Vánoce u O2 připomínají apríl: Slevy neslevy a směšná záruka nejnižší ceny

Petr Novák
Publikováno 15. prosince 2015

Také nemáte rádi takové ty měkké dárky, ze kterých se vyklubou o dvě čísla menší ponožky? Vyhodit je nechcete, ale jsou vám k ničemu, takže se jen válí ve skříni. Vánoční nabídka O2 s nimi má mnohé společné.

Za navýšení tarifu a dvouletý závazek O2 slibuje něco, co se sice tváří jako sleva na telefon, ale ve skutečnosti jde spíše o chytrý způsob, jak si uvázat zákazníka a ještě mu dát pocit, že ušetřil. Možná proto se na webu O2 nehovoří o slevě, ale o bonusu.

  1. “Sleva” se týká tarifu, nikoliv telefonu

    O2 slibuje bonus jeden, dva, nebo tři tisíce korun. Podmínkou pro přiznání bonusu je současný nákup LTE telefonu z nabídky O2 a přechod na vyšší tarif.

    Čím dražší tarif si zákazník sjedná, tím vyšší bonus na telefon získá:

    • 3 000 Kč za zřízení či přechod na tarif FREE CZ data L nebo FREE Evropa
    • 2 000 Kč za zřízení či přechod na FREE O2 Plus, FREE O2 Plus data M, L, XL, FREE CZ nebo Kůl data 2 GB
    • 1 000 Kč za zřízení či přechod na tarif FREE O2 60, Kůl nebo Kůl data 1 GB
    • 500 Kč získá zákazník, která si tarif nezmění, ale již nyní využívá některý z těchto tarifů: FREE O2 60, FREE O2 Plus, FREE O2 Plus data M, L, XL, FREE CZ, FREE CZ data L, XL, FREE Evropa, FREE EU, FREE EU data L, XL, FREE EU Plus a FREE EU Plus data XL, Kůl, Kůl data 1 GB nebo 2 GB

    Ve všech případech se jedná o slevu z ceny tarifu, nikoliv z ceny telefonu. Nejvyšší z bonusů vám tak nezlevní telefon o 3 000 Kč, ale každé z následujících 24 měsíčních vyúčtování o 125 Kč.

    Pokud se zákazník rozhodne během 2 let od okamžiku pořízení telefonu smlouvu zrušit, nebo si sníží tarif, ztrácí nárok na nevyčerpanou část slevy.

  2. Nabízené telefony lze běžně koupit levněji

    Nad vánoční akcí O2 by se třeba dalo uvažovat, pokud by nabízené telefony byly nejlevnější na trhu. Realita je taková, že i s maximálním třítisícovým bonusem jsou alespoň některé telefony dražší.

    Často dokonce výrazně dražší, stačilo použít srovnávač Heuréka. Od cen telefonů u O2 jsem již odečetl bonus 3 000 Kč:

    • iPhone 6S Plus 128 GB u O2 koupíte za 27 695 Kč, Mall.cz ho prodává za 26 990 Kč.
    • iPhone 6 Plus 128 GB vám O2 prodá za 23 595 Kč, CZC.cz ho má v nabídce za 21 990 Kč. V některých méně známých obchodech ho dokonce pořídíte pod 20 tisíc.
    • iPhone 6 128 GB prodává O2 za 21 295 Kč včetně bonusu, ale třeba od CZC.cz ho pořídíte za 18 790 Kč.
    • Samsung Galaxy S6 edge+ 32 GB má O2 v nabídce za 19 595 Kč, stejný model nabízí MobilSmart.cz skladem za 16 450 Kč. Obchod se na Heuréce honosí titulem “Ověřeno zákazníky”.

    A podobných příkladů bychom u dražších modelů našli víc.

    O2 sice garantuje nejnižší cenu a nabízí proplacení případného rozdílu, ale to platí jen u vybraných prodejců. Jmenovitě jde o Vodafone, T-Mobile, Alzu, Setos, Electroworld, Datart a Mobilní pohotovost. Toť vše. Na všechny ostatní obchody se garance nevztahuje.

    Pořízení telefonu od O2 tak nemá valný smysl. Tím spíš, když nad zákazníkem po dobu dvou let visí riziko ztráty poskytnuté slevy.

  3. Proč si navyšovat tarif?

    Třetí připomínka se týká povinného navýšení tarifu. To dává smysl snad jen v případě, kdy provoláte, propíšete a prosurfujete více, než kolik vám nabízí současný tarif.

    Ale ani tehdy Skrblík nedoporučuje tarif ihned navyšovat. Mnohem rozumnější je oslovit Vodafone, T-Mobile a případně další operátory s konkrétním požadavkem. Při jejich dotazu na váš současný tarif se nebojte skutečnou cenu krapet snížit.

    Nezapomeňte se obrátit také na O2, pohrozit jim odchodem k jinému operátorovi a požadovat výhodnější nabídku. Pokud zároveň uvažujete o pořízení nového telefonu, kupte ho v běžné prodejní síti. Nebudete tak přivázáni k O2 a v budoucnu teoreticky můžete vypovědět smlouvu bez sankcí.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás