Pavelkovo skrblení 67: Vánoce, pojištění a do peněženky hluboko

Michal Pavelka
Publikováno 16. listopadu 2015

Blíží se konec roku a s ním řada výdajů. Někdo spočítal, že Češi utratí za vánoční dárky v průměru pět tisíc. Já mám dárek jeden, pro manželku, a už je tři a půl pryč. Starší syn už si koupil dárek sám a teď by byl rád, kdybych mu ho ze dvou třetin zaplatil. Na tom není nic špatného, vždyť už je mu přes dvacet. Blbé, je že dárek stál přes dvacet tisíc. Takže třetinu si dá sám, třetinu dostane k Vánocům, třetinu k narozeninám. Samozřejmě to nebyla žádná blbost, ale věc, kterou pro svůj koníček potřebuje.

Kde jsou ty časy, kdy byly děti malé a nadšené z čínského autíčka za stovku?

Vánoce pro mě po první dávce rozhodně nejsou tématem, kterým bych se mohl chlubit na skrblíkovi. Ještě uvidíme, co bude dál.

Zároveň s Vánoci se však blíží placení pojistek. Prozatím jsem vyřešil pojistku domácnosti a před zaplacením mám cestovního pojištění na celý rok. Dříve jsem to řešil jednorázovými pojistkami na jednotlivé akce, ale když jsem je sečetl, byla celková suma i čtyřikrát větší než celoroční pojistné. Využil jsem toho, že má pojišťovna dává cestovní pojištění jako bonus k jiné pojistce. Za sebe a manželku jsem tak místo 3 200 Kč za celý rok zaplatil „jen“ 800 Kč. A proč ty uvozovky? Synové si založili účet už u své druhé banky. Dostali jako bonus 500 Kč, pojištění na rok zdarma a navrch zdarma i jeden výběr z bankomatu v zahraničí. Přiznám se, že v tomto já jsem konzerva. Nejraději bych měl všechny účty, pojistky a další finanční vyfikundace u jedné instituce.

Nyní řeším pojistku všech pojistek – povinné ručeníhavarijní pojistku auta. Právě z mé banky mi stále volají, že mě pojistí nejlépe ze všech, tak jsem si nechal udělat návrh od stávající pojišťovny, kolik by mě pojištění stálo. Upozorňuji, že povinné ručení nelze vypovědět z hodiny na hodinu. Musíte počítat s šestiměsíčním předstihem.

Se vším všudy mi to dalo 10 081 Kč. Takže příště se mrknu na různé srovnávače a taky uvidím, co má banka na to. Dokáží mi ušetřit aspoň tisícovku? Mimochodem i k pojistkám na auto dávají některé pojišťovny cestovní pojištění zdarma.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás