčejnou složenku České pošty, mBank následně poplatek 40 Kč vrátí. Nabídka se vztahuje pouze na vklady do 50 000 Kč a ještě jednou zdůrazňuji, že se týká pouze podnikatelského účtu.

  4. Zpoplatnění SEPA plateb

    Od 1. září 2016 mBank zavádí poplatek 25 Kč za každou příchozí a odchozí SEPA platbu. Nyní se za tento typ zahraničních převodů neplatí.

  5. Automatická splátka kreditní karty za poplatek

    Až do konce prázdnin lze u kreditních karet mBank využívat možnost automatické 100% splátky zdarma, kdy se úvěr automaticky uhradí z běžného účtu.

    Se změnou sazebníku se za automatické splácení zavádí poplatek 25 Kč měsíčně. Alternativně je možné dluh splácet ručně příkazem.

  6. Zpoplatnění převodů ze spořicího účtu

    Poslední zmiňovaná úprava sazebníku je na kapesník. Od září bude bezplatný pouze jeden převod ze spořicích účtů eMax, eMax Business, eMax Plus a mSpoření. Za druhý a každý další převod se z účtu strhne 29 Kč.

    Smutná část na této novince souvisí s úrokovou sazbou spořicích účtů, které jsou jako produkt v roce 2016 mrtvé.

    K 30. červnu činí úroková sazba na účtě eMax 0,05 % ročně. K dosažení úroku 29 Kč měsíčně je tak odhadem na spořicím účtě nutné mít zůstatek 700 000 Kč.

Všechny změny mBank shrnuje na svém blogu, prostudovat si rovněž můžete nový sazebník. A nezapomeňte si prohlédnout naše hodnocení bezplatných bankovních účtů.


J
Jindrich 06.07.2016 – 08:28

Myslim ze mnoho lidi se nestacilo ohrat a hned zase pujdou :D Zajimalo by me jestli tento druh podvodu se provozuje jen u nas nebo i ve zbitku sveta.

Odpovědět

l
ladislav 06.07.2016 – 08:57

No,co říci, mBank jsou parchanti, zpočátku slibovaly,vše zdarma, spořicí účty od 1,8= postupně ořezali na dnešní minimum.Měl jsem jej také,ale zrušil jsem ho. Mám účet mkonto, odešel jsem před lety z Kb do mBank pro jeji výhodu, ale dnes vidím jak jsou nenažraný a za nějakou dobu budou požadovat měs.útratu 10tis.kč. jsem rád,že jsem si ponechal v záloze účet v KB a Sberbank. Prostě v dnešní době bankovní instituce ,chtějí vydělat co nejvíce,a kliente starej se!!Halada

Odpovědět

I
Irena 07.07.2016 – 21:26

Jediná výhoda Mbank je ta, že u kreditky existuje možnost měnit si neustále limit pro nákupy. Využívala jsem to pro nákupy v zahraničních e-shopech a po nákupu vždy limit vynulovala kvůli možnosti zneužití. Bohužel jiná banka tuto možnost u kreditky nenabízí. Ale ani tato výhoda mě nepřesvědčí, abych se znovu stala jejich klientem, neboť jsem před pár lety "utekla" hodně rozladěná.

Odpovědět

J
Jindrich 09.07.2016 – 09:12

O jakem zneuziti je rec Ireno? Pri nakupu ti prijde sms na mobil a to obejit nejde.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás