Pavelkovo skrblení 93: Recenze P2P portálů Bankerat, Benefi a Zonky

Michal Pavelka
Publikováno 21. dubna 2017

Ne, nepotřebuji si půjčovat peníze, ale kamarád byl potřebný. Chtěl na nové auto cca 150 tisíc. Byl v situaci, kdy nic nedlužil, ale měnil zaměstnání a na účtu po rozvodu prakticky nic nezůstalo. V bývalém zaměstnání bral kolem třiceti tisíc, v novém začal na čtyřiceti, po dvou měsících se dostal na padesát. Ale rozvedený, v péči dvě děti. Banka se cukala, tak jsme kromě jiného pokukovali i po možnostech P2P půjčky.

Díky masivní reklamě jsme nejprve otevřeli stránky zonky.cz. 150 tisíc korun vygenerovalo při splátkách 4 060 korun měsíčně RPSN 7,42 procenta. Doba splácení 41 měsíců. Navíc by zájemce zaplatil cca dvacet tisíc. To je samozřejmě modelová situace. Obzvlášť pokud nejste v registru dlužníků. Pokud jste, což je údajně cca 80 procent klientů P2P serverů, úroky stoupají. Pravděpodobnější je, že vaše poptávka nebude vůbec reflektována. Také je možné, že vám půjčku nikdo nenabídne.

Konkurenčním projektem je server bankerat.cz. Ten je zaměřen především na ty, kterým jinde půjčit nechtějí. I proto zde úroky začínají na 18 procentech. Pokud chcete půjčit bez doložení příjmů a registrů, začínají půjčky na 45 procentech.

Třetím P2P serverem je benefi.cz. Tam v ideálním případě vyšel výsledek obdobně jako na zonky.cz. Při půjčení 150 tisíc mi kalkulačka vypočítala, že splatíme 169 104 Kč. Bližší informace lze získat při zaregistrování.

Jestli jsem to pochopil, tak u všech tří poskytovatelů není v ceně úvěru započítán manipulační poplatek. U posledního je například jedno procento.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás