Recepty pro domácí pekárnu: Pšenično-žitný chléb

Lenka Rutteová
Publikováno 14. října 2017

Pokud si chcete doma upéct klasický český chleba, na který můžete dát šunku, sýr, paštiku, ale i třeba med nebo marmeládu, vyzkoušejte pšenično-žitný chléb.

Je tedy fakt, že horní kůrka nebude úplně zázračná, ale ty další tři vám to vynahradí. A nejen tři kůrky, ale hlavně střída, která bude ve srovnání s chlebem kupovaným v supermarketu absolutně lahodná.

Recepty pro domácí pekárnu: Pšenično-žitný chléb

Ingredience na pšenično-žitný chléb z domácí pekárny

  • 400 ml vody
  • lžička octa
  • špetka cukru
  • třetina kostky čerstvého droždí (cca 15 g)
  • 250 g hladké mouky (možno použít pšeničnou chlebovou)
  • 250 g žitné mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky soli
  • lžíce drceného kmínu

Recepty pro domácí pekárnu: Pšenično-žitný chléb

Jak připravit pšenično-žitný chléb z domácí pekárny

Ingredience nasypeme do nádoby v uvedeném pořadí. Pokud ale chcete použít droždí sušené, dejte sůl do vody a droždí až na závěr na mouku. Vložte do pekárny a zapněte program chléb. V tomto případě středně velký. Ale pokud chcete lepší propečení, navolte největší velikost chleba a nejtmavší kůrku. Po asi třech a půl hodinách bude hotovo.

Pozor, soli dvě zarovnané lžičky, nikoliv lžičky na kopec. Přesolili byste.

4 tipy, jak vylepšit pšenično-žitný chléb z domácí pekárny

Můžete i experimentovat s moukami. K chlebu se dobře hodí mouka žitná celozrnná, pšeničná celozrnná, ale i například pohanková. Když dáte trochu mouky cizrnové nebo hrachové, chytne chleba zcela jinou vůni a bude jistě ojedinělý (jen musíte v rodině mít luštěniny v oblibě).

Chléb jde péct i na rychlejším programu, ale může se stát, že těsto nebude zcela dobře propracované. Chléb chce prostě čas. Můžete po zaznění signálu k přidání semínek přidat semínka slunečnicová, dýňová, lněná, sezamová, ale i třeba ořechy.

Jestli byste chtěli chléb využít jen na slano, jde do těsta po zaznění signálu dodat třeba suchý salám. Jestliže máte chuť na chleba škvarkový (a chcete, aby škvarky byly v chlebu vidět), budete si muset jenom nechat umíchat a vykynout těsto. A škvarky pak zapracovat do těsta na vále, chléb upéct v troubě. Pekárna by totiž škvarky spolehlivě rozmělnila, i když byste je přidali až na signál pro semínka.

V tomto případě pečte chleba na pomoučeném plechu. Anebo dopředu rozpalte (na 220 stupňů) nádobu na pečení, která má poklici (skleněná, keramická, pekáč anebo i kastrol – tady pozor, aby neměl okrajový vroubek – chleba byste nevyklopili). Do rozpálené nádoby pak přendejte těsto, bez jakéhokoliv moučení či maštění. Přikryjte poklicí a dejte péct na 200 stupňů, na asi hodinu. Jestli chcete extra kůrku, tak po tři čtvrtě hodině sundejte poklici a dopečte otevřené.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Skrblíkova kuchařka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás