Pavelkovo skrblení 61: Windows 10 a aukce energií

Michal Pavelka
Publikováno 14. září 2015

Jo, tak Windows 10 už jsou doma. Pro jistotu jsem si všechny důležité soubory stáhl na onedrive a flešky, ale nic se mi neztratilo. Sice jsem na stažení čekal jedenáct dnů, kdy se něco dělo na pozadí, ale samotná aktualizace se provedla rychleji, než jsem se stihl navečeřet. Největší změnou je, že na mě nevylézá postranní záložka pokaždé, když tam zabloudím myší. Objevila se nabídka Start, kde poměrně rychle najdu naposledy používané aplikace a otevřené soubory. Na prohlížeč Edge jsem si nezvykl, jsem dost konzerva, a tak jsem se rychle vrátil k Mozille. Jinak jen nějaké obrázky a dlaždice, které stejně nepoužívám.

Minule jsem slíbil, že zapátrám po možnostech aukcí energie. Objevil jsem na netu čtyři pořadatele elektronických aukcí. Princip je prakticky u všech stejný. V prvním kroku seženou několik lidí, kteří se pokoušejí snížit si náklady. Následně s balíkem lidí osloví více dodavatelů a nechají si od nich poslat první nabídky. Přihazuje se opačně než na klasické aukci. Místo, aby ceny stoupaly, tak klesají, až se nenajde dodavatel, který by chtěl jít níže. Pokud se vám podaří být v balíku lidí, kteří se účastnili aukce, při níž se srazila cena o třicet procent, jste šťastlivci.

Jako druhé jsem rozklikl stránky společnosti A-Tender. V právě probíhající aukci garantují, že účastníkům vyjednají minimálně devítiprocentní úsporu.

Prohlédl jsem si uzavřenou aukci, která proběhla v nedalekém krajském městě. Zapojit se mohli domácnosti, firmy i živnostníci. Přihlásilo se 337 odběrných míst, pro které se podařilo vyjednat úsporu u silové elektřiny 24,08 %, u plynu dokonce 26,27 %.

Výhody jsou jasné – s velkou pravděpodobností ušetříte. Výsledek je pro vás závazný teprve v okamžiku, kdy se v aukci vysoutěží dohodnutá úspora.

Co je ale nevýhodou? Kromě různých starostí, hledání výpisů, zjišťování, jaký máte jistič, může být problémem třetí podmínka, kterou jsem v akci zahlédl – fixace ceny. Co když budou ceny padat stejně jako letos a vysoutěžená cena bude nakonec vyšší, než platí soused?

Můžeme to celé vzít jako zpestření života – stejně jako minule komentované podílové listy. Jsou lidé, kteří budou třicet let jen platit složenky ČEZu, a pak jsou druzí, kteří mají co rok jiného dodavatele. Nevěřím ale, že na složenkách mají až tak významné cifry.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás