Pavelkovo skrblení 8: U 12letých holek to neokecáte

Michal Pavelka
Publikováno 16. června 2014

Právě se mi na facebookovém profilu Skrblíka objevila informace, že si lze kupovat jízdenky Českých drah po internetu. Jdu prozkoumat. Jedu se šesti studentkami příští týden na soutěž do jižních Čech, zkusím spočítat, jestli se mi vyplatí zakoupit jízdenku přes internet.

Pokud jsem zadal všechny parametry dobře, pak za elektronickou jízdenku zaplatím 1 360 korun, IDOS mi hlásí, že za jízdenku pro sedm lidí i s využitím skupinové slevy zaplatím 1 841 korun. Rozdíl skoro pětistovka. Klasická skupinová jízdenky neřeší věk cestujících, zatímco e-shop se na věk ptal. Vylekaly mě dvě věci. V případě elektronické jízdenky budu muset prokazovat věk studentek, protože u dvanáctiletých holek už občas nejde okecat. Občanky ještě nemají, průkazy s fotkou také často ne, rozměry však už ano. A pak jsem se zhrozil toho času. 258 kilometrů pojedu sedm hodin a tři minuty. Zjistím, jestli všechny holky jsou schopné se prokázat průkazem, a elektronickou jízdenku prubnu. Pak dám vědět.

Minule jsem psal o tom, kolik můžu ušetřit, když u ČEZu změním tarif. Dnes mě napadlo změnit úplně dodavatele :o). Nejprve jsem oslovil E.ON. Odeslal jsem své údaje, především spotřebu, současný tarif a velikost jističe. V E.ON mi spočítali, že u nich bych ušetřil bezmála čtyři stovky za rok. To asi není suma, která by mě k takovému kroku donutila. Nabízejí však, že když změnu sjednám online, dostanu navíc bonus tisíc korun. A to už by mohlo za přemýšlení stát.

To v RWE po mně žádné údaje nechtěli, jen odhadli, že asi spotřebuji 1500 kWh, trochu mě podcenili a tím pádem špatně vypočetli, kolik bych u nich ušetřil. Ale i oni nabídli finanční bonus – pouze však 400 Kč.

Zjistil jsem, že na netu je několik dotazníků, kde se vás také vyptají na všechny možné údaje, ale výsledek, to znamená, kolik byste ušetřili za přechod k jinému dodavateli, se nedozvíte, pokud jim nezadáte své telefonní číslo. Následně vám budou neustále volat a přesvědčovat vás, že pro vás mají tu nejlepší nabídku. Jako by nestačilo, že mě každý týden otravuje několik mobilních spamerů z bank a cpe mi kreditní karty a úvěry. Prostředí je opravdu velmi agresivní a mně zatím nepřišlo, že by ušetřené peníze dosahovaly takových hodnot, abych dodavatele měnil.

Michal Pavelka


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás