SKRBLOG

Skrblíkova kuchařka: Recept na falafel

Pátek, 06. únor 2015, Skrblík.cz

Falafel je zdravý, bezmasý pokrm pocházející z Egypta, nicméně dnes je velice populární v Izraeli, Libanonu a dalších zemích Blízkého východu. Svým vzhledem připomíná bramborové krokety, ačkoliv se jedná o smažené kuličky z cizrny nebo z bobů. Klasickým doplňkem falafelu je jogurtová omáčka a zelenina. V každém případě jde o jídlo bohaté na proteiny.

  • Cena za 1 porci: 23,50 Kč
  • Cena za 2 porce: 47 Kč

Skrblíkova kuchařka: Recept na falafel

Suroviny a rozpočet na 2 porce

Množství Surovina Cena
200 gramů Cizrna 12 Kč
1 svazek Jarní cibulka 13 Kč
1 hrst Petrželka (nasekaná) 14 Kč
4 stroužky Česnek 3 Kč
1 lžíce Římský kmín (ne obyčejný!) 5 Kč
Chilli
Olej
Sůl
Pepř
Celkem 47 Kč

Postup přípravy

  1. Tento recept je třeba začít připravovat s jednodenním předstihem – cizrna se musí přes noc namočit do vody.
  2. Další den z ní slijte vodu a cizrnu rozmixujte. Pak přidejte jarní cibulku, česnek, petrželku a opět mixujte.
  3. Nakonec do rozmixované směsi přidejte lžičku kmínu, lžičku soli, půl lžičky pepře a špetku chilli. Vše řádně promíchejte a dejte uležet do lednice alespoň na 20 minut.
  4. Ze směsi tvarujte kuličky – důkladně je mačkejte, aby držely pohromadě. Kuličky smažte na oleji dozlatova.
  5. Falafel se podává v pita chlebu, tortille, arabském chlebu s kuskus salátem nebo jen s bramborami. Falafel doporučujeme doplnit vhodným dresinkem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa zůstane utajena. Urážlivé nebo nicneříkající komentáře rovnou mažeme. :-)

Komentáře