Pavelkovo skrblení 90: Vyplatí se pojištění předního skla?

Michal Pavelka
Publikováno 17. února 2017

Nejprve odpověď na hádanku z předchozího dílu. Oprava televize stále dva tisíce korun. Kamarádka teda do nové televize nešla. Přesvědčil ji o tom opravář – podíval se na obrazovku a bez toho, že by ji zapínal, mu bylo jasné, o jakou závadu se jedná. “Tohle sharpky po osmi letech dělají. Ale zase vám ještě vydrží.”

Navíc co se týká televizí, je doba nejistá. Příští rok se zřejmě začne vysílat v novém standardu DVB – T2 a ten starý se časem vypne. Nějakých deset milionů televizí bude na odpis (anebo budeme muset kupovat nové set-top-boxy).

Už jsem vyřešil pojištění auta. Zaplatil jsem za něj nekřesťanských 10 301 korun. Nechal jsem si ještě vše přepočítat v onlajnových srovnávačích a u nich jsem se nejníže dostal na 11 752 korun. Samozřejmě ve stejném standardu. Výrazně ušetřit jsem mohl, kdybych si nepojistil přední sklo – to bych za celý rok platil jen 8 892 korun. Ale mám ho tak nějak předplaceno, na trase do Liberce mi ho odletující kameny zničily už dvakrát.

Co se týká skla, vyplatí se zajet do odborného servisu a poradit se o skutečné ceně skla dopředu, a pak si teprve sjednat pojištění. Další peníze se dají ušetřit, pokud si snížíte limit plnění – u mě by to bylo 341 ušetřených korun, když bych snížil pojistné plnění ze 70 milionů na 35. U havarijního pojištění bych pro změnu ušetřil změnou velikosti spoluúčasti. Já si nechal rozumných pět procent. Kdybych šel do třiceti procent, bylo by havarijní pojištění o více než polovinu nižší. Kdybych teda vzal pojištění ve všech aspektech to nejnižší, vyšlo by celoročně na něco málo přes 5 600 Kč. Otázkou je, jestli pak má ještě havarijní pojištění smysl.


F
Ferry 17.12.2017 – 18:14

Pokud si za x let a desítky (stovky) tisíc najetých kilometrů věřím, je havarijní pojištění zbytečné. Já si auto nezničím a když mi ho někdo zničí, jde to z jeho povinného ručení.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás