Pavelkovo skrblení 81: Jak získat vedení účtu zdarma

Michal Pavelka
Publikováno 30. září 2016

Konečně jsem si našel čas a udělal to, co jsem sliboval už před třemi měsíci – zašel do své hlavní banky s výhrůžkou, že u nich po dvaceti letech skončím. Třetí zvýšení poplatků za poslední půl rok mě už opravdu nadzdvihlo. Více než stovka za vedení účtu, dokonce platba za výběry z bankomatu mateřské instituce. A ejhle – stačil jeden podpis, několik kliků a mám účet zdarma, stejně tak výběry z mateřského bankomatu.

Hlavní vina však leží na mně. Prostě jsem používal starý typ účtu, který už banka dávno nenabízí, ale neměla žádný důvod mi nabízet jiný, výhodnější.

Podobný řez jsem udělal se spořicím účtem, který mi vynášel celých 0,1 procenta ročně. V současnosti mám 1,3 %. Ale má to háček – stejné prostředky, které vložím do něj, musím investovat i do podílových fondů spravovaných bankou. A za pořízení podílových listů se platí – většinou dvě nebo tři procenta. Ve výsledku teda nula od nuly pojde, či spíše banka vydělá. Leda snad, že bych měl štěstí a přikoupil si tituly, které za rok vygenerují dostatečně velký zisk.

Na druhou stranu, stejně bych si je koupil, prostě mě ta hra na kapitalistu baví a už se mi podařilo smazat všechny ztráty z předešlých období.

Kdybych byl ale začínající investor, měl bych to u své banky lepší – vstupní poplatek se neplatí a po roce investování bych ještě získal bonus v podobě tisíce korun. Jo, věrnost se v případě bank nevyplácí.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás