Pavelkovo skrblení 76: Moje zkušenosti s BlaBlaCar

Michal Pavelka
Publikováno 29. dubna 2016

Před dávnem jsem zde vychvaloval šetření peněz pomocí spolujízdy. Využíval jsem aplikaci jízdomat. Tato ryze česká aktivita byla v nedávné době pohlcena francouzskou službou nazvanou pro nás dětinsky BlaBlaCar. Momentálně funguje na prakticky stejném principu jako původní jízdomat.

Přibyly některé informace o řidičích i spolucestujících, více je samozřejmě uživatelů, protože využít můžete i zahraniční řidiče. Nevýhodou je skutečnost, že v okolních státech je služba zpoplatněna, a tak se dá něco podobného výhledově očekávat i u nás.

Blablacar využil před několika dny syn, který si odskočil domů z projektu Erasmus. Za cestu z Mariboru do Prahy zaplatil 640 korun. Týpek ve služebním Volvu mu nabídl, že ho nabere kdekoliv a přizpůsobil se mu i v Česku. Pokecali, domluvili nějaké kšeftíky. Žádné přestupování. Přímý autobus by vyšel na 1120 Kč – z pražského Florence na autobusové nádraží v Mariboru.

Když člověk není závislý na přesně daném datu, dá se jízda pořídit i levněji. Momentálně se ceny pro cestu zpět pohybují v rozmezí 460 až 1119 korun. Syn si nakonec vybral cestu s cizincem, se kterým si procvičí jazyk, za 813 korun. Už dopředu o něm ví, že má hodnocení pět z pěti, na facebooku má přes tisíc přátel, v autě nekouří, miluje poslech hudby a jezdí Seatem Leon. Samozřejmostí je osobní kontakt ještě před jízdou.

Syn jel dnes na pohovor do Prahy. Zkušebně si svou cestu také zaregistroval a nakonec vezl tam i zpět budoucího policistu. Ušetřil zhruba třetinu nákladů.
Osobně jsem velkým fanouškem spolujízdy. Už kvůli svým posledním zkušenostem s autostopem. Jako stopař jsem až na jednu výjimku stál u silnice jako trubka – a to se mi dříve nestávalo. A když jsem někoho vzal, vždy to byl opruz – jednou podomní prodejce, který se mi snažil vnutit řadu nesmyslů, podruhé svobodná matka shánějící sponzora pro své dítě, potřetí dvě holky z diagnosťáku.


o
omar 11.05.2016 – 14:05

S tim rozdilem, ze za par mesicu budes za CZ Blacaru platit. Viz tabulka pri rezervaci: rezervacni poplatky(10Kc v pripade jizdy za 60Kc, nyni zatim preskrtnute) ...

Odpovědět

R
Ron 30.01.2019 – 20:01

Toto je lež, a ten člověk se snaží námi manipulovat v neprospěch autostopu, a ve prospěch ( už záhy ) placeného BlaBlaCar: "Jako stopař jsem až na jednu výjimku stál u silnice jako trubka – a to se mi dříve nestávalo. A když jsem někoho vzal, vždy to byl opruz – jednou podomní prodejce, který se mi snažil vnutit řadu nesmyslů, podruhé svobodná matka shánějící sponzora pro své dítě, potřetí dvě holky z diagnosťáku." Stopuji každý týden, už dvacet let, a lidé berou stále stejně, takže autostop stále funguje, jen člověk nesmí chtít auto během první minuty. Na podomního prodejce jsem za těch 7000 jízd narazil snad jen dvakrát, svobodné matky mne neobtěžují, protože ze mě vycítí, že u mě žebrat nemohou, a "holky z diagnosťáku" / namyšlenci se mi vyhýbají nebo je odmítnu ( obecně: potetovance, propíchance, marjánkáře apod. ).

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás